Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator z wymiennikiem entalpicznym - grzyb

jan78

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem tu nowy i potrzebuję waszej pomocy.

Jestem na etapie wyboru rekuperatora. Chciałem go kupić z wymiennikiem entalpicznym ale lokalny instalator twierdzi, że takie wymienniki się "zagrzybiają". Pierwszy raz słyszę taką opinię i nie mam jak jej sprawdzić.

Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia czy może to są kompletne bzdury i nie brać ich pod uwagę?

Dzięki za pomoc.

POzdrawiam

• Like 1

IMHO wentylacja ma odprowadzać wilgoć z domu. Więc entalpiczny odpada. Ale jest tu również grupa ich zwolenników.

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie - czy chce mieć sucho przez większość roku a za sucho przez kilka tygodni największych mrozów, czy też przez większość roku nie przeszkadza Ci wilgoć.:lol2:

• Like 1

Jestem na etapie wyboru rekuperatora. Chciałem go kupić z wymiennikiem entalpicznym ale lokalny instalator twierdzi, że takie wymienniki się "zagrzybiają". Pierwszy raz słyszę taką opinię i nie mam jak jej sprawdzić.

Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia czy może to są kompletne bzdury i nie brać ich pod uwagę?

Znacznie szybciej nie entalpiczny się za grzybi, bo skrapla się w nim para (dlatego musi mieć odprowadzenie skroplin) i przez cały sezon grzewczy masz na tacy wodę w stanie płynnym, a przy niskich obrotach wentylatora zalega również w wymienniku.

Zapytaj go, skąd ma taką opinię i czy widział na własne oczy/ma fotki. Bo coś fantazjuje - może nie ma w ofercie?

• Like 1

IMHO wentylacja ma odprowadzać wilgoć z domu. Więc entalpiczny odpada. Ale jest tu również grupa ich zwolenników.

Ma odzyskiwać ciepło? Nawet w upały? Wiesz jak działa wymiennik? Jak jest na zewnątrz gorąco a wewnątrz chłodniej, to "odzyskuje" chłód. Analogicznie z wilgocią. Jak na zewnątrz jest wilgotno a wewnątrz wilgotność bezwzględna jest niższa, to ERV "odzyskuje" suchość.