TomTerca 12.10.2023 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 muratoni, chce docieplić trochę dom i się zastanawiam jak to zrobic. dawniej miałem taki pokój, w którym zawsze było dosyć zimno. jakiś czas temu ogarnąłem, że nad tym pokojem jest goły strop betonowy, zero izolacji więc położyłem tam 10cm wełny i jest spora różnica. teraz się zastanawiam co docieplić dalej: po 1. na strychu mam rury od CO i takie coś jak naczynie wzbiorcze. jest to czymś niby ocieplone ale bardzo słabo bo jak w zimowy dzień przejdę się na strych z termometrem tym takim na podczerwień to widać na odczytach, że te rury są cieplejsze do otoczenia. tak sobie myślę, że pewnie sporo ciepła tamtędy ucieka. po 2. na reszcie stropy czyli na większości mam jako izolacje wysypane trociny grubości kilka cm. opłaca się to wywalać i dać tam jakąś wełnę? albo nie wywalać tylko dołożyć trochę wełny od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 12.10.2023 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Wg mnie najważniejsze docieplanie od głowy ,ściany nie mają aż takiego znaczenia jak właśnie strop czy dach więc dawaj ile wlezie ,ja mam 30 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.10.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Rury od CO należy izolować, tak jak naczynie wzbiorcze. Termoizolacja daje bardzo wiele, należy zadbać, aby ta izolacja była ciągła, czyli żeby się pozbyć wszelkich nieizolowanych miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franko009 16.10.2023 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Wywalenie trocin i zastąpienie wełną jest bardziej pracochłonne, ale pozwoli ci to na pozbycie się starego materiału, który może być nosicielem wilgoci czy szkodników. Następnie możesz położyć warstwę wełny mineralnej o odpowiedniej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts