robert.sz 23.11.2023 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 Dzień dobry.Mam pytanie jak radzicie sobie z wykonywaniem dachu z papy przy niesprzyjających warunkach? Nie mam tu na myśli pojedynczych dni, ale ogólny spadek temperatur i opady śniegu lub deszczu. Czy ma sens stworzenie prowizorycznego namiotu i wdmuchiwanie ciepłego powietrza? A może są takie namioty/ tunele do nabycia? Z góry dzięki za poradyRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.11.2023 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 A nie możesz wybrać leszego okresu na wykonaie pokrycia? Dużo czasu na to nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.sz 23.11.2023 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 A nie możesz wybrać leszego okresu na wykonaie pokrycia? Dużo czasu na to nie potrzeba. Nie wiesz przecież jaka powierzchnia dachu. Gdyby to też ode mnie zależało to pewnie przełożyłbym to na wiosnę. W każdym razie dzięki za konstruktywną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.11.2023 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 Nie wiesz przecież jaka powierzchnia dachu. Gdyby to też ode mnie zależało to pewnie przełożyłbym to na wiosnę. W każdym razie dzięki za konstruktywną odpowiedź Zgadza sie nie wiem jaką masz powierzchnie. Ale biorąc pod uwagę że jesteśmy na forum dla osób budujących domki -myślę że tacy pytający tu to 99%, nie zakładalem że ktoś tu pyta jak wykonac dach o powierzchni stadionu. Jeżeli masz duży dach to masz nad taka robotą nadzór, i pewnie masz dostęp do kart technologicznych materiałów ktore bedą w użyciu. Poczytaj jakie musisz mieć warunki artmosferyczne by ci inspektorzy nie powiedziali potem że nie odbiorą tego czy tamtego. Nowy rodzaj prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.sz 23.11.2023 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2023 Zgadza sie nie wiem jaką masz powierzchnie. Ale biorąc pod uwagę że jesteśmy na forum dla osób budujących domki -myślę że tacy pytający tu to 99%, nie zakładalem że ktoś tu pyta jak wykonac dach o powierzchni stadionu. Jeżeli masz duży dach to masz nad taka robotą nadzór, i pewnie masz dostęp do kart technologicznych materiałów ktore bedą w użyciu. Poczytaj jakie musisz mieć warunki artmosferyczne by ci inspektorzy nie powiedziali potem że nie odbiorą tego czy tamtego. Nowy rodzaj prac? Prace nie są mi nowe, ale inwestorzy zwlekali z decyzją prac długo i zapadła niedawno. Zaryzykowałem i wziąłem to zlecenie, znam karty technologiczne, potrzebuję minimum zero stopni i jak wiadomo - suchy dach...ale nie o to chodzi. Byłem ciekaw jak dekarze radzą sobie z tego typu pracami i może podpowiedzą swoje rozwiązania. Na tą chwilę jedyne, co przychodzi mi na myśl to rozpiąć folię na stelażu i wdmuchiwać powietrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 24.11.2023 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 (edytowane) Wszyscy dekarze jakich znam na zimę przebranżowują się. Nie widziałem jeszcze żeby ktos kładł hurtowo papę na zaśnieżony / oblodzony dach. Chyba że trzeba na szybko połatać jakiś mały fragment. Dużych powierzchni tak się nie robi. Generalnie jeśli budżet "is no limit" pewnie by się dało jesli z palnkami szło by kilka osob - jeden roztapia dach, drugi suszy, trzeci klei papę. Oczywiście nie może wtedy padać. Ale ile gazu pojdzie na to to sam się domyślasz.Trzeba by pogadać jak to robią nasi rodacy w takiej Norwegii, ale tam kasa nie gra żadnej roli. Edytowane 24 Listopada 2023 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.11.2023 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Prace nie są mi nowe, ale inwestorzy zwlekali z decyzją prac długo i zapadła niedawno. Zaryzykowałem i wziąłem to zlecenie, znam karty technologiczne, potrzebuję minimum zero stopni i jak wiadomo - suchy dach...ale nie o to chodzi. Byłem ciekaw jak dekarze radzą sobie z tego typu pracami i może podpowiedzą swoje rozwiązania. Na tą chwilę jedyne, co przychodzi mi na myśl to rozpiąć folię na stelażu i wdmuchiwać powietrze... Czemu potrzeba minimum zero stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.sz 24.11.2023 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Czemu potrzeba minimum zero stopni? Odniosłem się do sugestii odnośnie kart technicznych, a producent papy ( w tym przypadku Icopal) określa, że "papę należy układać w temperaturze nie niższej niż 0 stopni Celsjusza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.11.2023 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Odniosłem się do sugestii odnośnie kart technicznych, a producent papy ( w tym przypadku Icopal) określa, że "papę należy układać w temperaturze nie niższej niż 0 stopni Celsjusza". To wybierz taką, którą można układać w mrozie i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.sz 24.11.2023 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 To wybierz taką, którą można układać w mrozie i po problemie. Budżet nie jest "no limit" - to po pierwsze. Chętnie dowiem się jaka to papa (producent i model)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.11.2023 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Budżet nie jest "no limit" - to po pierwsze. Chętnie dowiem się jaka to papa (producent i model)? Ogrzewanie dachu od góry też nie jest za darmo, więc chyba lepiej kupić papę wysokiej jakości, wysoko modyfikowaną, niż grzać atmosferę. Zadzwoń do np Izohana i zapytaj technologa, podając wszystkie wymagania i warunki pracy. Papa termozgrzewalna potrafi być elastyczna w naprawdę bardzo niskich temperaturach, a samo zgrzewanie trwa przecież kilkadziesiąt sekund na wąskim pasku. Ważne, żeby podczas układania ta papa się nie połamała, np podczas rozwijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.sz 24.11.2023 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Ogrzewanie dachu od góry też nie jest za darmo, więc chyba lepiej kupić papę wysokiej jakości, wysoko modyfikowaną, niż grzać atmosferę. Zadzwoń do np Izohana i zapytaj technologa, podając wszystkie wymagania i warunki pracy. Papa termozgrzewalna potrafi być elastyczna w naprawdę bardzo niskich temperaturach, a samo zgrzewanie trwa przecież kilkadziesiąt sekund na wąskim pasku. Ważne, żeby podczas układania ta papa się nie połamała, np podczas rozwijania. Jasne, że nie jest za darmo. Nawet Bauder rekomenduje zgrzewanie pap w temperaturach od 0 w górę, a czy Izohan ma w ofercie produkty lepsze od wyżej wymienionych to nie sądzę. Jeśli chodzi o samo zgrzewanie to papę będę wyciągał na bieżąco z ciepłego pomieszczenia, więc sama w sobie nie będzie schłodzona i o połamanie jej raczej się nie martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.11.2023 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Jasne, że nie jest za darmo. Nawet Bauder rekomenduje zgrzewanie pap w temperaturach od 0 w górę, a czy Izohan ma w ofercie produkty lepsze od wyżej wymienionych to nie sądzę. Jeśli chodzi o samo zgrzewanie to papę będę wyciągał na bieżąco z ciepłego pomieszczenia, więc sama w sobie nie będzie schłodzona i o połamanie jej raczej się nie martwię. Rekomenduje się wręcz kładzenie papy powyżej +5. Ja się kiedyś mocno zdziwiłem, jak połamałem papę w okolicy zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.sz 24.11.2023 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Rekomenduje się wręcz kładzenie papy powyżej +5. Ja się kiedyś mocno zdziwiłem, jak połamałem papę w okolicy zera. No właśnie takich sytuacji się obawiam. W okolicach zera zdarzało mi się sporadycznie wygrzewać papę i nie miałem takich przygód, ale w dużej ilości jeszcze nie kładłem w takich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 24.11.2023 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Czasem nawet w grudniu zdarzają się tygodnie że przez 5 dni jest ciagiem grupo ponad 5C, poczekałbym na taki tydzień i do dzieła -Jak możesz nagle ludzi przerzucić z jednej budowy na drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.sz 24.11.2023 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Czasem nawet w grudniu zdarzają się tygodnie że przez 5 dni jest ciagiem grupo ponad 5C, poczekałbym na taki tydzień i do dzieła -Jak możesz nagle ludzi przerzucić z jednej budowy na drugą. Wg prognoz kilka dni się takich przytrafi na pewno, ale też wiadomo, że sporo pracy trzeba będzie włożyć, żeby ten dach doprowadzić do stanu nadającego się do grzania papy po takim okresie ujemnych temperatur. W tamtym miejscu panują już nieco górskie warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts