asaledr 01.10.2023 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Witam, Mam działkę budowlaną, tylko że uzbrojona już w wodę i mam tam taki kranik na cele budowlane. W zimie nie przyjeżdżam wgl i chcę zamknąć wodę całkowicie i spuścić ją żeby nic nie zamarzło. Tylko nie wiem co krok po kroku w jakiej kolejności należy zrobić, jakby mógł ktoś podpowiedzieć. Zamieszczam też prosty schemat jak to wygląda. [ATTACH=CONFIG]466441[/ATTACH] Dobra będzie taka kolejność:1) Zamykam zasuwę2) Zakręcam to pokrętło po lewej stronie na rysunku3) Odkręcam kran ogrodowy i czekam aż zleci woda.4) Zakręcam kran ogrodowy5) Odkręcam zawór do spuszczania wody żeby woda z rury zleciała.6) Zakręcam to pokrętło po prawej stronie na rysunku. I gotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.10.2023 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Co to są za pokrętła do zakręcania wody?Na jednej rurze oprócz kranu masz zasuwę i 2 zawory?Zawór do spuszczania powinien być na odgałęzieniu.Pokrętła masz cały czas odkręcone bo inaczej wody w kranie by nie było.Pokrętła są w studzience w ziemi? Jeśli tak jest to wystarczy zamknąć zasuwę, odkręcić kran ogrodowy i odkręcić zawór do spuszczania.Woda zleci zarówno z rury z kranem z lewej strony jak i z prawej aż do zasuwyPo tym pokrętło z prawej można zakręcić na zimę dla bezpieczeństwa gdyby ktoś przez przypadek odkręcił zasówę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts