Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejnosc kladzenia przylaczy

Adiš1719517701

Recommended Posts

Witam , wyjdzie u mnie tak , ze kanaliza ze studzienki do domu napewno bedzie kolidowac z pradem i woda . Co ma byc wyzej , a co nizej , i na jakich glebokosciach . Idac dalej wzdluz domu mozna by poprowadzic wode i prad moze obok siebie w rowie , ale ze wzgledu na waska dzialke lepiej by mi bylo wlozyc do jednego wykopu . Jest to dopuszczalne ?

To wszystko może iść nawet w kolizji ze sobą ale na różnych głębokościach.

Najniżej idą woda i kanalizacja i to są głębokości od 1,5m, natomiast przy kanalizacji są to głębokości do nawet 2m.

Potem jest instalacja gazowa na głębokości 0,8 - 1m, a następnie najpłycej jest prąd 60 - 70 cm.

Oprócz WLZ prądu, wszystkie rzędne głębokości posadowienia będą uwzględnione w projektach.

Kolizja czyli krzyżowanie gazu z prądem jest dopuszczalne a w miejscu kolizji przewód należy prowadzić w rurze osłonowej.

10 - 15cm powyzej przewodu gazu i prądu na ich trasie umieszczamy taśmę foliową odpowiednio żółtą lub niebieską.

Edytowane przez Mareks77

Wpinałem się nie tak dawno do starszych swoich przyłączy. Wodociągi wymagały do wody około 170 cm i mniej więcej tak była prowadzona główna nitka, do której się wpinaliśmy.

Do kanalizacji, która na części przebiegu idzie w tym samym wykopie, nad wodą, nie musiało być aż tak głęboko. Ważne na jakiej wysokości masz wpięcie do studzienki i żeby zachować odpowiedni spadek. Wyszło mi około 1m głębokości.

Do prądu wymagali wykop na 80 cm, ale nie wiem czy coś może iść w tej samej linii.

A tak w ogóle, to nie wymagają uzgodnień w ZUD?

• Like 1