Wojcieszek 08.10.2023 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Szanowni, Na wiosnę planuję przystąpić do budowy wiaty śmietnikowej wraz z przyległymi słupkami i kawałkiem murku przy wjeździe. Obiekt jest dość spory, bo sama wiata to 3x3,5m, a światło bramy (bez furtki) to 6m. Jest to wjazd do obiektu agroturystycznego.W projekcie, architekt zaplanował wykonanie krótkiego murki, i ścian wiaty z cegły klinkierowej. Po budowie pozostało mi jednak 5 palet Porotherm dryfix.Ponieważ zmieniła mi się nieco koncepcja, i "klinkierowe" ściany już mi się tak nie podobają, wolałbym aby murek i ściany wiaty były otynkowane.Stąd pomysł aby zastosować pustaki porothermu i całość otynkować. Oczywiście zbrojenia, nadproża, słupy pozostają bez zmian.Pytanie o pokrycie tynkiem takiej ściany wykonanej z porothermu. Wydawało mi się, że klej, siatka i dobry tynk będzie w pełni wystarczający. Jednak wykonawca sugeruje zastosowanie 5cm XPS, i na to siatka, klej, etc. Co o tym sądzicie. W tej sytuacji zastanawiam się, czy jest sens kombinować. Może lepiej kupić dobrej jakości, twardą cegłę rozbiórkową, ściany wymurować z tego materiału, a Dryfixy wystawić na OLXie po 5pln od pustaka.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.10.2023 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Ze względu na porowatą powierzchnię a raczej są to pionowe paski i wgłębienia powierzchnię przed tynkowaniem tynkiem strukturalnym np. barankiem musiał byś najpierw wyrównać klejem i siatką jakąś zaprawą lub wykonać obrzutkę tynkiem cementowym tak aby powierzchnia była płaska i równa.Owej zaprawy ze względu na strukturę porothermy pójdzie całkiem sporo. Styropian będzie tu tańszym, szybszym i mniej pracochłonnym rozwiązaniem.XPS może być tu przesadą i może być normalny styropian EPS80 lub ze względu na wiatę śmietnikową twardszy EPS100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegłamaster 06.03.2024 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca (edytowane) Trzeba do tego zrobić fundament powyżej poziomu ziemi i bardzo dobrze zaizolować pustaki od podłoża. Bo jeśli wilgoć zacznie podsiąkać od spodu - po zimie wszystko zacznie pękać i z każdym rokiem będzie coraz gorzej. Druga sprawa - jeśli zastosujemy styropian, a będzie słaba izolacja pozioma to jeśli wilgoć zacznie podsiąkać to nawet nie będzie miała szans odparować, bo styropian nie pozwoli. Edytowane 6 Marca przez Cegłamaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts