Adiš1719517701 02.11.2023 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Witam , wyjdzie u mnie tak , ze kanaliza ze studzienki do domu napewno bedzie kolidowac z pradem i woda . Co ma byc wyzej , a co nizej , i na jakich glebokosciach . Idac dalej wzdluz domu mozna by poprowadzic wode i prad moze obok siebie w rowie , ale ze wzgledu na waska dzialke lepiej by mi bylo wlozyc do jednego wykopu . Jest to dopuszczalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.11.2023 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 (edytowane) To wszystko może iść nawet w kolizji ze sobą ale na różnych głębokościach.Najniżej idą woda i kanalizacja i to są głębokości od 1,5m, natomiast przy kanalizacji są to głębokości do nawet 2m.Potem jest instalacja gazowa na głębokości 0,8 - 1m, a następnie najpłycej jest prąd 60 - 70 cm.Oprócz WLZ prądu, wszystkie rzędne głębokości posadowienia będą uwzględnione w projektach.Kolizja czyli krzyżowanie gazu z prądem jest dopuszczalne a w miejscu kolizji przewód należy prowadzić w rurze osłonowej.10 - 15cm powyzej przewodu gazu i prądu na ich trasie umieszczamy taśmę foliową odpowiednio żółtą lub niebieską. Edytowane 2 Listopada 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 02.11.2023 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 Wpinałem się nie tak dawno do starszych swoich przyłączy. Wodociągi wymagały do wody około 170 cm i mniej więcej tak była prowadzona główna nitka, do której się wpinaliśmy.Do kanalizacji, która na części przebiegu idzie w tym samym wykopie, nad wodą, nie musiało być aż tak głęboko. Ważne na jakiej wysokości masz wpięcie do studzienki i żeby zachować odpowiedni spadek. Wyszło mi około 1m głębokości.Do prądu wymagali wykop na 80 cm, ale nie wiem czy coś może iść w tej samej linii. A tak w ogóle, to nie wymagają uzgodnień w ZUD? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 03.11.2023 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Dzieki za odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts