Etrox 10.11.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) Cześć, zakupiłem działkę na której aktualnei nie ma przyłączy żadnych, nie mniej sieć wodociagowa jest w drodze obok samej działki, prąd 2 działki dalej więc około 50m. Budowę domu jednorodzinnego planuję za około 2 lata, może się skrócić może wydłużyć, nie mniej zakres to 1,5-3 lat. No i teraz pytania : 1) Czy powinienem od razu występować o przyłącza wody i prądu, gdy nie mam jeszcze żadnego projektu ani nic nie jest zaczęte i póki co nie będzie ? 2) Czy najpierw powinienem z jakimś architektem uzgodnić gdzie mają być te przyłącza, czy to raczej bez znaczenia ? Działka nie jest wielka więc tak czy siak punkt na działce zakładam nie ma znaczenia ? Po prostu bedziemy potem ciągnąć to.2) Ogólnie moja teza jest że pewnie warto od razu wystąpić o te przyłącza bo taki prąd to czytałem że i ponad rok czasu może trwać zanim ktoś to ogarnie3) Chcąc podłączyć się do prądu czy powinienem na stronie PGE prosić o przyłączenie zarówno prądu na czas budowy jak i tego docelowego ? Czy np prośba o przyłącze docelowe pod dom nie może wyglądać tak że na start włączą mi inną taryfę, a potem to zmienimy ? Czy jednak musi być najperw budowlane potem docelowe ? 4) Czy na stronie PGE jak jest wybór planowanej daty startu budowy to lepiej zaznaczyć jak to mniej wiecej będzie czyli że za 2 lata, czy jednak napisać np. że za pół roku i potem to zmeinić, może dzięki temu przyspieszą prace ? Czy w jakiś sposób przekłada się to na cenę że podłączą za rok a budowa wystartuje za 2 lata ? 5) Na stronie PGE trzeba podać moc przyłączeniową, czy sama ta wartość przekłada się na rachunki czy to tylko orientacyjne, a rachunki i tak są wyliczane na podstawie zużycia ? 6) Zakładając w pkt 5 że jednak moc ma wpływ na rachunki, jaki powinien być mój target ? Ogrzewanie planuje pompą ciepła + fotowoltaika. Zakładam że jakiś zakres 12-17 kW. W załączniku daje screen jak to widzę na ten moment.7) Czy ustalając jakąś moc przyłączeniową lepiej w razie co zawyżyc tą wartość czy zaniżyć ? Jeśli w trakcie użytkowania okaże się że jednak potrzeba wiecej to potem łatwiej jest podwyższyć czy obniżyć ją ? Co ekonomicznie lepiej wychodzi ? Edytowane 10 Listopada 2023 przez Etrox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 10.11.2023 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Mi skrzynkę postawili jakiś tydzień temu a wniosek o przyłącze złożyłem w maju 2022 XD więc tak warto zrobić to wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etrox 13.11.2023 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Dzieki za informacje, właśnie planuję zrobić to wcześniej. Stąd pytania z pierwszego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 13.11.2023 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 O przyłącze prądu wystąp już dziś a we wniosku napisze że potrzebujesz do zasilania altany lub garażu o grupę G11, jak napiszesz że chcesz budowlany dostaniesz C11 który jest droższy. Wodę też możesz już załatwiać , podobnie zaznacz , a studzienkę zamontuj gdzieś gdzie nie będzie przeszkadzała w przyszłej budowie domu, chyba że wcześniej zdążysz wybudować dom to od razu przyłącze do domy.Ps pewnie potrzebny będzie projekt przyłącza wondego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.11.2023 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Cześć, zakupiłem działkę na której aktualnei nie ma przyłączy żadnych, nie mniej sieć wodociagowa jest w drodze obok samej działki, prąd 2 działki dalej więc około 50m. Budowę domu jednorodzinnego planuję za około 2 lata, może się skrócić może wydłużyć, nie mniej zakres to 1,5-3 lat. No i teraz pytania : 1) Czy powinienem od razu występować o przyłącza wody i prądu, gdy nie mam jeszcze żadnego projektu ani nic nie jest zaczęte i póki co nie będzie ? 2) Czy najpierw powinienem z jakimś architektem uzgodnić gdzie mają być te przyłącza, czy to raczej bez znaczenia ? Działka nie jest wielka więc tak czy siak punkt na działce zakładam nie ma znaczenia ? Po prostu bedziemy potem ciągnąć to. 2) Ogólnie moja teza jest że pewnie warto od razu wystąpić o te przyłącza bo taki prąd to czytałem że i ponad rok czasu może trwać zanim ktoś to ogarnie 3) Chcąc podłączyć się do prądu czy powinienem na stronie PGE prosić o przyłączenie zarówno prądu na czas budowy jak i tego docelowego ? Czy np prośba o przyłącze docelowe pod dom nie może wyglądać tak że na start włączą mi inną taryfę, a potem to zmienimy ? Czy jednak musi być najperw budowlane potem docelowe ? 4) Czy na stronie PGE jak jest wybór planowanej daty startu budowy to lepiej zaznaczyć jak to mniej wiecej będzie czyli że za 2 lata, czy jednak napisać np. że za pół roku i potem to zmeinić, może dzięki temu przyspieszą prace ? Czy w jakiś sposób przekłada się to na cenę że podłączą za rok a budowa wystartuje za 2 lata ? 5) Na stronie PGE trzeba podać moc przyłączeniową, czy sama ta wartość przekłada się na rachunki czy to tylko orientacyjne, a rachunki i tak są wyliczane na podstawie zużycia ? 6) Zakładając w pkt 5 że jednak moc ma wpływ na rachunki, jaki powinien być mój target ? Ogrzewanie planuje pompą ciepła + fotowoltaika. Zakładam że jakiś zakres 12-17 kW. W załączniku daje screen jak to widzę na ten moment. 7) Czy ustalając jakąś moc przyłączeniową lepiej w razie co zawyżyc tą wartość czy zaniżyć ? Jeśli w trakcie użytkowania okaże się że jednak potrzeba wiecej to potem łatwiej jest podwyższyć czy obniżyć ją ? Co ekonomicznie lepiej wychodzi ? 1) Tak, polecam załątwić to wcześniej, gdyż możesz czekać nawet rok za realizacją. Poza tym możesz wystąpić o taryfę G11 na cele rekreacyjne. Gdy napiszesz, że budowa, to dostaniesz C11, która jest ok 2 x droższa + koszty stałe przyłącza 50-100 zł/mc. 2) Warto uwzględnić umiejscowienie skrzynki i studzienki, tak by potem nie ciągnąć 50m rur/kabli. To zaoszczędzone tysiące złotych. 3) G11 (taryfa chroniona) dostaje się, gdy spełnia się warunki. Jak nie spełniasz, to jej nie dostaniesz. Przeczytaj. Ogólnie warto ubiegać się o G11 bo jest znacznie taniej. 4) Jak wyżej - nie budujesz, to nie występuj o C11, bo jest szansa na G11. Nie ma taryfy "budowlanej". 5) Zależnie od taryfy. Ogólnie w G11 nie mogą narzucić opłaty handlowej - a w C już tak. To kilkadziesiąt złotych m/c. W G11 różnice nie są ogromne, ale w C już są wieksze. Dobieraj moc tak by dostać odpowiednie zabezpieczenie (np. 32A) Tak naprawdę ta "moc kontraktowa" sprowadza się tylko do rodzaju zabezpieczeń na skrzynce Edytowane 15 Listopada 2023 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etrox 15.01.2024 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2024 Dzięki za wskazówki, zrobiłem mniej więcej jak pisaliście. Złozyłem wniosek o przyłącze docelowe, jak już pisałem na działce nie ma nic, a budowę planuję za jakies 2-3 lata.Dostałem umowę do podpisania z PGE z datą realizacji przyłącza do 08-07-2025. Mam parę pytanek :1) Wniosek złożyłem o zasilanie docelowe, nie mniej we wniosku zaznaczyli że to Budenek mieszkalny - plac budowy i zasilanie docelowe. Czy to dobrze patrząc co pisaliście o tych taryfach że na budowę mogą dać C ? 2) Mam niejasność o co chodzi w harmonogramie przyłączenia, napisane jest że prace projektowe rozpoczną 6 miesiecy przed przyłączem oraz że do 6 msc przed tym terminem muszę dostarczyć im pozwolenie na budowę obiektu wymienionego w tytule umowy lub innego dokumentu wymaganego ustawą prawo budowlaneJak to załatwić zakładając że planuję budowę np za te 3 lata ? Za 1,5 roku nie będę miał jeszcze pozwolenia na budowe.Jak można to rozegrać zakładając że po prostu chciałem mieć skrzynkę przy działce i potem się z tym nie bawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etrox 16.01.2024 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2024 Czy tu najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana tego wniosku z np dmu jednorodzinnego, na garaż i zrobić sobie podpięcie do garażu ?Tylko wtedy jak to wygląda że np dostanę taryfę G11 na garaż, a potem nagle powstanie tam budynek ? Czy to rodzi jakieś problemy ? Jakbyście to rozegrali jeśli moim celem jest budowa domu za 3 lata, a chciałbym wcześniej mieć po prostu już gotowe przyłącze na działce pod tą budowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etrox 18.01.2024 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 No i jeszcze dopiszę jedną rzecz to rozkminki, zakładam że na taki garaż nie mogę wnioskować o prąd jak do domu jeśli chodzio zabezpieczenia, pobór i 3 fazy itp, wiec muszę zawnioskować za pewne o minima na garaż jakiśbalaszany, potem na tym prądie wybudować dom jak juz bedzie powstawał, a na koniec poprosić o zmianę przyłączy i zabezpieczeń i poprowadzic 3 fazy ? Czy to się zepnie jakkolwiek czy będą problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.01.2024 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 Napisałem już jak do tego podejść. Czynisz założenia, które mają mało wspólnego z rzeczywistością. Najpierw sprawdź, czy dostaniesz G na garaż / werandę /działkę rekreacyjną. W Enea jest z tym DUŻY problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etrox 22.01.2024 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 Dzieki, staram się właśnie odnieść do Twojej wypowiedzi nie mniej brakuje mi tych kilku czynników aby to zrobić m.in : 1) Tak chce zawnioskować o G112) Tak chce t ozrobić nie na budowę tylko jak napisałeś na garaż/altanę3) Żeby to zrobić muszę odpowiednio przygotować wniosek, dopiero wtedy się dowiem chyba czy wolno ?4) Główny problem, zakładając że dostanę na garaż G11, to nie mogę wystąpić na niego raczej o docelowe przyłącza 3 fazy itp tylko no najprostsze co się da i na zużycie np 200 kWh rocznie czy cosw ten deseń5) No i teraz pytanie co jeśli go dostanę, czy potem jak zbuduje na tym prądzie dom to nie będzie problemów ? Jak z prądu na garaż zawnioskuję o prąd na dom jednorodzinny, 3 fazy i kilka tys. kWh i zabezpieczenia 32A albo 24A ? Na garaż przecieżtyle nie potrzebuje Nie ukrywajac jest to sposób na cwaniaka, wiec czy to cwaniactwo jednak w jakiś sposób nie odbije mi się czkawką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 23.01.2024 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 Dostajesz taryfę G, to potem możesz sobie dowolnie zmieniać. Nikogo za zmianę sposobu używania nie karze się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etrox 29.01.2024 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 (edytowane) No właśnie na start na pewno skontrolują, dlatego już wiem że źle zrobiłem występując o prąd docelowy na dom i jego zużycia i zabezpieczenia, bo jak przyjadą to chcą mi podłączyć dom, którego wtedy jeszcze tam nie będzie. Dlatego teraz mam plan zrezygnować z tej umowy, wystapić o umowę na np garaż z mniejszym zużyciem i zabezpieczeniami, jak/o ile go dostanę to potem za te 2 lata zaczać na nim budowę, a następnie za 3 wystąpić i zmianę zużycia i potrzebnych zabezpieczeń Co myślicie ? Edytowane 29 Stycznia 2024 przez Etrox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 30.01.2024 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 Nie ma zadnych przeciwskazan , zeby podlaczyc np 3 fazy do garazu albo wyzsze zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.02.2024 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 Cześć, 2) Czy najpierw powinienem z jakimś architektem uzgodnić gdzie mają być te przyłącza, czy to raczej bez znaczenia ? Działka nie jest wielka więc tak czy siak punkt na działce zakładam nie ma znaczenia ? Po prostu bedziemy potem ciągnąć to. Dobrze jest wiedzieć gdzie będzie zlokalizowany dom. Od razu z architektem albo sam postaraj się określić usytuowanie budynku. A najlepiej określić jak będą do niego wchodziły media. Wtedy wszystkie media będziesz prowadził pod najbardziej optymalne punkty. Dodatkowo wbiłem 4 pale w ziemię, które obciągnięte były sznurkiem na spodziewanym poziomie zero i tak przez 1 rok stał taki "zarys" budynku, a my oglądaliśmy i zastanawialiśmy się czy to jest dobre położenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 08.02.2024 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Zatwierdzona taryfa Enea na 2024 r i kryteria kwalifikowania do grup taryfowych: https://zapodaj.net/plik-BgJRhXje11 Sugeruję wpisać jedną z powyższych opcji i za żadne skarby nie zmieniać treści wniosku o przyłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 10.02.2024 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 Sugeruję wpisać jedną z powyższych opcji i za żadne skarby nie zmieniać treści wniosku o przyłączenie. Z mojego doświadczenia dla pustej działki w EON wpisałem punkt a - "gospodarstwo domowe". Moje gospodarstwo domowe to wszystkie nieruchomości, które do nas należą. Mam na pustej działce G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etrox 13.02.2024 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Dostalem od PGE taki harmonogram przyłączeń pod dom jednorodzinny [ATTACH=CONFIG]468136[/ATTACH] W pkt. 2 muszę dostarczyć pozwolenie na budowę, zakładając właśnie że chce uzbroić samą działkę a budowę ewentulanie planuję za np 3 lata no to nie wywiążę się z tego.Drugie pytanie, zakładając no że zrobię to pozwolenie na pół roku przed 08-07-2025 czyli w sumie za rok, no to czy jak dojdzie właśnie do terminu przyłączenia, a budowa jeszcze się nie zacznie to będzie jakiś problem ? Czy mogą dać tą skrzynkę, a ja pkt 5 zrobię właśnie jak bede gotowy na budowę i dopiero wtedy podpisać umowę kompleksową jak to nazwali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etrox 19.02.2024 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2024 Trafna uwaga Nie mniej bez pozwolenia to chyba dalej na oświadczeznie czy coś, a dwa rozmawiamu tutaj o normalnm domu, pytanie co jak nie dostarczę to raz, a dwa co jak przyjda podłączyć, a nie bedzie budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts