Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor ciepła do istniejącej instalacji CO

Waldezk

Recommended Posts

Dzień dobry

mam istniejącą instalację CO jak w załączonym schemacie.

Kocioł zasypowy + kocioł dwufunkcyjny gazowy. Grzeję w zależności od temperatury, czasu, gazem lub koksem.

Zastanawiam się czy warto by do tej instalacji dołożyć bufor ciepła aby bardziej wykorzystać koksiaka.

Pozdrawiam,

Waldek.

[ATTACH=CONFIG]466567[/ATTACH]

Bufor w miejsce wymiennika a naczynie wzbiorcze na poddasze i w zasadzie po robocie. Jeśli się nie da to w piwnicy tez układ zamknięty i odpowiednio duze naczynie przeponowe ale to ostateczność -nalezy dązyć do maksymalnie prostego układu czyli otwartego. Jeśli chcesz zostawić sobie na szanse na użytkowanie kotła na paliwo stałe to bufor i tak jest konieczny. Jak Kocioł nie będzie spełniał norm to go najwyżej wymienisz ale bufor zostanie. Edytowane przez Chris Zielonka

Nie jestem jakimś specem od takich instalacji, ale się wtrącę :)

Bufor z wężownicą zamiast wymiennika ciepła, bo inaczej syf z kotła na koks będzie się przedostawał do kotła gazowego i instalacji domowej.

Układ otwarty musi pozostać. Moim zdaniem należy dążyć do rozwiązania bezpiecznego.

Trzeba pamiętać, że bufor będzie musiał mieć sporą pojemność, tak z 1000 litrów albo więcej. Korzystna dla bufora jest duża wysokość, optymalnie 4 razy większa niż szerokość. Masz miejsce na takiego świniaka w swojej kotłowni?

Wymiennik, zrobiłem jak założyłem 2funkcje w miejsce starego kotła gazowego jakieś 3 lata temu razem z wymianą części instalacji i grzejników.

Po to też by właśnie nie mieszać wody z dwóch kotłów.

Do naczynia na poddaszu nie mam zamiaru wracać, tak miałem na starym kotle zasypowym.

Teraz jak nie rozpalę koksem to ogrzewanie chodzi na gazie, jak ruszy koks >40st to sterownik wyłącza gaz i grzeje na koksie.

Pomyślałem o buforze aby bardziej optymalnie wykorzystać kocioł na koks. Na gazie jest prościej, ale koks u mnie wychodzi taniej, tylko się trzeba nalatać koło "pieca".

Za dużego świniaka nie wstawię, niska piwnica, 196cm około.