Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór trójdrożny Afriso

tomasznowak29

Recommended Posts

Dzień dobry. U moich rodziców znajomych zainstalowano niedawno kocioł 5 klasy na drewno z buforem. Po nagrzaniu bufora do odpowiedniej temperatury zaczynają puszczać wodę na instalację i ogrzewać dom. Problem jest w tym że mają nastawioną temperaturę na instalację 35 stopni Celsjusza a tak naprawdę grzejniki są tak gorące że nie idzie ich dotknąć. Sterownik reguluję pokrętłem na zaworze trójdrożnym. Zawór jest podłączony następująco: z lewej strony wpływa woda z bufora z dołu wpływa woda powrotna z instalacji z prawej strony wypływa woda na instalację. Jak sądzicie czy zawór jest źle podłączony czy coś nie tak z tym pokrętłem i źle przekręca powodując za wysoką temperaturę? Pzdr

Sterownik reguluję pokrętłem na zaworze trójdrożnym. Pzdr

Jaki sterownik (nazwa, zdjęcie).

Zawór jest podłączony następująco: z lewej strony wpływa woda z bufora z dołu wpływa woda powrotna z instalacji z prawej strony wypływa woda na instalację.

A gdzie jest pompa?(zdjęcie proszę).

Jak sądzicie czy zawór jest źle podłączony czy coś nie tak z tym pokrętłem

Do instalacji buforowej musimy mieć odpowiedni sterownik.

Problem z zaworem powiedzmy że rozwiązany. Sterownik tech i1 do tego dokupili teraz regulator Salus. I pytanie jak ten regulator podłączyć pod ten sterownik tech ? Wychodzą z tego regulatora dwa kable no i com wpialem je do sterownika tech w miejsce regulator pokojowy. Sytuacja wygląda tak że jak spadnie temperatura poniżej załączy się pompa obiegowa ale jak przekroczy ja o 0.5 stopnia regulator Salus się wyłączy ale pompa nadal chodzi. Czy wpinam w źle miejsca czy kwestia ustawień w sterownikiu tech ?