Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie dachu płaskiego na czas prac/ prowizoryczny namiot?

robert.sz

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam pytanie jak radzicie sobie z wykonywaniem dachu z papy przy niesprzyjających warunkach? Nie mam tu na myśli pojedynczych dni, ale ogólny spadek temperatur i opady śniegu lub deszczu. Czy ma sens stworzenie prowizorycznego namiotu i wdmuchiwanie ciepłego powietrza? A może są takie namioty/ tunele do nabycia?

Z góry dzięki za porady

Robert

Nie wiesz przecież jaka powierzchnia dachu. Gdyby to też ode mnie zależało to pewnie przełożyłbym to na wiosnę. W każdym razie dzięki za konstruktywną odpowiedź :)

Zgadza sie nie wiem jaką masz powierzchnie. Ale biorąc pod uwagę że jesteśmy na forum dla osób budujących domki -myślę że tacy pytający tu to 99%, nie zakładalem że ktoś tu pyta jak wykonac dach o powierzchni stadionu.

Jeżeli masz duży dach to masz nad taka robotą nadzór, i pewnie masz dostęp do kart technologicznych materiałów ktore bedą w użyciu. Poczytaj jakie musisz mieć warunki artmosferyczne by ci inspektorzy nie powiedziali potem że nie odbiorą tego czy tamtego.

Nowy rodzaj prac?

Zgadza sie nie wiem jaką masz powierzchnie. Ale biorąc pod uwagę że jesteśmy na forum dla osób budujących domki -myślę że tacy pytający tu to 99%, nie zakładalem że ktoś tu pyta jak wykonac dach o powierzchni stadionu.

Jeżeli masz duży dach to masz nad taka robotą nadzór, i pewnie masz dostęp do kart technologicznych materiałów ktore bedą w użyciu. Poczytaj jakie musisz mieć warunki artmosferyczne by ci inspektorzy nie powiedziali potem że nie odbiorą tego czy tamtego.

Nowy rodzaj prac?

Prace nie są mi nowe, ale inwestorzy zwlekali z decyzją prac długo i zapadła niedawno. Zaryzykowałem i wziąłem to zlecenie, znam karty technologiczne, potrzebuję minimum zero stopni i jak wiadomo - suchy dach...ale nie o to chodzi. Byłem ciekaw jak dekarze radzą sobie z tego typu pracami i może podpowiedzą swoje rozwiązania. Na tą chwilę jedyne, co przychodzi mi na myśl to rozpiąć folię na stelażu i wdmuchiwać powietrze...

Wszyscy dekarze jakich znam na zimę przebranżowują się. Nie widziałem jeszcze żeby ktos kładł hurtowo papę na zaśnieżony / oblodzony dach. Chyba że trzeba na szybko połatać jakiś mały fragment. Dużych powierzchni tak się nie robi. Generalnie jeśli budżet "is no limit" pewnie by się dało jesli z palnkami szło by kilka osob - jeden roztapia dach, drugi suszy, trzeci klei papę. Oczywiście nie może wtedy padać. Ale ile gazu pojdzie na to to sam się domyślasz.

Trzeba by pogadać jak to robią nasi rodacy w takiej Norwegii, ale tam kasa nie gra żadnej roli.

Edytowane przez dwiecegly

Prace nie są mi nowe, ale inwestorzy zwlekali z decyzją prac długo i zapadła niedawno. Zaryzykowałem i wziąłem to zlecenie, znam karty technologiczne, potrzebuję minimum zero stopni i jak wiadomo - suchy dach...ale nie o to chodzi. Byłem ciekaw jak dekarze radzą sobie z tego typu pracami i może podpowiedzą swoje rozwiązania. Na tą chwilę jedyne, co przychodzi mi na myśl to rozpiąć folię na stelażu i wdmuchiwać powietrze...

Czemu potrzeba minimum zero stopni?

Budżet nie jest "no limit" - to po pierwsze. Chętnie dowiem się jaka to papa (producent i model)?

Ogrzewanie dachu od góry też nie jest za darmo, więc chyba lepiej kupić papę wysokiej jakości, wysoko modyfikowaną, niż grzać atmosferę. Zadzwoń do np Izohana i zapytaj technologa, podając wszystkie wymagania i warunki pracy. Papa termozgrzewalna potrafi być elastyczna w naprawdę bardzo niskich temperaturach, a samo zgrzewanie trwa przecież kilkadziesiąt sekund na wąskim pasku. Ważne, żeby podczas układania ta papa się nie połamała, np podczas rozwijania.

Ogrzewanie dachu od góry też nie jest za darmo, więc chyba lepiej kupić papę wysokiej jakości, wysoko modyfikowaną, niż grzać atmosferę. Zadzwoń do np Izohana i zapytaj technologa, podając wszystkie wymagania i warunki pracy. Papa termozgrzewalna potrafi być elastyczna w naprawdę bardzo niskich temperaturach, a samo zgrzewanie trwa przecież kilkadziesiąt sekund na wąskim pasku. Ważne, żeby podczas układania ta papa się nie połamała, np podczas rozwijania.

Jasne, że nie jest za darmo. Nawet Bauder rekomenduje zgrzewanie pap w temperaturach od 0 w górę, a czy Izohan ma w ofercie produkty lepsze od wyżej wymienionych to nie sądzę.

Jeśli chodzi o samo zgrzewanie to papę będę wyciągał na bieżąco z ciepłego pomieszczenia, więc sama w sobie nie będzie schłodzona i o połamanie jej raczej się nie martwię.

Jasne, że nie jest za darmo. Nawet Bauder rekomenduje zgrzewanie pap w temperaturach od 0 w górę, a czy Izohan ma w ofercie produkty lepsze od wyżej wymienionych to nie sądzę.

Jeśli chodzi o samo zgrzewanie to papę będę wyciągał na bieżąco z ciepłego pomieszczenia, więc sama w sobie nie będzie schłodzona i o połamanie jej raczej się nie martwię.

Rekomenduje się wręcz kładzenie papy powyżej +5. Ja się kiedyś mocno zdziwiłem, jak połamałem papę w okolicy zera.

Rekomenduje się wręcz kładzenie papy powyżej +5. Ja się kiedyś mocno zdziwiłem, jak połamałem papę w okolicy zera.

No właśnie takich sytuacji się obawiam. W okolicach zera zdarzało mi się sporadycznie wygrzewać papę i nie miałem takich przygód, ale w dużej ilości jeszcze nie kładłem w takich warunkach.

Czasem nawet w grudniu zdarzają się tygodnie że przez 5 dni jest ciagiem grupo ponad 5C, poczekałbym na taki tydzień i do dzieła -Jak możesz nagle ludzi przerzucić z jednej budowy na drugą.

Wg prognoz kilka dni się takich przytrafi na pewno, ale też wiadomo, że sporo pracy trzeba będzie włożyć, żeby ten dach doprowadzić do stanu nadającego się do grzania papy po takim okresie ujemnych temperatur. W tamtym miejscu panują już nieco górskie warunki.