Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja, czy tak powinno być ?

hajtero

Recommended Posts

Witam,

miesiąc temu zostałem przyłączony do sieci kanalizacyjnej została wstawiona rewizja z klapa burzową i tu jest problem, bo zaglądam tam co jakiś czas i już 2 razy czyściłem to miejsce i zawsze zbiera się tam syf, czy to wina źle wykonanego spadu?

Zgłosić problem wykonawcy, czy po prostu tak to wygląda ?

Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]466555[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466556[/ATTACH]

Edytowane przez hajtero

Nie każda zasuwa burzowa nadaje się do ścieków z fekaliami.

Ponadto rozróżniamy jeszcze zwykłe zawory przeciwzalewowe.

U Ciebie prawdopodobnie problemem jest pierwszy przypadek, czyli bez ścieków z fekaliami...

Nie wiem co wykonawca miał zamontować i jaka była umowa, ale mógł w ten sposób ograniczyć swoje koszty.

Nie wiem co to za typ, możliwe że coś od firmy Karmat.

Należało by zgłębić temat pod tym kątem.

https://domoweinstalacjehydrauliczne.pl/zasuwa-burzowa-kiedy-jest-potrzebna-rodzaje/

• Like 2

Nie będzie opcji aby zalało, o ile pokrywa studzienki z klapą zwrotną bedzie powyżej krawężników na ulicy. W każdej klapie zwrotnej treści niepłynne będa kolidować z możliwościa zamykania, szczególnie przy "domowych" czyli niewielkich przepływach. Cudów nie ma. Słyszałem o przypadku gdzie spadek od budynku jest minimalny, ale jest, to kanalizacja ogólnospławna w małym mieście. Gdy nadejdzie ulewa (ulica ze spadkiem zdecydowanym) i woda tryska przez otwory na klucz w pokrywach, to w piwnicy budynku jest sadzawka,lecz bez złotych rybek. Cieczy nie oszukasz i nie zaczarujesz jak ma płynąć. Jesli nie ma spadku, to lepiej wykonac zbiornik magazynujący (pośredni) i pompę podnoszącą. Oczywiście to kłopot (koszta, miejsce, energia, konserwacja), lecz jest gwarancja że nie zaleje domu.
  • Like 1

Kanalizacje zrobili nam w tym roku na ulicy.

Mieszkam na obrzeżach miasta nie ma studzienek ściekowych tylko zwykły piach, który pochłania deszcze, a rury od kanalizacji w ulicy idą na głębokości rzędu 2m albo głębiej

także wyrzucam tę klapę i zobaczę jak będzie za tydzień wyglądać sytuacja

Kanalizacje zrobili nam w tym roku na ulicy.

Mieszkam na obrzeżach miasta nie ma studzienek ściekowych tylko zwykły piach, który pochłania deszcze, a rury od kanalizacji w ulicy idą na głębokości rzędu 2m albo głębiej

także wyrzucam tę klapę i zobaczę jak będzie za tydzień wyglądać sytuacja

U Ciebie na ulicy tak jak i wszędzie rury są 2 - 2,5m pod ziemią.

Zauważ jednak iż ta ulica na osiedlu dalej idzie pod górkę ponad 3-4m.

Zalecenia są może i są nieraz na wyrost tak jak znaki ograniczenia prędkości ale jednak pomimo tego wypadki są.

Zdarzy się oberwanie chmury lub awaria osiedlowej przepompowni i będziesz żałował..