Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maksymalny rozstaw krokwi przy konstrukcji jetkowej.

sebdlu

Recommended Posts

Witam,

Chcialbym wykonac wiezbe dachowa dach dwuspadowy krokwie, jetki laty i katrlaty kryty blachodachowka. Jaki moze byc maksymalny rozstaw szerokosc wiezby od sciany zewnetrznej do sciany zewnetrznej bez scian dzialowych wedle przepisow i prawa budowlanego. Chce uzyc standardowych materialow nie jak ktos polecil np belki 10 metrowej o srednicy 50cmx50cm co to mozna wszystko na niej polozyc ale kosztuje polowe budowy domu. Zalczam zdjecie pogladowe. Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]466444[/ATTACH]

• Like 1

Konstrukcja dachowa musi być podparta, więc to nie jest tylko kwestia przekroju krokwi. Mój kolega ma ścianki kolankowe o wysokości ok. 1,5 m i po zbudowaniu konstrukcji dachowej te ścianki się powyginały na zewnątrz jak w jakiejś pagodzie. Projektant więźby powinien się tym zająć, a po wyliczeniu obciążeń konstruktor budynku. Polecam jakiegoś producenta wiązarów w systemie Mitek, który na pewno nie poleci belek 50x50 cm.

Nie ma pojęcia "Maksymalny rozstaw krokwi przy konstrukcji jętkowej".

Może to być 6 m, może 8 m a może trochę więcej.

To się liczy z uwzględnieniem obciążeń ciężarem własnym całego dachu, obciążeń klimatycznych, kąta pochylenia dachu, schematu statycznego konstrukcji itp.

Nie ma pojęcia "Maksymalny rozstaw krokwi przy konstrukcji jętkowej".

Może to być 6 m, może 8 m a może trochę więcej.

To się liczy z uwzględnieniem obciążeń ciężarem własnym całego dachu, obciążeń klimatycznych, kąta pochylenia dachu, schematu statycznego konstrukcji itp.

Wlasnie o cos takiego mi chodzi. Jaki jest najczesciej stosowany bezpieczny rozstaw dachu tylko na jetkach przy blachodachowce, na latach i kontrlatach od spodu deskowanie deska na podbitke czyli lekki dach klimat Warszawski I co przejdzie na projekcie domu. Co do spadku to jak najmniejszy ale pewnie okolo 40st przy takim dachu wyjdzie najlepiej. Widzialem ze sa projekty domow typu stodola z takim dachem z roztawem nawet 10m.

[ATTACH=CONFIG]466469[/ATTACH]

Edytowane przez sebdlu

Im wyższy kąt pochylenia połaci dachu tym lepiej dla konstrukcji dachu.

Na pokazowym zdjęciu pozioma siła rozporowa (na dole krokwi) jest przekazywana przez wieniec bezpośrednio na płytę stropową.

We współczesnych dachach zwykle ta siła jest przekazywana na trzpienie w ścianach kolankowych i dopiero dalej do stropu.

Na jetkach mi wystarczy, dach bedzie bez stropu dom parterowy zdjecie jest tylko przykladowe. Nikt na forum nie moze udzielic odpowiedzi na tak proste pytanie jakie standardowe rozpietosci przechodza na krokwiach 7x14?

Na " tak proste pytanie " odpowie Ci w sposób prosty PROJEKTANT KONSTRUKCJI na podstawie prostych ( lub nie ) obliczeń statycznych.

Na jetkach mi wystarczy, dach bedzie bez stropu dom parterowy zdjecie jest tylko przykladowe. Nikt na forum nie moze udzielic odpowiedzi na tak proste pytanie jakie standardowe rozpietosci przechodza na krokwiach 7x14?

Dom będzie bez stropu a będą drewniane belki w poziomie stropu i w rozstawie jak krokwie z jętkami?

Krokwie 7x14 to małe krokwie.

Ja mam krokwie 8x16, 80cm miedzy środkami krokiew. Do tego jętki 4,5x16 po dwie na krokwe. Na połowie domu mam tak jak na załączonym przez Ciebie obrazku, a na drugiej strop belkowy bez użytkowego poddasza. Rozstaw ścian zewnętrznych to 6mb wewnątrz. Kąt dachu 25 stopni, deskowanie, blachodachówka.
  • Like 1

Ja mam krokwie 8x16, 80cm miedzy środkami krokiew. Do tego jętki 4,5x16 po dwie na krokwe. Na połowie domu mam tak jak na załączonym przez Ciebie obrazku, a na drugiej strop belkowy bez użytkowego poddasza. Rozstaw ścian zewnętrznych to 6mb wewnątrz. Kąt dachu 25 stopni, deskowanie, blachodachówka.

Ja wstepnie planuje rozstaw scian wewnetrznych 6,5. swierol nie wiesz czy to juz jest max rostaw jaki przechodzi w projektach przy tych krokwiach i nachyleniu? Ja nie planuje stropu tylko ocieplenie welna i deskowanie.

Jaka masz wysokosc pomiszczenia w tej czesci bez sufitu?

Edytowane przez sebdlu

Ja wstepnie planuje rozstaw scian wewnetrznych 6,5. swierol nie wiesz czy to juz jest max rostaw jaki przechodzi w projektach przy tych krokwiach i nachyleniu? Ja nie planuje stropu tylko ocieplenie welna i deskowanie.

Jaka masz wysokosc pomiszczenia w tej czesci bez sufitu?

Nie jestem konstruktorem więc trudno mi powiedzieć. Sufit jest prowadzony po krokwiach i jętkach. O podłogi do sufitu w najwyższym punkcie jest 4m z groszem.

• 3 weeks później...