datezsara 11.10.2023 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Witam serdecznie, mam pewien problem z domem z lat 80 tych, który obecnie przechodzi remont. . Chodzi o temat docieplenia użytkowego poddasza do wysokości jętek. Poddasze jest tak w 60% w użytkowe, a w tej mniejszej połowie służy za graciarnię. Mniejsza połowa to część poddasza, gdzie dach jest już mocno spadzisty i ten temat nas obecnie nie interesuje. Problem dotyczy połowy mieszkalnej, gdyż chciałam docieplić sufit do wysokości jętek i jeszcze pod nimi. Niestety pod jętkami nie mam za bardzo miejsca na wystarczającą ilość wełny. Same jętki mają około 12cm, a więc też nie ma rewelacji. Czy jest możliwe (bo z takim tematem, choć szukałam wszędzie się nie spotkałam) aby jętki otulić wełną z każdej strony? Chciałabym położyć wełnę 15cm na jętkach, 10 między nimi i jakieś 5 cm pod nimi. Można tak zrobić? Nic złego nie powinno się stać? Dodam, że przestrzeń nad jętkami oczywiście będzie odpowiednio wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.10.2023 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Pokaż może jakieś zdjęcie. Wełna między jętkami to bardzo powszechne ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
datezsara 11.10.2023 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Między jętkami i poniżej to wiadomo, ale ja chciałabym jeszcze położyć na jętki. Wtedy ogólnie zrobiłaby się taka otulina z tego, jętki byłyby zakryte z każdej strony. Nad nimi nie będzie żadnej prowizorycznej podłogi, ani niczego w tym stylu. Pytanie, czy coś się może stać przy tak ich szczelnym zakryciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.10.2023 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 To nie jest szczelne zakrycie, bo wełna nie uszczelnia. Uszczelniaczem byłaby folia paroizolacyjna i ją musiałbyś zamocować pod jętkami. Nie wiem czy warto kłaść wełnę na jętki, bo przecież czasem trzeba mieć dostęp do dachu, kalenicy itp. Lepiej wtedy po wełnie nie łazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
datezsara 11.10.2023 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Oczywiście folia paroizolacyjna będzie założona. Generalnie w zamyśle jest zrobienie tego w ten sposób (patrząc od dołu) Płyta GK-Folia paroizolacyjna- Stelaż GK- Wełna w poprzek pod jętkami-Wełna między- Wełna na jętkach. Nie brałam tylko pod uwagę tego dostępu do dachu tzn ewentualnej chęci zajrzenia tam, bo wtedy faktycznie byłoby to mocno utrudnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.10.2023 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Wełna na jętkach to słaby pomysł. Daj tam dechy, na dechy styro i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts