sebdlu 02.10.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Witam, Chcialbym wykonac wiezbe dachowa dach dwuspadowy krokwie, jetki laty i katrlaty kryty blachodachowka. Jaki moze byc maksymalny rozstaw szerokosc wiezby od sciany zewnetrznej do sciany zewnetrznej bez scian dzialowych wedle przepisow i prawa budowlanego. Chce uzyc standardowych materialow nie jak ktos polecil np belki 10 metrowej o srednicy 50cmx50cm co to mozna wszystko na niej polozyc ale kosztuje polowe budowy domu. Zalczam zdjecie pogladowe. Pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]466444[/ATTACH] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.10.2023 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Konstrukcja dachowa musi być podparta, więc to nie jest tylko kwestia przekroju krokwi. Mój kolega ma ścianki kolankowe o wysokości ok. 1,5 m i po zbudowaniu konstrukcji dachowej te ścianki się powyginały na zewnątrz jak w jakiejś pagodzie. Projektant więźby powinien się tym zająć, a po wyliczeniu obciążeń konstruktor budynku. Polecam jakiegoś producenta wiązarów w systemie Mitek, który na pewno nie poleci belek 50x50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.10.2023 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Nie ma pojęcia "Maksymalny rozstaw krokwi przy konstrukcji jętkowej".Może to być 6 m, może 8 m a może trochę więcej.To się liczy z uwzględnieniem obciążeń ciężarem własnym całego dachu, obciążeń klimatycznych, kąta pochylenia dachu, schematu statycznego konstrukcji itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebdlu 03.10.2023 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 (edytowane) Nie ma pojęcia "Maksymalny rozstaw krokwi przy konstrukcji jętkowej". Może to być 6 m, może 8 m a może trochę więcej. To się liczy z uwzględnieniem obciążeń ciężarem własnym całego dachu, obciążeń klimatycznych, kąta pochylenia dachu, schematu statycznego konstrukcji itp. Wlasnie o cos takiego mi chodzi. Jaki jest najczesciej stosowany bezpieczny rozstaw dachu tylko na jetkach przy blachodachowce, na latach i kontrlatach od spodu deskowanie deska na podbitke czyli lekki dach klimat Warszawski I co przejdzie na projekcie domu. Co do spadku to jak najmniejszy ale pewnie okolo 40st przy takim dachu wyjdzie najlepiej. Widzialem ze sa projekty domow typu stodola z takim dachem z roztawem nawet 10m. [ATTACH=CONFIG]466469[/ATTACH] Edytowane 3 Października 2023 przez sebdlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2023 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Im wyższy kąt pochylenia połaci dachu tym lepiej dla konstrukcji dachu.Na pokazowym zdjęciu pozioma siła rozporowa (na dole krokwi) jest przekazywana przez wieniec bezpośrednio na płytę stropową.We współczesnych dachach zwykle ta siła jest przekazywana na trzpienie w ścianach kolankowych i dopiero dalej do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebdlu 04.10.2023 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Na jetkach mi wystarczy, dach bedzie bez stropu dom parterowy zdjecie jest tylko przykladowe. Nikt na forum nie moze udzielic odpowiedzi na tak proste pytanie jakie standardowe rozpietosci przechodza na krokwiach 7x14? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.10.2023 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Na jetkach mi wystarczy, dach bedzie bez stropu dom parterowy zdjecie jest tylko przykladowe. Nikt na forum nie moze udzielic odpowiedzi na tak proste pytanie jakie standardowe rozpietosci przechodza na krokwiach 7x14? Na " tak proste pytanie " odpowie Ci w sposób prosty PROJEKTANT KONSTRUKCJI na podstawie prostych ( lub nie ) obliczeń statycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.10.2023 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Na jetkach mi wystarczy, dach bedzie bez stropu dom parterowy zdjecie jest tylko przykladowe. Nikt na forum nie moze udzielic odpowiedzi na tak proste pytanie jakie standardowe rozpietosci przechodza na krokwiach 7x14? Tak na oko to 8 m. Rozumiesz, że to się LICZY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.10.2023 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Na jetkach mi wystarczy, dach bedzie bez stropu dom parterowy zdjecie jest tylko przykladowe. Nikt na forum nie moze udzielic odpowiedzi na tak proste pytanie jakie standardowe rozpietosci przechodza na krokwiach 7x14? Dom będzie bez stropu a będą drewniane belki w poziomie stropu i w rozstawie jak krokwie z jętkami? Krokwie 7x14 to małe krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebdlu 07.10.2023 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Dom będzie bez stropu a będą drewniane belki w poziomie stropu i w rozstawie jak krokwie z jętkami? Krokwie 7x14 to małe krokwie. Same krokwie i jedna jetka poprzeczna bez didatkowych belek poziomych. Do tego murlata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 07.10.2023 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Ja mam krokwie 8x16, 80cm miedzy środkami krokiew. Do tego jętki 4,5x16 po dwie na krokwe. Na połowie domu mam tak jak na załączonym przez Ciebie obrazku, a na drugiej strop belkowy bez użytkowego poddasza. Rozstaw ścian zewnętrznych to 6mb wewnątrz. Kąt dachu 25 stopni, deskowanie, blachodachówka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.10.2023 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Same krokwie i jedna jetka poprzeczna bez didatkowych belek poziomych. Do tego murlata. Jest strop nad parterem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebdlu 07.10.2023 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 (edytowane) Ja mam krokwie 8x16, 80cm miedzy środkami krokiew. Do tego jętki 4,5x16 po dwie na krokwe. Na połowie domu mam tak jak na załączonym przez Ciebie obrazku, a na drugiej strop belkowy bez użytkowego poddasza. Rozstaw ścian zewnętrznych to 6mb wewnątrz. Kąt dachu 25 stopni, deskowanie, blachodachówka. Ja wstepnie planuje rozstaw scian wewnetrznych 6,5. swierol nie wiesz czy to juz jest max rostaw jaki przechodzi w projektach przy tych krokwiach i nachyleniu? Ja nie planuje stropu tylko ocieplenie welna i deskowanie. Jaka masz wysokosc pomiszczenia w tej czesci bez sufitu? Edytowane 7 Października 2023 przez sebdlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 07.10.2023 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Ja wstepnie planuje rozstaw scian wewnetrznych 6,5. swierol nie wiesz czy to juz jest max rostaw jaki przechodzi w projektach przy tych krokwiach i nachyleniu? Ja nie planuje stropu tylko ocieplenie welna i deskowanie. Jaka masz wysokosc pomiszczenia w tej czesci bez sufitu? Nie jestem konstruktorem więc trudno mi powiedzieć. Sufit jest prowadzony po krokwiach i jętkach. O podłogi do sufitu w najwyższym punkcie jest 4m z groszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2023 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Dyskusja jest bezprzedmiotowa! "d7d" dał odpowiedź: "to się liczy". Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts