pawlosi1 21.10.2023 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Cześć,W przyszłym roku planuję zacząć budowę (zrobić stan zero). Wybrałem projekt malinówki 11 https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-11-ver-2-mb5f25fdafe566, ze względu na to, że mieszkam we wietrznej miejscowości chciałem dodać lane skosy. Po pytaniach w okolicznych biurach, doradzono mi, że lepiej będzie wziąć projekt indywidualny, mieszkam też około 670 m n.p.m., mówiono mi, że inne strefy przemarzania itd.. Czy polecacie coś jeszcze zmienić? Podwyższać ścianę kolankową? W salonie chciałbym zrezygnować z tak dużego okna i skrócić to przeszklenie o przynajmniej 1/4. Założeniem jest w granicach rozsądku tania budowa. Dom będzie zorientowany na działce , że salon z kuchnią są na południe a wejście na zachód. Co do potrzeb na razie jestem tylko z żoną , w planach 2+2 lub 2+3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 21.10.2023 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Jak lać skosy to nie wiem czy nie podobnie wyjdzie pełne piętro. Potem łatwiej to wykończyć, wchodzą tynkarze i to tyle, a nie zabawa z karton gipsami i skosami. Tu ścianka kolankowa ma 127cm, dołożyć parę pustaków i masz pełne piętro. Chyba, że miejscowy plan zabrania. No i jeśli chodzi o wiatr to czterospad jest lepszy mwyborem, a taki dach będziesz miał w piętrowym domu. Mam podobnej wielkości salon i mam okno 3m balkonowe, wstępnie projektant zrobił 4m ale podjąłem decyzje ze to za duze przeszklenie, zreszta przy 4m wchodzi w grę tylko hst (przesuwne) ktore jest bardzo drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2023 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 duże okno można zrobić jako fix i tylko otwierane drzwi balkonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.10.2023 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Jak lać skosy to nie wiem czy nie podobnie wyjdzie pełne piętro. Potem łatwiej to wykończyć, wchodzą tynkarze i to tyle, a nie zabawa z karton gipsami i skosami. Lane skosy się tynkuje bo "leje" sie je z żelbetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 25.10.2023 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 No fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.11.2023 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Cześć, W przyszłym roku planuję zacząć budowę (zrobić stan zero). Wybrałem projekt malinówki 11 https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-11-ver-2-mb5f25fdafe566, ze względu na to, że mieszkam we wietrznej miejscowości chciałem dodać lane skosy. Po pytaniach w okolicznych biurach, doradzono mi, że lepiej będzie wziąć projekt indywidualny, mieszkam też około 670 m n.p.m., mówiono mi, że inne strefy przemarzania itd.. Czy polecacie coś jeszcze zmienić? Podwyższać ścianę kolankową? W salonie chciałbym zrezygnować z tak dużego okna i skrócić to przeszklenie o przynajmniej 1/4. Założeniem jest w granicach rozsądku tania budowa. Dom będzie zorientowany na działce , że salon z kuchnią są na południe a wejście na zachód. Co do potrzeb na razie jestem tylko z żoną , w planach 2+2 lub 2+3. Cześć, Brzmi rozsądnie. Projekt indywidualny - jeśli dostaniesz dobrą cenę, to czemu nie. Jeśli jednak ten Ci odpowiada, to po co płacić więcej za to samo? Niska ściana kolankowa = koszmar wieeelu projektów. Podnieść do min. 160 cm lub pełne piętro. Co do okien - 4 metrowe nie skazują na HST. Można wybrać fix + drzwi lub PSK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracyberge 18.12.2023 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Jak lać skosy to nie wiem czy nie podobnie wyjdzie pełne piętro. Potem łatwiej to wykończyć, wchodzą tynkarze i to tyle, a nie zabawa z karton gipsami i skosami. Tu ścianka kolankowa ma 127cm, dołożyć parę pustaków i masz pełne piętro. Chyba, że miejscowy plan zabrania. No i jeśli chodzi o wiatr to czterospad jest lepszy mwyborem, a taki dach będziesz miał w piętrowym domu. Run 3 Mam podobnej wielkości salon i mam okno 3m balkonowe, wstępnie projektant zrobił 4m ale podjąłem decyzje ze to za duze przeszklenie, zreszta przy 4m wchodzi w grę tylko hst (przesuwne) ktore jest bardzo drogie. Dobry pomysł. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichaelK1337 01.01.2024 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2024 Jak lać skosy to nie wiem czy nie podobnie wyjdzie pełne piętro. Potem łatwiej to wykończyć, wchodzą tynkarze i to tyle, a nie zabawa z karton gipsami i skosami. Tu ścianka kolankowa ma 127cm, dołożyć parę pustaków i masz pełne piętro. Chyba, że miejscowy plan zabrania. No i jeśli chodzi o wiatr to czterospad jest lepszy mwyborem, a taki dach będziesz miał w piętrowym domu. Mam podobnej wielkości salon i mam okno 3m balkonowe, wstępnie projektant zrobił 4m ale podjąłem decyzje ze to za duze przeszklenie, zreszta przy 4m wchodzi w grę tylko hst (przesuwne) ktore jest bardzo drogie. To jest zdecydowanie bardzo dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts