wojtekdomus 24.10.2023 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 nie będę oceniał w jakim jest stanie jest mur i jego wytrzymałość. Zabezpieczenie hydroizolacyjne ściany od strony negatywnej to jest science fiction i nikomu to się nie udało. Można próbować jakiś szlamów elastycznych ale one są paroprzepuszczalne - będzie dużo wilgoci. W Anglii w piwnicach robi się drenaż na dole pompkę kora odbiera wodę i dobudowuje nowa ściankę zabezpieczoną z hydro i paroizolacją. W Anglii są gotowe systemy ale nie pamiętam ich nazw. Spróbuje poszukać jak jest taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.10.2023 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 tak, ty masz rację i ty masz pojęcie teraz możesz być zadowolony Tak, mam pojęcie, bo pracowałam w zarządzaniu wspólnotami mieszkaniowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Sl 25.10.2023 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 [...] Ściana zewnętrzna jest częścią wspólną, podobnie jak kwestia izolacji. [...]Jak się nie wywiązują, to sad ich zmusi. [...] Takie prace może wykonać sama (jak chce) za zgodą wspólnoty, ale ma prawo żądać pokrycia kosztów przez wspólnotę w wysokości równej udziałom w nieruchomości. [...] Drodzy Pomocnicy, wielkie dzięki! Po pierwsze, nie chcę Was poróżnić. Wydaje mi się, że bliższa prawdy jest Elfir. Wskazuje na to również biegły (sądowy) w swojej opinii, której wykonanie zleciłam. To jest, stwierdza zobowiązanie wspólnoty do wykonania prac remontowych tej części wspólnej. [...]Ta kamienica to mała wspólnota czy duża? Czy robione są obowiązkowe przeglądy techniczne - roczny i pięcioletni? Czy istnieje zarząd? Jest notarialny czy zwykły? Wybacz niewiedzę: mam wrażenie, że duża. Wrażenie, bo lokali mieszkalnych jest tylko 6, ale dodatkowo są dwa użytkowe. Wspólnota zatrudnia zarządcę, firmę zewnętrzną. On sam, zarządca, był dotąd moim staraniom remontowym barrrrdzo niechętny (zarzuca mi, że chcę wspólnotę narazić na koszty, choć poruszyłam niejedno niebo, niejedną ziemię, by znaleźć inne ścieżki finansowania - prawda, dotąd nieskutecznie). Nie wiem, czy to wpływ opinii biegłego, ale (zarządca) zmienił trochę stanowisko i polecił mi znaleźć samej ekipę do robót przy izolacji, życzliwie też przyjął myśl, bym koszty remontu poniosła w większej części (udziałów we wspólnocie mam tylko 12%) i rozliczała je z czynszu. To osobna ścieżka - szukam ekipy, do tego takiej, której wycena robót nie przerazi niechętnych tym planom sąsiadów. Ale zanim cokolwiek uda mi się (?) we współdziałaniu ze wspólnotą i zarządcą, szukam rozwiązania doraźnego - od wewnątrz mieszkania. Do iniekcji kurtynowej zniechęca mnie biegły (mogę trafić na kamień + cegłę, co podważa sens działania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Sl 25.10.2023 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Jeżeli mur nie jest zasolony to dobrze. Tutaj należy zrobić iniekcję całego muru ( cegły, fugi). Tynk renowacyjny nie jest panaceum , tylko sposobem wykończenia powierzchni pomieszczeń wilgotnych. Metoda wujka ( oprócz tej folii) jest znana i stosowana od setek lat, tak robiło i robi się piwnicę na wino itp. Ale w tym wypadku należy najpierw istniejący mur zabezpieczyć przed dalszym niszczeniem. Dzięki, Andrzeju. Zabezpieczyć - tak! - od zewnątrz. Zgoda. Ale zanim: jeśli biegły nie jest tylko przedstawicielem handlowym Schomburga (jak domyśla się nieufny wuj), może rzeczywiście warto tymczasowo wrzucić na ścianę szlam, na to ewentualnie tynk (renowacyjny). I zamiast kanalików, które woda wytyczyła sobie przez ponad 100 lat, uzyskać - bo tak to, rzekomo, działa - kontrolowany napływ wilgoci w postaci pary wodnej i suche ściany przy stale działającym osuszaczu. Ograniczając przy tym dalsze niszczenie ściany, tym razem tynkiem cementowym od wewnątrz. Uff. Chyba że metoda wujka fajniejsza. Ale on chce tam dać ten (diabelsko-niszczycielski?) cement. Iniekcja kurtynowa - znów rzekomo - może nie zadziałać. Jeśli trafi na możliwe w tej ścianie kamienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Sl 25.10.2023 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 nie będę oceniał w jakim jest stanie jest mur i jego wytrzymałość. Zabezpieczenie hydroizolacyjne ściany od strony negatywnej to jest science fiction i nikomu to się nie udało. Można próbować jakiś szlamów elastycznych ale one są paroprzepuszczalne - będzie dużo wilgoci. W Anglii w piwnicach robi się drenaż na dole pompkę kora odbiera wodę i dobudowuje nowa ściankę zabezpieczoną z hydro i paroizolacją. W Anglii są gotowe systemy ale nie pamiętam ich nazw. Spróbuje poszukać jak jest taka potrzeba. Fajna rzecz, będę wdzięczna. Zdaje się, trochę z niej już - chyba - już korzystam. Wujek chce (sprytnie i dość podstępnie) rozbudować ten para-drenaż (wykuliśmy już częściowo solidne rowki wzdłuż problematycznej ściany), wymusić, że woda popłynie w głąb rowka i dalej w dół pod kamienicą, do położonej kilka metrów dalej i niżej piwnicy sąsiada, w której ten zainstalował taką właśnie pompkę, odbierającą wodę. I chwała mu za to, bo ratuje choć trochę dom w jego posadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2023 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Należy wykonać hydroizolację i drenaż od zewnątrz i rozważyć iniekcję całej ściany.Koszty musi ponosić cała wspólnota.Osuszacz tak.Metoda wujka - post #8 - NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2023 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Wybacz niewiedzę: mam wrażenie, że duża. Czyli na styk, bo mała jest do 7 lokali. To ułatwia sprawę, bo wymagana jest zwykła większosc głosów. sam, zarządca, był dotąd moim staraniom remontowym barrrrdzo niechętny (zarzuca mi, że chcę wspólnotę narazić na koszty, choć poruszyłam niejedno niebo, niejedną ziemię, by znaleźć inne ścieżki finansowania - prawda, dotąd nieskutecznie). Nie wiem, czy to wpływ opinii biegłego, ale (zarządca) zmienił trochę stanowisko i polecił mi znaleźć samej ekipę do robót przy izolacji, życzliwie też przyjął myśl, bym koszty remontu poniosła w większej części (udziałów we wspólnocie mam tylko 12%) i rozliczała je z czynszu. W życiu nie idź na to rozwiązanie! Zarządca jest TWOIM pracownikiem. On ma działać na TWOJĄ korzyść a nie wg. swojego widzimisię. Przekładasz wniosek o przeprowadzenie głosowania nad uchwała w sprawie remontu. Uchwała powinna zawierać informację o zagrożeniu katastrofą budowlaną zawilgoconej ściany oraz twoje ostrzeżenie, że oddasz sprawę do sądu, jeśli wynik głosowania będzie niekorzystny. Zbierasz podpisy lub zlecasz to zarządcy. Mnie też interesuje protokół z rocznego i pięcioletniego przeglądu budowlanego. Jeśli on nie wykazuje problemu, który jest oczywisty (czyli podciąganie wody przez ścianę) - przegląd trzeba podważyć i skonfrontować się z firmą, która przegląd robiła. Wystawianie fałszywego protokołu przeglądu jest karalne, więc muszą się wytłumaczyć, dlaczego nie zauważyli tak istotnego problemu budowalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Masz rację ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2023 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Czyli na styk, bo mała jest do 7 lokali. To ułatwia sprawę, bo wymagana jest zwykła większosc głosów. UoWL: Art. 19. Jeżeli liczba lokali wyodrębnionych i lokali niewyodrębnionych, należących nadal do dotychczasowego właściciela, nie jest większa niż trzy, do zarządu nieruchomością wspólną mają odpowiednie zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego o współwłasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 UoWL: Art. 19. Jeżeli liczba lokali wyodrębnionych i lokali niewyodrębnionych, należących nadal do dotychczasowego właściciela, nie jest większa niż trzy, do zarządu nieruchomością wspólną mają odpowiednie zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego o współwłasności. No i co w związku z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 03.11.2023 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Po angielsku to się nazywa basement waterproofing type C . Można sobie wygooglać dostępne systemy.https://www.basements.org.uk/TBIC/Waterproofing/Types-of-Waterproofing/Type-C.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2023 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 No i co w związku z tym? Ano to, że 6 lokali to duża wspólnota, a nie mała, jak napisałaś. I stosuje się przepisy UoWL, a nie tylko KC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2023 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 Ano to, że 6 lokali to duża wspólnota, a nie mała, jak napisałaś. I stosuje się przepisy UoWL, a nie tylko KC. Gdzie napisałam, że to mała wspólnota? Podaj cytat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts