Waldezk 12.10.2023 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Dzień dobrymam istniejącą instalację CO jak w załączonym schemacie.Kocioł zasypowy + kocioł dwufunkcyjny gazowy. Grzeję w zależności od temperatury, czasu, gazem lub koksem.Zastanawiam się czy warto by do tej instalacji dołożyć bufor ciepła aby bardziej wykorzystać koksiaka.Pozdrawiam,Waldek.[ATTACH=CONFIG]466567[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 12.10.2023 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 (edytowane) Bufor w miejsce wymiennika a naczynie wzbiorcze na poddasze i w zasadzie po robocie. Jeśli się nie da to w piwnicy tez układ zamknięty i odpowiednio duze naczynie przeponowe ale to ostateczność -nalezy dązyć do maksymalnie prostego układu czyli otwartego. Jeśli chcesz zostawić sobie na szanse na użytkowanie kotła na paliwo stałe to bufor i tak jest konieczny. Jak Kocioł nie będzie spełniał norm to go najwyżej wymienisz ale bufor zostanie. Edytowane 12 Października 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.10.2023 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Nie jestem jakimś specem od takich instalacji, ale się wtrącę Bufor z wężownicą zamiast wymiennika ciepła, bo inaczej syf z kotła na koks będzie się przedostawał do kotła gazowego i instalacji domowej. Układ otwarty musi pozostać. Moim zdaniem należy dążyć do rozwiązania bezpiecznego. Trzeba pamiętać, że bufor będzie musiał mieć sporą pojemność, tak z 1000 litrów albo więcej. Korzystna dla bufora jest duża wysokość, optymalnie 4 razy większa niż szerokość. Masz miejsce na takiego świniaka w swojej kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldezk 12.10.2023 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Wymiennik, zrobiłem jak założyłem 2funkcje w miejsce starego kotła gazowego jakieś 3 lata temu razem z wymianą części instalacji i grzejników.Po to też by właśnie nie mieszać wody z dwóch kotłów. Do naczynia na poddaszu nie mam zamiaru wracać, tak miałem na starym kotle zasypowym.Teraz jak nie rozpalę koksem to ogrzewanie chodzi na gazie, jak ruszy koks >40st to sterownik wyłącza gaz i grzeje na koksie.Pomyślałem o buforze aby bardziej optymalnie wykorzystać kocioł na koks. Na gazie jest prościej, ale koks u mnie wychodzi taniej, tylko się trzeba nalatać koło "pieca". Za dużego świniaka nie wstawię, niska piwnica, 196cm około. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.10.2023 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 No to ten bufor będzie miał 300 litrów, więc i tak koło pieca nachodzisz się całkiem sporo, chyba, że domu będzie odpowiednio duży odbiór ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts