Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie działki pod budowę 2024 - usuwanie pni, bronowanie ziemi

Recommended Posts

Hej,

chciałbym przed pierwszymi przymrozkami zakończyć przygotowanie działki pod budowę w 2024 roku. Na działce posiadam sporo pieńków po wyciętych drzewach, drzewa które chcę pozostawić, sporo odrastających krzewów, paproci oraz sporo śmieci które przez lata były wyrzucane na działce przez okolicznych mieszkańców wsi.

Chciałbym zakończyć proces ogarniania działki i zastanawiam się czy pomoc lokalsa który wjechałby traktorem na działkę i przeorał całą ziemię ma sens?

Ile powinienem zapłacić za taką usługę? Zakładam, że wyrwanie pieńków, przekopanie działki i jej wyrównanie to praca na około 10h - jestem z okolic Brodnicy, Pomorskie/Warmińsko-Mazurskie.

No tak - okolice fundamentów ogarnie koparkowy ale resztą działki - w miejscach gdzie nie będzie budowy domu - pewnie powinienem zająć się już ja. Chodzi mi o przygotowanie jej nie tylko pod fundamenty ale też doprowadzenie granicy działki do porządku przed stawianiem płotu, etc.

no tak, do tej pory żyłeś sobie bez problemów a tu proszę coś narobił. Aż strach pomyśleć co będziesz miał na głowie, jak ruszysz z budową.

No tak - okolice fundamentów ogarnie koparkowy ale resztą działki - w miejscach gdzie nie będzie budowy domu - pewnie powinienem zająć się już ja. Chodzi mi o przygotowanie jej nie tylko pod fundamenty ale też doprowadzenie granicy działki do porządku przed stawianiem płotu, etc.

Tak czy inaczej "Ty". Pytanie, czyimi rękami. 1200m2 uznajesz za okolice fundamentu 120m2 domu?

koparkowy zrobi to, za co mu zapłacisz, takze poza obszarem fundamentów, jeśli takie będzie twoje życzenie.

Natomiast czy jest sens zakopywać sobie na działce śmieci, które tam leża, zamiast je wrzucić do kontenera i wywieźć?

Skoro chcesz mieć zalesiony ogród, to nie usuwaj paproci.