katanisk8 07.11.2023 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 (edytowane) Cześć Temat ogromny, ciężko pozbierać to w całość. Generalnie to chce zamontować instalację fotowoltaiczną 5-10kw samą lub 5kw + magazyn + hems. Informacje które już zebrałem: - instalacja w domu jest 3 fazowa, moc przyłączeniowa 15kw, zabezpieczenie przedlicznikowe 25A - dach wschód zachód, nastawiam się głównie na autokonsumpcje, pracujemy z domu i ogólnie cała rodzina przebywa w nim większość czasu - dotychczasowe zużycie około 3500 - 4000 kwh rocznie, w tym roku za prąd zapłacone rachunków około 3400zł - obecna taryfa G11 - w okolicy jest mało instalacji foto, konsultowałem się z sąsiadem i potwierdził że nigdy się falownik nie wyłączył - CWU i CO jest gazowe i tak raczej zostanie na najbliższe 10 lat, kuchenka jest na gaz ale to w niedalekiej przyszłości zmieni się na indukcje, pralka, piekarnik, czajnik, ekspres, NAS, kamery, PC 8 godzin dziennie w dni pracujące, TV - będę montował instalacje samodzielnie - jak coś to nie pytam czy instalacja foto się opłaca - chce dostać dofinansowanie 6k lub 7k + magazyn Jakie informacje jeszcze będą mi potrzebne żeby wybrać najlepsze rozwiązanie? Czy ewentualnie z takimi informacjami jesteście w stanie doradzić jakieś rozwiązanie? Pozdrawiam Edytowane 8 Listopada 2023 przez katanisk8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.11.2023 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Jak samemu to falownik foxess bo tani a dobry a co do paneli to wszystko jeden kit ja osobiście bym nie przepłacał bo jak mawiają Żydzi czy to się spłaci ? teraz fajne ceny na panele za jinko 400 watowe chcą nawet 290 zł szt (ja płaciłem po 420 ech) reszta szyny montażowe to wszędzie tak samo kosztują i wszystkie takie same , jak myślisz o magazynie to pomyśl nad falownikiem który nie jest związany ściśle z magazynem bo z torbami pójdziesz , ja nad magazynem myślałem i odpuściłem trochę to narazie bezsensem trąca za drogo na korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.11.2023 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Ja mam podobną sytuacje jak Ty i planuję ok. 6-7 kWp, może panele Corab. Do tego falownik hybrydowy SMA SUNNY TRIPOWER 6.0 SMART ENERGY. RAZEM: dotacja do 7000 zł Do tego magazyn BYD 5-10 kWDotacja: do 16000 zł Do tego HEMS: SUNNY HOME MANAGER 2.0Dotacja: do 3000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katanisk8 07.11.2023 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Ja mam podobną sytuacje jak Ty i planuję ok. 6-7 kWp, może panele Corab. Do tego falownik hybrydowy SMA SUNNY TRIPOWER 6.0 SMART ENERGY. RAZEM: dotacja do 7000 zł Do tego magazyn BYD 5-10 kW Dotacja: do 16000 zł Do tego HEMS: SUNNY HOME MANAGER 2.0 Dotacja: do 3000 zł Dlaczego akurat taki sprzęt? Jak wybrałeś akurat te modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.11.2023 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 (edytowane) Renoma producentów, opinie instalatorów. A poza tym funkcja ShadeFix i możliwość wykorzystania prognozy pogody do automatycznego podejmowania decyzji, czy sprzedawać energię czy magazynować w danej chwili. Oto przykładowy zestaw: https://www.memodo.pl/systemy-magazynowania-energii/byd-sma/7233/byd-battery-box-premium-hvs-10.2-z-sma-hybrid-stp-6.0-se Edytowane 7 Listopada 2023 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1607 09.11.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 (edytowane) zanim zdecydujesz się na instalację fotowoltaiczną, warto jeszcze zastanowić się nad jej rzeczywistą opłacalnością. Możesz poczytać - dobrze wziąć pod uwagę całą inwestycję wraz z magazynem energii. Ceny instalacji mogą być naprawdę wysokie, a zwrot z inwestycji nie zawsze jest tak szybki... Edytowane 9 Listopada 2023 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katanisk8 09.11.2023 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 (edytowane) zanim zdecydujesz się na instalację fotowoltaiczną, warto jeszcze zastanowić się nad jej rzeczywistą opłacalnością. Możesz poczytać - dobrze wziąć pod uwagę całą inwestycję wraz z magazynem energii. Ceny instalacji mogą być naprawdę wysokie, a zwrot z inwestycji nie zawsze jest tak szybki... Sam sobie planuje zamontować 5kw, koszt około 15kzł - 6kzł dotacji i wyjdzie mnie to 9kzł. Powinno się opłacać. Edytowane 9 Listopada 2023 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katanisk8 14.11.2023 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Czy są jakieś konsekwencje jeśli przewymiaruje swoją instalacje o 50% jeśli chodzi o Tauron? Gdzieś na stronie Tauron'a mi się to rzuciło w oczy że powyżej 20% coś tam grozi ale teraz nie mogę tego znaleźć. Zużycie mam około 3500 - 4000 kwh rocznie i planuje zamontować na dachu 10 paneli o łącznej mocy około 5,5kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.11.2023 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Zgłoś tyle ile moc falownika a daj ile ci pasuje paneli wg mnie nikomu ani sobie krzywdy tym nie zrobisz , kontrolują tylko tych co napięcie przekracza oraz moc ale falownik 5kw więcej nie puści jak 5 więc masz kaprys załóż 10kw paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katanisk8 14.11.2023 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Chyba nie o to pytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Hauler 14.11.2023 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Uważaj na umowy związane z przyłączem fotowoltaiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacperws7 23.11.2023 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 Sam sobie planuje zamontować 5kw, koszt około 15kzł - 6kzł dotacji i wyjdzie mnie to 9kzł. Powinno się opłacać. zanim zdecydujesz się na instalację fotowoltaiczną, warto jeszcze zastanowić się nad jej rzeczywistą opłacalnością. Możesz poczytać ile kosztuje fotowoltaika - dobrze wziąć pod uwagę całą inwestycję wraz z magazynem energii. zgadzam sie z @katanisk8;8210713 - jeśli sensownie zaplanujesz inwestycję to zwraca się po nie zbyt długim czasie. ja osobiście polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawpel 11.01.2024 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Podepnę się pod temat z pytaniem o opinie na temat paneli TW Solar 405 Full BlackW rozliczeniu stałem się posiadaczem 14 sztuk takich paneli i na nich chciałbym oprzeć swoją instalację. Instalator, który będzie mi to montował sugeruje do tego falownik Sofar 4,4KTLX-G3 i umiejscowienie paneli w orientacji 50/50% wschód / zachód biorąc pod uwagę aktualny model rozliczeń i wprowadzenie stawek godzinowych w najbliższym czasie. Czy taki zestaw i rozkład paneli będzie ok? Czy może warto zbyć te panele i kupić coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 12.01.2024 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Wysoki współczynnik temp. Jak za darmo to ok. Maksymalna ilość paneli w łańcuchu 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawpel 12.01.2024 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Oki dzięki za info. A falownik do tej ilości paneli będzie ok czy warto wziąć większy? Jeśli dobrze liczę panele byłyby w okolicy 29% przewymiarowane względem falownika.Powiększania instalacji nie planuję więc to co będzie to już raczej na docelowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 15.01.2024 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia Moc falownika ok, bo jak pisałem możesz umieścić 19 paneli w łańcuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.01.2024 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Oki dzięki za info. A falownik do tej ilości paneli będzie ok czy warto wziąć większy? Jeśli dobrze liczę panele byłyby w okolicy 29% przewymiarowane względem falownika. Powiększania instalacji nie planuję więc to co będzie to już raczej na docelowo. Skoro montaż E-W to nie będzie żadnego przewymiarowania bo będą dwa stringi, które praktycznie nigdy nie pracują pełną mocą równocześnie. U mnie przy takim położeniu może ze 2 razy przez cały rok pojawiała się praca instalacji z mocą max. 0,8 mocy paneli. Natomiast warto rozważyć większy falownik z myślą o rozbudowie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts