karolinawarzycha 09.10.2023 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Mam do wykonania taras nad garażem i problem z wyborem rodzaju wylewki dociskowej. Czy wylewkę dociskową lepiej wykonać z betonu półsuchego miksokretem czy może zamówić gotowy beton z betoniarni? Wycena ekipy od miksokreta jest trochę droższa, majster z kolei upiera się przy betoniarce. Poradzi ktoś, które rozwiązanie jest korzystniejsze na taras? Ile taka wylewka będzie schnąć? Mam 7 cm w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.10.2023 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 A sprawdzałeś czy na pewno ekipa z miksokretem przyjmie zlecenie i przyjedzie do powierzchni tylko 20m2.Jeśli tak to bierz. Robiąc zaprawę na budowie w betoniarce może wyjdzie troszkę taniej ale czy fachowcy będą umieli to zacierać robiąc spadki itp.Majster upierać się może ale weźmie odpowiedzialność za swoich pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 09.10.2023 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 A sprawdzałeś czy na pewno ekipa z miksokretem przyjmie zlecenie i przyjedzie do powierzchni tylko 20m2. Jeśli tak to bierz. Robiąc zaprawę na budowie w betoniarce może wyjdzie troszkę taniej ale czy fachowcy będą umieli to zacierać robiąc spadki itp. Majster upierać się może ale weźmie odpowiedzialność za swoich pracowników. Ekipa od miksokreta jest chętna przyjąć zlecenie i nawet upierają się, że w obecnych czasach to tylko miksokret. Inna kwestia to czy wolno stosować beton półsuchy na zewnątrz? Majster coś napomknął, że wylewka z miksokreta będzie zaciągać wodę, bo jest porowata. Mokra wylewka jest bardziej związana i mniej pije wilgoć, dlatego nadaje się na balkon. Dlatego utrzymanie suchej wylewki z miksokreta na zewnątrz może być dużym kłopotem. Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.10.2023 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Każdy beton pije wodę. To czy będzie zatarty jako półsuchy czy też zostanie wylany jako mokry a następnie wyschnie.Owszem, majster ma trochę racji gdyż wylewkę z miksokreta nigdy nie da się tak zatrzeć aby idealnie połączyć wszystkie ziarna, a ograniczona wilgoć powoduje zmniejszoną zawartość mleczka betonowego które jest w stanie wypełnić porowatą strukturę. Warunkiem jest uzyskanie idealnie gładkiej powierzchni co w stanie półciekłym jest jednak trudniejsze aniżeli w stanie półsuchym. Po wyschnięciu wylewka tak czy inaczej podlega obróbce i pokryciu hydroizolacją lub papą termozgrzewalną więc to czy bardziej pije wilgoć której de facto nie ma raczej mnie nie przekonuje. Proponuję dać majstrowi wolną rękę ale i warunek że uzyska płaską idealną powierzchnię i spadek na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 09.10.2023 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Mam do wykonania taras nad garażem i problem z wyborem rodzaju wylewki dociskowej. Czy wylewkę dociskową lepiej wykonać z betonu półsuchego miksokretem czy może zamówić gotowy beton z betoniarni? Wycena ekipy od miksokreta jest trochę droższa, majster z kolei upiera się przy betoniarce. Poradzi ktoś, które rozwiązanie jest korzystniejsze na taras? Ile taka wylewka będzie schnąć? Mam 7 cm w projekcie. Wytłumacz jakie właściwości ma wylewka dociskowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 09.10.2023 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Po wyschnięciu wylewka tak czy inaczej podlega obróbce i pokryciu hydroizolacją lub papą termozgrzewalną więc to czy bardziej pije wilgoć której de facto nie ma raczej mnie nie przekonuje.. Zgadza się, na wylewkę pójdzie papa albo jakiś szlam, żeby odciąć wodę z zewnątrz. Jednakże z tego co czytałam wyschnięcie wylewki trwa parę tygodni w suchej porze, więc utrzymanie suchości betonu w naszym kapryśnym klimacie, może być wyzwaniem dla betonu z miksokreta, który ponoć bardziej chłonie wilgoć. Nie znam się na tym, dla mnie do wczoraj beton to był beton. A tu wychodzi, że jest inaczej. Majster mówił jeszcze, że do mokrej wylewki papy się nie zgrzewa, więc w razie deszczu trzeba folią przykrywać, żeby się gąbka nie zrobiła. I chyba o to mu chodziło, że woli betoniarnię, że mniej chłonie wilgoć. Stąd wolę dopytać się czy jego mądrości są prawdziwe czy mnie straszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.10.2023 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 (edytowane) Nie słuchaj majstra tylko pomyśl sama. Jeżeli pokryjesz całą powierzchnię wylewki szlamem lub pokryjesz papą termozgrzewalną czyli odetniesz ją od dostępu do wilgoci to w jaki sposób ona ją wchłonie.Jeżeli wylewka wyschnie to kapryśny klimat o którym wspominasz nie ma tu żadnego znaczenia. zatem po jego zaizolowaniu szlamem lub papą nasiąkliwość mniejsza lub większa nie ma znaczenia. Do mokrej wylewki papy się nie zgrzewa to jasne że musi ona pierw wyschnąć. Kapryśny klimat ma znaczenie podczas wysychania.Pomyśl zatem która wylewka będzie schła dłużej..... półsucha czy mokra wylewana zawierająca kilka razy więcej wody.Pomyśl którą wylewkę będziesz musiała dłużej chronić przed deszczem, przykrywać folią a przez to wydłużysz proces wysychania. Podczas dojrzewania betonu należy go chronić przed słońcem a czasami przy gorącej pogodzie nawet zraszać wodą tak aby wilgoć za szybko nie wyparowała. Jeśli chodzi o zewnętrzny taras lub balkon to dotyczy to zarówno wylewki półsuchej a także i mokrej.Zatem kapryśny klimat nie jest tu żadną wadą ale raczej zaletą. Pomyśl i poczytaj wpisy od początku. Ja się nie upieram ani za wylewką półsuchą ani przed mokrą z betoniarki. Ja Tobie tylko wyjaśniam wszystkie ZA i PRZECIW a Ty sama wybierzesz wersję.Warunki na budowie są wiadomo jakie .... krótko mówiąc to nie jest apteka więc rozrobienie 7 - 8 betoniarek o idealnych proporcjach cementu piasku wody a może i włókien zbrojących jest praktycznie nie możliwe, tym bardziej w wersji mokrej betonu którego mleczko cementowe będzie spływać do niższych warstw a warstwy wyżej będą wyjaławiane. Edytowane 9 Października 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 09.10.2023 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 (edytowane) tym bardziej w wersji mokrej betonu którego mleczko cementowe będzie spływać do niższych warstw a warstwy wyżej będą wyjaławiane. jprdl jak się już te wyższe warstwy wyjałowią to staną się aseptyczne a mleczko stanie się zdatne do spożycia Edytowane 9 Października 2023 przez dbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts