AniTroche 06.10.2023 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2023 Dzień dobry Budowniczy.Jak rozwiązaliście problem ocieplenia murłaty na strychu nieużytkowym? Na stropie mam styropian, potem wylewka i zostaje jeszcze wieniec z murłata. Ścianka kolankowa obłożona styropianem. Połacie nieocieplone. Murłatę myślę ocieplić wełną. - Czy taka odkryta niczym niezabezpieczona wełna może sobie na strychu (na murłacie) leżeć? - Bedzie może ciągnąc wilgoć czy choćby pylic sama z siebie? - A może okryć ta wełnę czymś można? Strych nieużytkowy, ale czasem się będzie tam wchodzić, graty trzymac i może sznurki do suszenia prania tam zrobię. Fajnie byłoby, żeby tego pyłu z wełny nie było. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.10.2023 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2023 Wełna - tylko jeśli styropian zewnętrzny bardzo szczelnie przylega do połaci (brak przewiewu). Najłatwiej pianą pistoletową z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniTroche 22.10.2023 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Styropian niby przylega dość dobrze do membrany, ale jakiś tam ruch powietrza jest. Czy to znaczy ze ta wełna będzie mi ciągnąc wilgoć? Wolę wełnę, bo drewno nie jest jeszcze idealnie suche i pod pianka nie będzie "oddychać" - tak sądzę. A może można czymś okryć ta wełnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarngmyna 08.11.2023 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) mam nadzieję, że wpadnę na kilka pomysłów na wzmocnienie izolacji na moim poddaszu. Obecnie mam ramę 2x4 z izolacją z włókna szklanego R13. Czy jest coś, co mogę zrobić, aby zwiększyć izolację ścian? Niedawno usunąłem całe wdmuchiwane włókno szklane z podłogi na poddaszu, dodałem przegrody, aby podsufitki lepiej oddychały (zainstalowano po jednej przegrodzie przy każdym otworze wentylacyjnym podsufitki, którego boki nie były zakryte, więc izolacja zatykała drogi oddechowe), zainstalowałem promiennik barierę wzdłuż pokrycia dachowego oraz zabite deskami i uszczelnione powietrzem szczeliny w podłodze poddasza. Planuję położyć na strychu 17 cali celulozy, co po ułożeniu da mi https://xender.vip/ 60 r. Do tej pory wszystko robiłem sam. Bardzo chciałbym zwiększyć izolację ścian poddasza. Izolacja schodzi o kolejne 20 cali od miejsca, w którym znajduje się poddasze w pokojach na piętrze, więc nie wiem, czy dodanie mat R38 by zadziałało? Mam około tygodnia na przemyślenie tego. Dziękuję za wszelkie wskazówki lub rady. Edytowane 10 Listopada 2023 przez tarngmyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts