Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnicówka wybija tylko w jednym kontakcie.....

Recommended Posts

Prosze o poradę. Sytuacja wygląda następująco: W kontakcie w łazience jest podłączona pralka. Po dwóch latach wybiła różnicówka. Pomyślałem, że to wina pralki, ale przedłużaczem podłączyłem pralkę gdzie indziej....I jest OK. Pierze. Wymieniłem więc ten niby podejrzany kontakt. Podłączyłem pralkę i różnicówke wywala. Więc wniosek z tego taki: Pralka jest OK bo dziąła w innym kontakcie. Nie jest to tez wina kontaktu, bo po zmianie - nadal wybija. Co to może być? Pozdrawiam i prose o info.,
  • Like 1

to, że pralka działa w innym kontakcie nie oznacza że pralka jest ok...

po pierwsze jesteś pewien czy ten inny kontakt też był po tej różnicówce? kiedyś zabezpieczano tylko 'mokre' pomieszczenia typu łazienka, kuchnia

po drugie jeśli nawet pralka jest w porządku to na tym obwodzie może być inny odbiornik z upływem prądu i sumarycznie robi się za dużo, bez elektryka się nie obejdzie

• Like 1

Pralka jest OK bo dziąła w innym kontakcie. Nie jest to tez wina kontaktu, bo po zmianie - nadal wybija. Co to może być?

1. Jesteś pewien, że to "drugie" gniazdko jest podpięte do różnicówki?

2. Jesteś pewien, że do tej samej różnicówki?

3. Przedłużacz był na pewno trzyżyłowy i gniazdko też (czyli że był przewód PE pociągnięty od pralki do szyny w rozdzielnicy)?

4. Różnicówka wybija zawsze w konkretnej, powtarzalnej sytuacji? Miałem kiedyś problem z termostatem, który wybijał różnicówkę nie za każdym razem, co ciekawe w momencie rozłączania.

• Like 1