KDWJ 04.10.2023 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Cześć, w projekcie domu mam kabel przyłączeniowy 5x10mm2. Planuję około 11kWp paneli, które nie były uwzględnione w projekcie. Zastanawiam się czy nie lepiej dać 5x16mm2. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 04.10.2023 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Przekrój to jedno z danych do wyliczenia spadku napięcia, długość też potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 04.10.2023 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Do od przyłącza do rozdzielnicy będzie około 20 metrów kabla. Do paneli z rozdzielnicy 15-20 metrów. Czyli łącznie 35-40 metrów kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 04.10.2023 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Cześć, w projekcie domu mam kabel przyłączeniowy 5x10mm2. Planuję około 11kWp paneli, które nie były uwzględnione w projekcie. Zastanawiam się czy nie lepiej dać 5x16mm2. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie? Daj najgrubszy na jaki Cię stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 04.10.2023 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Cześć, w projekcie domu mam kabel przyłączeniowy 5x10mm2. Planuję około 11kWp paneli, które nie były uwzględnione w projekcie. Zastanawiam się czy nie lepiej dać 5x16mm2. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie? Masz PGE dostawcę? Tam głównie TN-C więc nie ma sensu pakować 5 żyłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2023 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Cześć, w projekcie domu mam kabel przyłączeniowy 5x10mm2. Planuję około 11kWp paneli, które nie były uwzględnione w projekcie. Zastanawiam się czy nie lepiej dać 5x16mm2. Jak najgrubszy, żeby spośród sąsiadów to Tobie ostatniemu falownik się odłączał przez przekroczenie napięcia. W warunkach przyłącza masz 5x? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?372938-D%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przewodu-elektrycznego&p=8071174&viewfull=1#post8071174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 05.10.2023 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Do od przyłącza do rozdzielnicy będzie około 20 metrów kabla. Do paneli z rozdzielnicy 15-20 metrów. Czyli łącznie 35-40 metrów kabla. Dla mocy 11kW na całym odcinku (20 + 20) czyli od złącza do falownika przy panelach spadek wyniesie 0,58% a więc poniżej zalecanego 1% i przekrój 10mm2 jest ok. Ale, odcinek od złącza do rozdzielnicy ten 20m powinno się dobierać dla mocy przyłączeniowej, która na pewno jest większa lub równa tej PV 11kW, jeśli niewiele większa od 11 to jak wyżej 10mm2 jest ok. jeśli sporo większa to trzeba policzyć ponownie. Co do ilości żył, jeśli układ sieci to TNC (w WTZ jest podany) to wystarczy 4X. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 05.10.2023 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Operator to Stoen, układ sieci TN-C. problem w tym, że nie występowałem o warunki bo kupiłem działkę ze skrzynką pomiarową. Do niej dostawiłem tymczasową rozdzielnicę, zgłosiłem gotowość do przyłączenia i podpisałem umowę. W zgłoszeniu gotowości mam informację, że do skrzynki pomiarowej dochodzi LGY16, jest tam bezpiecznik D20, licznik, a dalej YKY 5x4 do rozdzielnicy. Obok rozdzielnicy jest zabita szpilka i podłączona w rozdzielnicy. Pod domem ze względu na pełną izolację fundamentów są dwa poziomy uziomu. Jeden w chudziaku, drugi wyrównawczy w fundamencie. Projektant narysował mi 5 kabli od licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.10.2023 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Ten od złącza (licznika) do rozdzielnicy, do wymiany.Jakbyś jeszcze podał napięcia jakie masz w południe, przy pełnym słońcu.A w sumie, to nie ma znaczenia.Jak ktoś napisał wcześniej, dawaj najgrubszy na jaki Cię stać.Bo może się okazać, że podjadą panowie z ZE i podniosą napięcie na trafo do 253V.A już całkowita odległość 40m, stawia w tym przypadku cię pod ścianą, ze względu na odległość.Możesz zamiast miedzianego, dać aluminiowy 16/25mm². Bardziej w 25mm² Al.Ewentualnie falownik przenieś w okolice rozdzielnicy.Wtedy odległość zmaleje o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts