Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie komunistycznej kostki - styk ściany i dachu płaskiego

Recommended Posts

Witam, chciałbym prosić o pomoc w temacie izolacji budynku z lat 70. W dniu wczorajszym zauważyłem że ekipa wykonująca ocieplenie dachu zamontowała już rynny. Na goły mur. Uważam że jest to błąd. Majster tłumaczy to tym że na dachu jest wysypana szlaka a strop i tak jest obniżony względem ściany. Dla mnie takie tłumaczenie to bzdura i uważam że taki montaż stworzy piękny mostek cieplny po obwodzie całego budynku. Dodatkowo jeżeli pod rynny damy styropian to mają się one uginać.

W jaki sposób powinien zostać rozwiązany ten problem? Nie chcę mieć mostka cieplnego oraz wilgoci w górnym narożniku pomieszczeń.

https://forum.murator.pl/topic/274961-ocieplenie-komunistycznej-kostki-styk-%C5%9Bciany-i-dachu-p%C5%82askiego/

ekipa wykonująca ocieplenie dachu zamontowała już rynny. Na goły mur. Uważam że jest to błąd. Majster tłumaczy to tym że na dachu jest wysypana szlaka a strop i tak jest obniżony względem ściany. Dla mnie takie tłumaczenie to bzdura i uważam że taki montaż stworzy piękny mostek cieplny po obwodzie całego budynku. Dodatkowo jeżeli pod rynny damy styropian to mają się one uginać.

W jaki sposób powinien zostać rozwiązany ten problem? Nie chcę mieć mostka cieplnego oraz wilgoci w górnym narożniku pomieszczeń.

Masz rację, będzie potężny mostek. Rynny na styropianie się nie uginają, można je zamontować na XPS-ie jak się majster boi. Pod rynną można też dać deskę, która rozłoży obciążenie (ja tak mam i wszystko jest OK).

Murki na górze powinny być owinięte styropianem.

Natomiast zastanawiam sie nad tą szlaką. Nie boisz się, że pod papą wierzhnią będzie sie wykraplać woda i zbierać w szlace? Przemyślałeś to?

Teoretycznie jeżeli zamkniemy szczelnie obudowę budynku to różnice temperatur nie powinny być aż tak duże.

Rozumiem że te dziury widoczne w gzymsach to wentylacja stropu tak?

Sprawdzę projekt budynku ale wydaje mi się że w stanie obecnym najpierw jest strop, później szlaka cienki beton i papa.

Nie wiem co to za dziury, możliwe że do odgazowania szlaki.

Jak zamkniesz szczelnie dach, to temperatury i wilgotność w tym dachu rozłożą się wg właściwości materiałów i stanu atmosfery. Jeśli w szlace będzie się gromadzić woda, to stropodach może tak bardzo nabrać masy, że rozwali Ci te murki i ściany. Dziury do odgazowania szalki mogą nie pomóc.