GrzeniuKraus 13.10.2023 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Cześć, nie jestem specjalistą, a sprzedawców darzę umiarkowanym zaufaniem dlatego chciałbym poznać Wasze doświadczenie i wiedzę. 1. Dach bez pełnego deskowania2. Pokrycie dachówką ceramiczną Heyer Holsen Piano3. Poddasze użytkowe Byłem zdecydowany na membranę Dorken Delta XX PLus Heavy: https://www.doerken.com/pl/pl/delta-xx-plus-heavy Dostawca materiałów zaproponował mi natomiast membranę MDM Ventia NEO 200: https://mdmsa.com/pl/48-kat-p3982 Membrany są dość drogie, ale zależy mi na ich jakości ze względu na brak deskowania dachu. Która membrana według Was jest lepszym wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.10.2023 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Ja mam MDM Neo 200, ale wykonawca narzekał i przy okazji lekko ją uszkodził. Teraz brałbym Deltę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzeniuKraus 13.10.2023 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2023 Nieco zgłębiłem dzisiaj temat membran i niestety zarówno NEO200 jak i ten Dorken mają bardzo słaby parametr Sd - co w połączeniu z użytkowym poddaszem i łazienką może być problemem. Szukam czegoś o lepszym stosunku wytrzymałości do paroprzepuzczalności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2023 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2023 (edytowane) Nieco zgłębiłem dzisiaj temat membran i niestety zarówno NEO200 jak i ten Dorken mają bardzo słaby parametr Sd - co w połączeniu z użytkowym poddaszem i łazienką może być problemem. Szukam czegoś o lepszym stosunku wytrzymałości do paroprzepuzczalności. Od wnętrza domu masz tak czy inaczej zrobić skuteczną paroizolację. Jak chcesz lepsze Sd to np. Corotop Ultra. Ale miej świadomość, że membrana przepuszcza parę - skroplin już nie przepuszcza niezależnie jak niskie Sd będzie miała. Więc tak czy inaczej trzeba zrobić pod nią skuteczną wentylację. Dlatego nie przywiązywałbym zbyt dużej wagi do Sd. Czemu taki Corotop Ultra jest znacznie tańszy od np. Corotop Power, który ma znacznie gorsze Sd? Gdyby to Sd było najważniejsze, to Power miałby zerową sprzedawalność i zniknąłby z rynku. https://www.marma.com.pl/gfx/marma/userfiles/_public/materialy_do_pobrania/prezentacje/mpf_skroplina_w_dachach.pdf Edytowane 14 Października 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.10.2023 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Nieco zgłębiłem dzisiaj temat membran i niestety zarówno NEO200 jak i ten Dorken mają bardzo słaby parametr Sd Podaj tutaj obydwie wartości Sd. Czy wiesz jaka wartość powinna być u Ciebie? Ja miałem wyliczoną wartość Sd dla membrany i spokojnie znalazłem właściwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts