Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda z kranu ma zapach

bono122b

Recommended Posts

Witam.

Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem śmierdzącej ciepłej wody z kranu. Wodą ma zapach TYLKO na początku, zaraz po odkręceniu kranu, unosi się zapach troche jak z szamba (siarka?). Po chwili woda już nie ma zapachu, ale kiedy skorzysta się z tego samego kranu przykładowo po godzinie to zapach znowu się pojawia. Problem występuje w każdym kranie jaki mamy w domu (nowo wybudowanym).

Do ogrzewania wody używam pompy ciepła Haier HP250M3C (ale mam wątpliwości czy problem leży w pompie i jej anodzie).

Woda jest z wodociągu.

Może ktoś z was doświdczył czegoś takiego i jest w stanie coś podpowiedzieć?

Edytowane przez bono122b

Robiłeś badania jakościowe wody? Zapach może wynikać z obecności pewnych składników mineralnych, które po podgrzaniu są bardziej wyczuwalne. Możliwe są też bakterie namnażające się w zasobniku ciepłej wody...

Masz cyrkulację do c.w.u. ?

Jeżeli masz to podgrzej wodę w zbiorniku (może grzałką do np. 70 oC lub więcej (jeżeli możesz i instalacja tyle wytrzyma), włącz cyrkulację na jaką godzinę i cały czas trzymaj temp. 70 oC.

Następnie otwieraj poszczególne punkty poboru c.w.u. i nadal trzymaj temp. 70 oC.

W każdym punkcie puść np. na 5 minut.

Może to pomoże.

Od początku masz taki problem?

Mam cyrkulację, pompka włącza się co około godzinę na jedną minutę. Sprawdzę sposób z włączeniem ją na stałe.

Przeprowadziłem się w maju i wtedy nie zauważyłem tego problemu, pojawił się po około 2-3 miesiącach mieszkania. Na początku się tym nie przejmowałem ale teraz mam wrażenie , że jest coraz gorzej.

Mam nowe obserwacje:

w mojej kotłowni gdzie znajduje się cała instalacja, również unosił się zapach podobny do tego, który czuję z kranu. Myślałem, że to wina odpływu ale wygląda na to, że nie.

4 dni temu podkręciłem temperaturę na pompie do 60 stopni (wcześniej było 55) i zauważyłem, że zarówno woda mniej smierdzi (albo w ogóle), a zapach z kotłowni również zniknął. Pompa działą tak, że grzeje do 60 stopni, potem temperatura spada i jak osiagnie 55 stopni, to znowu podgrzewa do 60.

Czy możliwe, że w wodzie są jakieś związki które giną przy temperaturze 60 stopni?

• Like 1

Czy możliwe, że w wodzie są jakieś związki które giną przy temperaturze 60 stopni?

Tak to dokładnie działa. Część bakterii jest w stanie wytrzymać wysokie temperatury, ale przy 60-70 stopniach już praktycznie wszystkie giną. Po to właśnie jest funkcja przegrzewania wody w instalacji.

Mam cyrkulację, pompka włącza się co około godzinę na jedną minutę. Sprawdzę sposób z włączeniem ją na stałe.

Podgrzej do wyższej temperatury niż 65 oC i włącz na stałe cyrkulację.

Masz grzałkę elektryczną to wspomóż podgrzewanie zasobnika c.w.u.

A później tak jak opisałem w #8.

• 2 weeks później...

Moi drodzy,

wracam z tematem i mam kilka nowych spostrzeżeń.

Po podkreceniu wody na jeszcze wyższą temperaturę i przepuszczeniu przez krany, myślałem, że problem zniknał, jednak było to chwilowe. Po 1 dniu zapach zarówno po odkręceniu wody jak i zapach w kotłowni powrócił.

2 dni temu nastawiłem temperaturę na 48 stopni (czyli dużo niższą niż ostatanio) żeby przetestować takie ustwienie.O dziwo zarówno zapach wody jak i zapach w kotłowni zniknął. W tym samym momencie, przypomniałem sobie, że problem najprawdopodobniej pojawił się dokłądnie wtedy kiedy uznałem, że chcę na pompie mieć wyższą temperaturę (wcześniej było około 45 stopni i problem nie występował).

Czy w takim wyadku macie jakieś pomysły gdzie leży przyczyna i w ogóle skąd zapach 'pierda' w kotłowni przy wyższej temperaturze?

A w ogole masz grzałkę zamontowaną w zbiorniku? Bardzo wielu monterów jej nie zakłada....ludzie sobię ustawiają wygrzewanie zbiornika i w teorii działa tylko grzałki nie ma.... Mi woda też śmierdziała, zalęgły się jakieś mikroby bo miałem ustawione tylko 42C i nie było wygrzewania co tydzień. Do tego wyjechalismy na dluzsze wakacje, woda stała i tak się stało. Pozbycie się tego nie było łatwe, kilka tygodni wysokich temperatur - > 55C bo pompa wiecej nie dawała a nie miałem jak domontować grzałki do zbiornika ze względu na jego lokalizację.

Samo wygrzewanie zbiornika nawet do bardzo wysokich temepratur może nie pomoc od razu, musisz pozbyć się zatrutej wody z każdego odgalęzienia w rurach, najlepiej mieć cyrkulacje cały czas włączoną.

Edytowane przez Toty

A w ogole masz grzałkę zamontowaną w zbiorniku? Bardzo wielu monterów jej nie zakłada....ludzie sobię ustawiają wygrzewanie zbiornika i w teorii działa tylko grzałki nie ma.... Mi woda też śmierdziała, zalęgły się jakieś mikroby bo miałem ustawione tylko 42C i nie było wygrzewania co tydzień. Do tego wyjechalismy na dluzsze wakacje, woda stała i tak się stało. Pozbycie się tego nie było łatwe, kilka tygodni wysokich temperatur - > 55C bo pompa wiecej nie dawała a nie miałem jak domontować grzałki do zbiornika ze względu na jego lokalizację.

Samo wygrzewanie zbiornika nawet do bardzo wysokich temepratur może nie pomoc od razu, musisz pozbyć się zatrutej wody z każdego odgalęzienia w rurach, najlepiej mieć cyrkulacje cały czas włączoną.

Czy w takim wyadku macie jakieś pomysły gdzie leży przyczyna i w ogóle skąd zapach 'pierda' w kotłowni przy wyższej temperaturze?

Może masz jakiś element instalacji bez atestu na wysokie temepratury i tak zaczyna śmierdzieć po kontakcie z gorącą wodą. Pompę masz z atestem do CWU ?

Pompa to Haier cwu hp250-m3c, przeznacozna jest wyłącznie do CWU, więc zakładam że ma potrzebne atesty.

Narazie po kilku dniach od obniżenia temperatury do 48 stopni zapach nie powrócił. Nastawione wygrzewanie co tydzień do 65 - przy wygrzaniu obecnie zapachu też nie ma.

Jeśli zaobserwuję coś nowego to dam znać. Nipokoi mnie tylko to, że nadal nie ma jednoznacznej przyczyny powstawania zapachu...

• 9 months później...
9 godzin temu, dhex napisał:

Cześć @bono122b,

Udało ci się namierzyć przyczynę? Mam dokładnie ten sam problem w nowym domu.

Nie czytałem poprzednich wpisów, może będę się powtarzał ale niczego nie musisz wykręcać bo woda faktycznie śmierdzi od anody magnezowej ale z powodu tego że woda długo stała w bojlerze i nie była spuszczana. Musisz dobrze przepłukać zbiornik aby pozbyć się zapachu i częściej używać wody ciepłej.