Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niejasności przed zakupem działki

Etrox

Recommended Posts

Cześć,

stoję przed decyzją zakupu działki, jako od urodzenia osoba mieszkająca w mieście w bloku mam mierne pojęcie o wielu rzeczach i postanowiłem się poradzić doświadczonych.

Mam kilka pytań przed decyzją o zakupie działki.

Wstęp:

Działka sprzedawana jest jako działka orna klasy V, wiec można się budować.

Zostały wydane WZ w 2018 roku które dostali nie aktualnie właściciele tylko jeszcze poprzedni. WZ nie zostały przepisane na aktualnego właściciela.

WZ mówią o domu jednorodzinnym, są wszsytkie normalne zapiski ile elewacja frontowa, jaki dach, jaka wysokość itp itd , a na całej drodze jest już kilka takich domów.

W długiej drodze która prowadzi do mojej potencjalnej działki jest wodociąg o średnicy fi 80.

Na samym początku drogi jest kanalizacja i gaz (to jest pewnie z 200-250m).

Na działce jest około 20 drzew topola osika których średnica na wysokości 130cm to około 80 cm.

Według WZ działka jest w rejonie zagrożenia powodziowego nie mniej decyzją dyrektora gospodarki wodnej można budować.

Zagrożenie wodne niby jest wodą stuletnią czyli jest 1% szans na sto lat że coś tam się niby może wydarzyć. Nie mniej wegług mapek na hydroportalu ta woda stuletnia ma swój "Zasięg" kilak działek dalej i w teorii w ogóle nie dotyka tej działki.

W WZ jest zapis że działka znajduje się w strefie ochrony urbanistycznej warszawskiego obszaru chronionego krajobrazu i zakazuje się likwidowania i niszczenia zaadrzewień śródpolnych, przydrożnych i nadwodnych

Pytania:

1) Czy jeżeli WZ dostali nie aktualni właściciele, a jeszcze poprzedni to czy rodzi to jakieś problemy ? Czytałem że można przy zakupie za zgodą właściciela przenieść WZ, nie mniej aktualny właściciel tego nie ma i raczej marne szanse że poprzedni właściciele którzy sprzedali działkę z 6 lat temu będą teraz to załątwiać. Jak to na mnie wpływa, czy to znaczy że będę musiał wystapić po prostu o nowe WZ ? Czy mogą one być w jakiś posób gorsze od poprzedniego ?

2) W drodze do działki jest wodociąg natomaist nie ma podłaczenia na działce. Czy są tu jakieś ryzyka że nie będę mógł tam się wpiąć ? Jeśli dobrze rozumiem oznaczenia na drodze to wodociąg ma średnicę fi 80, czy to jest ok ?

3) W związku z drzewami na działce czy tego typu drzewa jak topola osika 80 cm średnicy wymagają jakieś zgody ? Czy mogę je normalnie wyciąć czy trzeba pisać jakieś pisma. Jeśli tak to czy za takie pozwolenie się płaci ? Jak ta wycinka ma się do fragmetu że działka leży w strefie ochrony urbanistycznej i zakazuje się likwidowania i niszczenia zaadrzewień śródpolnych, przydrożnych i nadwodnych

4) W warunkach zabudowy sporo jest o tym zagrożeniu powodzią wodą stuletnią. Zarówno że powinno się dostosować zagospodarowanie działki do wymogów wynikających z prawa wodnego w związku z terenem szczególnego zagrożenia, jak i w opisie i w ogóle. Nie mniej jak to się ma do faktu że na hydroportalu stricte ta działka nie jest zagrożona. Dopiero kilka działek dalej jest zagrożenie wodą stuletnią. Czy to są jakieś defaultowe zapiski "w razie co" czy faktycznie jest tu jakieś zagrożenie ?

5) Prąd jest do podcągnięcia z 2-3 działki dalej od sąsiada, czy energetyka może mi odmówić pociągnięcia prądu stamtąd czy to tylko kwestia papierków i pism.

6) Jako że w drodze 200m dalej jest gaz i kanalizacja, to jakie są szanse że pociagnąto dalej ? Odpowiada za to gmina czy wodociągi ? Jakie tu będą potrzeben procedury żeby starać się o pociagnięcie tego dalej ?

bardzo bym prosił o pomoc w wyjaśnieniu tych niejasności bo nie mam gdzie szukać pomocy, gmina nie jest zbyt pomocna a inwestycja jednak spora.

Dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez Etrox

nie będę pisał o sprawach związanych z WZ bo sie na tym nie znam, a co do mediów to ZE ma obowiązek doprowadzić prąd w cenie zryczałtowaej o ile odleglosc nie przekacza bodaj 200m. Co do gazu to wątpie żeby dla jednego odbiorcy pociagneli taki kawał. Ja czekalem dwa lata na przyłącze a rura szła 80cm od mojej działki. Jak już przyszło pismo że podłączają to ich olałem i założyłem PC.

Co do wody to ta rura blisko twojej działki jeszcze o niczym nie swiadczy ale zwieksza prawdobienstwo że w ciagu roku cię podepną. Ale musisz wystapić o warunki przylączenia żeby sie przekonać.

Kanalizację musisz wykonać na własny koszt o ile będzie w calosci przebiegać przez twoją ziemie lub uzyskasz zgodę wszystkich włascicieli po drodze. Przy tej odległosci to bedzie kosztować kilkadzisiat tys zł o ile twoj dom jest wyzej niż rura docelowa. Jesli niżej to przepompownia i dodatkowe duże koszty.

Edytowane przez dwiecegly

Dzięki za odpowiedź.

Co do wody jakie argumenty by mogły być za tym że nie chcieliby mnie podłączyć ?

Woda jest podciągnięta do samego końca drogi gdzie nawet nie ma jeszcze domów więc wygląda to trochę na działanie wprzód. Faktycznie mogliby olać temat ?

Jak się ma no średnica rury do możliwości podłączenia wszystkich w ulicy ? Bo wydaje mi się ewentualnie to przeszkodą że nie podłączymy bo za małe ciśnienie.

Co do kanalizacji to sam nie będę tego ciągnął, pytanie było na ile realne jest to że gmina to zrobi dla budujących się osób i jak to w praktyce wygląda.

No właśnie chciałbym zdefiniować to realne ryzyko.

Według WZ ryzyko jakie istnieje to woda stuletnia której prawdopodobieństwo wynosi 1% oraz jej ewentualna wysokość to 95,96 m n.p.m . Działka jest na wysokości 96,4-97m więc nawet w przypadku tego ryzyka jestem w teorii powyżej tego.

Dodatkowo sprzedający wysłał mi informację od państwowego gospodarstwa wodnego wody polskie że jest poza zagrożeniem i nie znajduje się na takim terenie. Nie wiem więc jak interpretować niby te zapiski w WZ ?

• Like 1

Dzięki za odpowiedź.

Co do wody jakie argumenty by mogły być za tym że nie chcieliby mnie podłączyć ?

Woda jest podciągnięta do samego końca drogi gdzie nawet nie ma jeszcze domów więc wygląda to trochę na działanie wprzód. Faktycznie mogliby olać temat ?

Jak się ma no średnica rury do możliwości podłączenia wszystkich w ulicy ? Bo wydaje mi się ewentualnie to przeszkodą że nie podłączymy bo za małe ciśnienie.

Jesli ktos wykonal ten odcinek z głową i planowali wiecej domow to nie będzie problemow z przyłączeniem się. ALe nie licz że zrobią to w miesiac. Wystąp o warunki przyłącza - potem projekt , zatwierdzenie przez Wodociagi i możesz szukac ekipy. Srednio okolo rok całość.

Co do kanalizacji to sam nie będę tego ciągnął, pytanie było na ile realne jest to że gmina to zrobi dla budujących się osób i jak to w praktyce wygląda.

Gmina.... gmina to może zrobic głowną magistrale jak dostanie kasę z Uni, odnogi do poszczegolnych uliczek, zwlaszcza tych prywatnych to prawie zawsze koszt prywatnych osob. Wodociągi czasami odkupują potem te nitki za jakieś grosze. Także jak się nie zlożycie z sąsiadami to nic z tego nie będzie. I wszyscy wlasciciele drogi i dzialek przez które ma przebiegać kanalizacja muszą się podpisać pod zgodą. Nie napisałeś czy ta twoja dzialka jest wyzej czy niżej od istniejacej magistrali kanalizacyjnej - bo jak niżej to koszty będą dużo wyższe.

No właśnie chciałbym zdefiniować to realne ryzyko.

Według WZ ryzyko jakie istnieje to woda stuletnia której prawdopodobieństwo wynosi 1% oraz jej ewentualna wysokość to 95,96 m n.p.m . Działka jest na wysokości 96,4-97m więc nawet w przypadku tego ryzyka jestem w teorii powyżej tego.

Dodatkowo sprzedający wysłał mi informację od państwowego gospodarstwa wodnego wody polskie że jest poza zagrożeniem i nie znajduje się na takim terenie. Nie wiem więc jak interpretować niby te zapiski w WZ ?

To jest rydzyko statystyczne, a statystycznie to na spacerze z psem macie po trzy nogi.

Powódź w 1997 okrzyknieto dla Wrocławia jako powódź tysiąclecia, a po 13 latach była powtórka

https://www.rp.pl/zadania/art15192311-kozanow-znow-pod-woda

Ja bym szukał innej działki lub usypał wzniesienie pod budynek. Że co, że koszta? A remont chaty po zalaniu, to nie koszta? Kasa z ubezpieczenia to nie wszystko, dom jest, powinen być ostoją spokoju a nie powodem do strachliwego spoglądania w niebo i na prognozy meteo. Lunie czy nie lunie, oto jest pytanie? Zmiany klimatu są faktem i nie wygrasz z nimi, ale to Twój wybór, ty decydujesz.

Wycinka drzew - trzeba zgłosić wycinkę (zgoda jest bezpłatnie udzielana) gdy obwód pnia drzewa mierzonego na wysokości 5 cm od ziemi przekracza

80 cm – w przypadku topoli.

Sprawdź glebę przez geologa, żeby się nie okazało ze to torfy lub piaski niespoiste (kurzawka) na którym koszt zrobienia fundamentów będzie kolosalny. Jaki jest poziom wód gruntowych?

Edytowane przez Elfir

Cześć,

stoję przed decyzją zakupu działki, jako od urodzenia osoba mieszkająca w mieście w bloku mam mierne pojęcie o wielu rzeczach i postanowiłem się poradzić doświadczonych.

Mam kilka pytań przed decyzją o zakupie działki.

Wstęp:

Działka sprzedawana jest jako działka orna klasy V, wiec można się budować.

Zostały wydane WZ w 2018 roku które dostali nie aktualnie właściciele tylko jeszcze poprzedni. WZ nie zostały przepisane na aktualnego właściciela.

WZ mówią o domu jednorodzinnym, są wszsytkie normalne zapiski ile elewacja frontowa, jaki dach, jaka wysokość itp itd , a na całej drodze jest już kilka takich domów.

W długiej drodze która prowadzi do mojej potencjalnej działki jest wodociąg o średnicy fi 80.

Na samym początku drogi jest kanalizacja i gaz (to jest pewnie z 200-250m).

Na działce jest około 20 drzew topola osika których średnica na wysokości 130cm to około 80 cm.

Według WZ działka jest w rejonie zagrożenia powodziowego nie mniej decyzją dyrektora gospodarki wodnej można budować.

Zagrożenie wodne niby jest wodą stuletnią czyli jest 1% szans na sto lat że coś tam się niby może wydarzyć. Nie mniej wegług mapek na hydroportalu ta woda stuletnia ma swój "Zasięg" kilak działek dalej i w teorii w ogóle nie dotyka tej działki.

W WZ jest zapis że działka znajduje się w strefie ochrony urbanistycznej warszawskiego obszaru chronionego krajobrazu i zakazuje się likwidowania i niszczenia zaadrzewień śródpolnych, przydrożnych i nadwodnych

Pytania:

1) Czy jeżeli WZ dostali nie aktualni właściciele, a jeszcze poprzedni to czy rodzi to jakieś problemy ? Czytałem że można przy zakupie za zgodą właściciela przenieść WZ, nie mniej aktualny właściciel tego nie ma i raczej marne szanse że poprzedni właściciele którzy sprzedali działkę z 6 lat temu będą teraz to załątwiać. Jak to na mnie wpływa, czy to znaczy że będę musiał wystapić po prostu o nowe WZ ? Czy mogą one być w jakiś posób gorsze od poprzedniego ?

2) W drodze do działki jest wodociąg natomaist nie ma podłaczenia na działce. Czy są tu jakieś ryzyka że nie będę mógł tam się wpiąć ? Jeśli dobrze rozumiem oznaczenia na drodze to wodociąg ma średnicę fi 80, czy to jest ok ?

3) W związku z drzewami na działce czy tego typu drzewa jak topola osika 80 cm średnicy wymagają jakieś zgody ? Czy mogę je normalnie wyciąć czy trzeba pisać jakieś pisma. Jeśli tak to czy za takie pozwolenie się płaci ? Jak ta wycinka ma się do fragmetu że działka leży w strefie ochrony urbanistycznej i zakazuje się likwidowania i niszczenia zaadrzewień śródpolnych, przydrożnych i nadwodnych

4) W warunkach zabudowy sporo jest o tym zagrożeniu powodzią wodą stuletnią. Zarówno że powinno się dostosować zagospodarowanie działki do wymogów wynikających z prawa wodnego w związku z terenem szczególnego zagrożenia, jak i w opisie i w ogóle. Nie mniej jak to się ma do faktu że na hydroportalu stricte ta działka nie jest zagrożona. Dopiero kilka działek dalej jest zagrożenie wodą stuletnią. Czy to są jakieś defaultowe zapiski "w razie co" czy faktycznie jest tu jakieś zagrożenie ?

5) Prąd jest do podcągnięcia z 2-3 działki dalej od sąsiada, czy energetyka może mi odmówić pociągnięcia prądu stamtąd czy to tylko kwestia papierków i pism.

6) Jako że w drodze 200m dalej jest gaz i kanalizacja, to jakie są szanse że pociagnąto dalej ? Odpowiada za to gmina czy wodociągi ? Jakie tu będą potrzeben procedury żeby starać się o pociagnięcie tego dalej ?

bardzo bym prosił o pomoc w wyjaśnieniu tych niejasności bo nie mam gdzie szukać pomocy, gmina nie jest zbyt pomocna a inwestycja jednak spora.

Dziękuję i pozdrawiam

Ad.1 – należy wystąpić o nową WZ

Ad.2 – na tą chwile aby dostać WZ, należy dołączyć do wniosku Zapewnienie i Warunki Techniczne podłączenia budynku do sieci.

Ad.3 – każdorazowo powinno się zgłosić wycinkę drzew

Ad.4 – to jest problem, ponieważ na terenach „ zalewowych ” nie powinno się realizować żadnej zabudowy, chyba że ma się świadomość ponoszonego ryzyka.

Ad.5 – to zależy. Należy wystąpić z wnioskiem do właściciela sieci o wydanie Zapewnienie i Warunki Techniczne podłączenia budynku do sieci

Ad.6 – jak w przypadku innych mediów : należy wystąpić z wnioskiem do właściciela sieci o wydanie Zapewnienie i Warunki Techniczne podłączenia budynku

Istotna jest energia :

- nie ma gazu - jest możliwość dla pompy ciepła

- nie ma kanalizacji - jest możliwość szamba lub oczyszczalni przydomowej

- nie ma wody – pozostaje studnia

- nie ma energii - … tej nic nie zastąpi dla obsługi całości projektowanego i realizowanego budynku.

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi i chęci pomocy :)

Co do tych zagrożeń powodzią zastanawiam się jak to jest tak naprawdę. Oczywiście macie rację że ryzyko powodzi to w ogóle bez sensu ponosić je, nie mniej WZ są sprzed 6 lat i to tam jest opisane o tym ryzyku wody stuletniej.

Wchodząc na hydroportal i analizując wszystkie te zagrożenia jak woda stuletnia, dwudziestoletnia itp itd żadne z tych ryzyk nie jest naniesione na moją działkę i stąd to moje zwątpienie i chęć jednak ciągnięcia tematu.

Na chłopski rozum ryzyko było, a teraz go nie ma.

Czy zakładając że to właśnie na stronie wód polskich i hydroportalu są te informacje o zagrożeniach a aktualnie ich tam nie ma to można być spokojniejszym ?

Gmina przecież i tak analizowała te WZ z nimi zakładam, więc coś musiało się zmienić.

Z drugiej strony skoro zmieniło się w 6 lat w tą stronę to w 10 kolejnych może znowu się odmienić:rolleyes:

Edytowane przez Etrox

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi i chęci pomocy :)

Co do tych zagrożeń powodzią zastanawiam się jak to jest tak naprawdę. Oczywiście macie rację że ryzyko powodzi to w ogóle bez sensu ponosić je, nie mniej WZ są sprzed 6 lat i to tam jest opisane o tym ryzyku wody stuletniej.

Wchodząc na hydroportal i analizując wszystkie te zagrożenia jak woda stuletnia, dwudziestoletnia itp itd żadne z tych ryzyk nie jest naniesione na moją działkę i stąd to moje zwątpienie i chęć jednak ciągnięcia tematu.

Na chłopski rozum ryzyko było, a teraz go nie ma.

Czy zakładając że to właśnie na stronie wód polskich i hydroportalu są te informacje o zagrożeniach a aktualnie ich tam nie ma to można być spokojniejszym ?

Gmina przecież i tak analizowała te WZ z nimi zakładam, więc coś musiało się zmienić.

Z drugiej strony skoro zmieniło się w 6 lat w tą stronę to w 10 kolejnych może znowu się odmienić:rolleyes:

Ty uparty jesteś - pisałem o tym - a jak tak, to opowiadaj raczej o tym co postanowiłeś, bo nasze rady jak widć, powiewają.

Wydanie Warunków Zabudowy (WZ):

Jeśli WZ zostały wydane poprzednim właścicielom, a teraz działka ma nowego właściciela, istnieje możliwość przeniesienia tych Warunków Zabudowy na nowego właściciela. Jednakże, proces ten może wymagać zgody poprzednich właścicieli, a także pewnie zaangażowania urzędu miasta lub gminy.

Jeśli nie możesz przenieść istniejących WZ, będziesz musiał złożyć nowy wniosek o Warunki Zabudowy. Nowe WZ mogą różnić się od poprzednich, ale to zależy od decyzji urzędników.

Wodociąg:

Jeśli na drodze jest wodociąg, to zazwyczaj jest możliwość podłączenia działki do niego. Musisz skontaktować się z lokalnym dostawcą wody lub urzędem wodociągowym, aby uzyskać informacje na temat warunków podłączenia.

Wycinka drzew:

Drzewa na działce mogą podlegać różnym przepisom ochrony środowiska, a także miejscowym regulacjom. W niektórych przypadkach możesz potrzebować zgody na wycinkę drzew. Skonsultuj się z miejscowym urzędem ochrony środowiska lub gminą w tej sprawie.

Zagrożenie powodzią:

Warto skonsultować się z lokalnymi służbami wodnymi lub gminą w celu uzyskania dokładnych informacji dotyczących zagrożenia powodzią. Jeśli na hydroportalu działka nie jest uznana za zagrożoną, to być może to jest bardziej formalność niż realne zagrożenie.

Podłączenie prądu:

Procedury dotyczące podłączenia prądu mogą różnić się w zależności od lokalizacji. Skontaktuj się z lokalnym dostawcą energii elektrycznej (np. energetyką) w celu

uzyskania informacji na temat procedur i wymogów.

Gaz i kanalizacja:

Zazwyczaj rozwinięcie infrastruktury gazowej i kanalizacyjnej jest inicjowane przez odpowiednie instytucje, takie jak gmina lub dostawcy tych usług. Musisz skonsultować się z nimi, aby dowiedzieć się o możliwości rozbudowy sieci w kierunku Twojej działki.