hajtero 11.10.2023 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) Witam, miesiąc temu zostałem przyłączony do sieci kanalizacyjnej została wstawiona rewizja z klapa burzową i tu jest problem, bo zaglądam tam co jakiś czas i już 2 razy czyściłem to miejsce i zawsze zbiera się tam syf, czy to wina źle wykonanego spadu? Zgłosić problem wykonawcy, czy po prostu tak to wygląda ?Pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]466555[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466556[/ATTACH] Edytowane 11 Października 2023 przez hajtero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.10.2023 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Nie każda zasuwa burzowa nadaje się do ścieków z fekaliami.Ponadto rozróżniamy jeszcze zwykłe zawory przeciwzalewowe.U Ciebie prawdopodobnie problemem jest pierwszy przypadek, czyli bez ścieków z fekaliami...Nie wiem co wykonawca miał zamontować i jaka była umowa, ale mógł w ten sposób ograniczyć swoje koszty. Nie wiem co to za typ, możliwe że coś od firmy Karmat.Należało by zgłębić temat pod tym kątem. https://domoweinstalacjehydrauliczne.pl/zasuwa-burzowa-kiedy-jest-potrzebna-rodzaje/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtero 11.10.2023 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Wykonawca miał wytyczne od wodociągów jak ma być zrobione przyłącze kanalizacyjneNa klapie od rewizji jest napisane BOHAMET[ATTACH=CONFIG]466558[/ATTACH] oraz to tak wyglądało przed zakopaniem Na fakturze niestety brak wyszczególnionych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2023 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Bohamet ma w ofercie głównie armaturę wodociągową i do tego włazy więc to nie ten typ.Ogólnie ciężka zawartość się rozkłada i mięknie więc w razie cofki nacisk na klapę powinien ją domknąć.Raz na jakiś czas kontrola jednak nie zawadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtero 12.10.2023 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Rozumiem. W sumie bez sensu wykonawca wstawił te klapę skoro ona i tak słabo spełnia swoje zadanie do tego w ogródku mam rewizję i już powoli czuć, że tam te fekalia zalegają. Myślałem o wyrzuceniu tej klapy, bo moim zdaniem nie ma opcji żeby mnie zalało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.10.2023 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Nie będzie opcji aby zalało, o ile pokrywa studzienki z klapą zwrotną bedzie powyżej krawężników na ulicy. W każdej klapie zwrotnej treści niepłynne będa kolidować z możliwościa zamykania, szczególnie przy "domowych" czyli niewielkich przepływach. Cudów nie ma. Słyszałem o przypadku gdzie spadek od budynku jest minimalny, ale jest, to kanalizacja ogólnospławna w małym mieście. Gdy nadejdzie ulewa (ulica ze spadkiem zdecydowanym) i woda tryska przez otwory na klucz w pokrywach, to w piwnicy budynku jest sadzawka,lecz bez złotych rybek. Cieczy nie oszukasz i nie zaczarujesz jak ma płynąć. Jesli nie ma spadku, to lepiej wykonac zbiornik magazynujący (pośredni) i pompę podnoszącą. Oczywiście to kłopot (koszta, miejsce, energia, konserwacja), lecz jest gwarancja że nie zaleje domu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtero 12.10.2023 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Kanalizacje zrobili nam w tym roku na ulicy. Mieszkam na obrzeżach miasta nie ma studzienek ściekowych tylko zwykły piach, który pochłania deszcze, a rury od kanalizacji w ulicy idą na głębokości rzędu 2m albo głębiej także wyrzucam tę klapę i zobaczę jak będzie za tydzień wyglądać sytuacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2023 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Kanalizacje zrobili nam w tym roku na ulicy. Mieszkam na obrzeżach miasta nie ma studzienek ściekowych tylko zwykły piach, który pochłania deszcze, a rury od kanalizacji w ulicy idą na głębokości rzędu 2m albo głębiej także wyrzucam tę klapę i zobaczę jak będzie za tydzień wyglądać sytuacja U Ciebie na ulicy tak jak i wszędzie rury są 2 - 2,5m pod ziemią. Zauważ jednak iż ta ulica na osiedlu dalej idzie pod górkę ponad 3-4m. Zalecenia są może i są nieraz na wyrost tak jak znaki ograniczenia prędkości ale jednak pomimo tego wypadki są. Zdarzy się oberwanie chmury lub awaria osiedlowej przepompowni i będziesz żałował.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtero 13.10.2023 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2023 W sumie racja zostawię to tak jak jest. Chciałem do wykonawcy się udać i zgłosić nieprawidłowości, ale czy to ma sens? pewnie odeśle mnie z kwitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts