Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknące okno balkonowe

Recommended Posts

Witam

Od pewnego czasu zauważyłam że przy większych opadach zwłaszcza zacinających na okno balkonowe w pokoju pod tym oknem pojawia się woda. I tutaj moje pytanie, jak myślicie co jest tego powodem? Jak temu zapobiec?

Przesyłam zdjęcia. Czy to efekt uszkodzonej uszczelki? Czy jest tego jakiś inny powód?

Nadmienię że woda na podłodze pojawia się w miejscu zaznaczonym

https://ibb.co/fFhYD0d

plik-3lHK2GEdAx

Edytowane przez Fenoloftaleina6
  • Like 1

Sprawdź drożność odpływów (najprościej przedmuchać kompresorem czy parownicą).

Zrób też kartką test - uchyl drzwi, włóż kartkę i "przytrzaśnij" ją i sprawdź, czy lekko wychodzi. Jak tak - trzeba podregulować docisk w danym miejscu. Tak sprawdź drzwi dookoła.

Witam

Od pewnego czasu zauważyłam że przy większych opadach zwłaszcza zacinających na okno balkonowe w pokoju pod tym oknem pojawia się woda. I tutaj moje pytanie, jak myślicie co jest tego powodem? Jak temu zapobiec?

Przesyłam zdjęcia. Czy to efekt uszkodzonej uszczelki? Czy jest tego jakiś inny powód?

Nadmienię że woda na podłodze pojawia się w miejscu zaznaczonym

https://ibb.co/fFhYD0d

plik-3lHK2GEdAx

Jeżeli uszkodzenie uszczelki wrębowej przy zaczepie środkowym jest spowodowane suwakiem na okuciu skrzydła to oznacza, że zaczep poziomy jest w niewłaściwym miejscu i środek skrzydła nie jest dociskany. Wówczas nalezy go przesunąc w strone klamki ok. 5 cm.

Proponuję, aby po zamknieciu okna spróbowac odciągnąć środek skrzydła sprawdzając czy można go odsunąć. Ewentualnie zrobic zdjęcie stojąc na balkonie przy zamkniętym oknie- oczywiście potrzebne sa dwie osoby lub drugie wyjście.

Druga możliwość to przeciekanie pod ościeżnica z powodu braku uszczelnienia.