KowalM 24.11.2023 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 (edytowane) Zacząłem już proces z firmą od PV pod dotację Mój Prąd. Chociaż nie wiem czy zdążę. Zaproponowali mi 3,2 kWp za 14 tys, tak żeby połowę pokryła dotacja, a na pompę 19800, ale rozmawiam ze znajomymi, którzy pozakładali PC w tym roku i są przerażeni. Po 150 m2 nowe ocieplenia, szczelne okna, podłogówki, a aplikacje pokazują 30, 40, 50 zł na dzień. Mrozu nie ma przecież jeszcze to co będzie jak przyjdzie zima, jak wydajność PC spada w miarę spadku temperatury i skończy się tarcza. Te 3,2 kWp to mi na CWU może starczy i jeszcze ten durny net-biling. Do tego najpierw trzeba wszystko kupić samemu, a potem może dostanie się dotację, a może się nie dostanie. Ja im tam nie ufam w ogóle. Mi pokazywali na bazie ciepła właściwego, że teraz by mnie na rok przy obecnej cenie prądu ogrzewanie kosztowało 1300 zł PC, a 1700 gazem, (na rok), ale wydaje mi się to nierealne. Jeden znajomy mi powiedział, że ma 2 domy i PC i gaz wychodzą tyle samo teraz, ale PC jest wspomagana fotowoltaiką za 50 tys. Mam gaz w drodze, mogę jeszcze wszystko zmienić. Miałem warunki techniczne, tylko się przedawnił, a na infolinii powiedzieli, że w pół roku przyłączą jak coś.Do tego to wszystko na taki gwałt bo dotacja zaraz się kończy nie wiadomo jak będzie dale bo rząd się zmienił/ Licznik dwukierunkowy już mam. Proszę o informację osoby, które mają PC, a nie teoretyzują na bazie własnych przemyśleń i nie porównują PC do węgla i innych paliw stałych tylko do Gazu. Przyznam, że nie śpię po nocach przez to. Część ludzi mówi, że PC jest super, a część, że w życiu jak jest gaz to nie brać PC. Edytowane 24 Listopada 2023 przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 24.11.2023 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 PC - przy COP 3 koszt jednej kilowatogodziny ciepła 40 groszy (prąd po 1,2zł ) gaz - koszt jednej kwh AKTUALNIE również 40 groszy choć niektórzy moga mieć ciut mniej.Pytanie jaka będzie cena gazu i prądu za rok pozostaje niestety bez odpowiedzi. Decyzja jaka by nie była nie jest dobra. Rozwiązaniem mogłaby być hybryda. Netbilling nie pozwoli odłożyć pradu na zimę więc PV ulży w rachunkach od marca do października. Aktualnie moja PC zjada dobowo około 15 kwh w starym docieplonym 10 tką styro domu z grzejnikami przy 38 C na zasilaniu. Wiem że w mrozy dojdzie nawet do ponad 30 tu - tylko że ja na tę okoliczność mam kocioł zasypowy. Tak więc jak tylko COP pompy spadnie poniżej 3 zacznę zasypywać kocioł znienawidzonym przez wszystkich węglem. Co zrobić niestety decyzja jest niełatwa ale z PC i PV wstrzymałbym się o ile można i poczekał na być może nowe regulacje nowego rządu który coś tam w tej sprawie zapowiada. Dziś wskazałbym na lekką przewagę gazu - koszt inwestycji mniejszy - a na przyszłość dołożenie PC nie będzie problemem gdyby jednak ten prąd okazał sie nie tak drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 24.11.2023 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 (edytowane) No a co w zasadzie zapowiadają z tymi dotacjami, bo to też jedna wielka niewiadoma. Nowy rząd ale na razie stary, który nie wiadomo ile będzie. Będą się kłócić przez rok i nie będą mieć czasu zajmować się dotacjami. PV bez dotacji na nowych zasadach, które zaraz będą jeszcze gorsze, nie ma najmniejszego sensu, nawet jak licząc te 7 tys. a koszt 50 tys. + 30 tys magazyn. To i tak się 10 razy zepsuje zanim się zwróci. Bez magazynu też nie ma sensu. Nic nie wiadomo, wiadomo tylko, że ten kraj jest pop.....y, że głowa boli. Masz taką zachętę do eko, że się odechciewa. Wszystkie znaki wskazują za to, że będzie coraz drożej i coraz gorzej. Pierwotnie chciałem też pompę założyć do warsztatu. Kiedyś naprawiałem w nim auta, prosta mechanika samochodowa, ale teraz głównie detailing. No, ale zrezygnowałem jak się zagłębiłem w temat, bo rachunki za prąd by mnie zrujnowały. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 24.11.2023 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Bierz gaz, jeśli masz wstręt do paliw stałych. Ja będę miał kocioł zgazowujacy drewno, pompę odrzuciłem bo żeby miała sens trzeba wrzucić foto na dach a to już inwestycja która nie zwróci się za życia. Poza tym jak się trafi konkretną zima po - 20 stopni przez dwa miechy (a przez czas mieszkanka w domu licząc 30lat się na pewno trafi) to można popłynąć. Gaz zdrożeje będziesz myślał, na razie sytuacja się uspokoiła niemniej uważam że unia będzie odchodzić całkowicie od paliw kopalnych do strzelam do 2035 zakaża ogrzewania gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 24.11.2023 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Coś tam słyszałem o 2050 to nie wiadomo czy pożyjemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 24.11.2023 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 (edytowane) Wszystko zależy od OZC budynku.A OZC zależy od izolacji termicznych i obecności (lub braku) rekuperatora.Po OZC wydajność pompy zależy od rodzaju ogrzewania, czy podłogówka, czy grzejniki.A jak grzejniki to jakie - wysoko - średnio - czy niskotemperaturowe.Przekrój rurek, którymi jest rozprowadzana woda w CO - też ma znaczenie. Z kolei przy ogrzewaniu podłogowym gęstość upakowania rurek będzie decydowała o tym, czy przez większość zimy starczy woda do +30*C, czy do +35*C. To też wpłynie na COP i roczny pobór prądu. U mnie dom 100 letni. Średnio 10 cm styropianu na 50 cm ścianach, średnio 27 cm wełny na dachu (na stropie więcej, a w skosach mniej).100% grzejniki, ale niskotemperaturowe na instalacji grawitacyjnej więc duże średnice rur.Pompa markowa z klasą A+++ (dla wody +35*C - realna klasa, nie oszukana na brandowanym chińczyku).Rekuperator, który o dodatkowe 0,7 kW obniża OZC budynku. Finalnie OZC budynku to 7,2 kW. Może po dodaniu izolacji fundamentów bliżej OZC=7,0 kW. Grzejniki niskotemperturowe z krzywą grzewczą od +28*C (woda) przy +14*C (powietrze) do +45*C przy -20*C.W ostatnich tygodniach temperatura wody zasilającej wahała się między +26*C a +30*C.Dopiero przy spadku temp. do 0*C i -2*C woda dobiła do +35*C i na krótko do +37*C.Przy tych parametrach roczny pobór prądu na ogrzewanie (bez CWU) wychodzi w okolicy 3'800 kWh (ostatnie trzy zimy). W domu średnia temp. z wszystkich pokoi to około +21*C do +22*C. Więc przy cenie prądu 0,91 zł /kWh to 3'460 zł za ogrzewanie pompą.Przy cenie 1,43 zł/kWh wyjdzie 5'434 zł.A jeśli cena prądu urośnie do 1,7 zł/kWh - wyjdzie 6'460 zł za ogrzewanie budynku w okolicy OZC=7,0 do 7,2 kW. Pytanie więc jak w przyszłości będzie się kształtowała cena prądu. W porównaniu z grzejnikami niskotemperaturowymi +28*C do +45*C:Przy lepszych izolacjach i ogrzewaniu podłogowym, zużycie prądu może być o 25 do 40% niższe.Przy ogrzewaniu grzejnikami średniotemperaturowymi o 30% wyższe.A przy gorszych izolacjach i grzejnikach wysokotemperaturowych może być dwukrotnie wyższe. U mnie ogrzewanie 3'800 kWh/rok, grzanie CWU 450 kWh/rok i prąd na dom z piecem kuchennym na płycie oporowej to kolejne 2'800 kWh/rok.Przy tym mam małe zużycie wody. U kogoś innego samo grzanie CWU może pochłonąć 1'000 do 1'500 kWh/rok.Na szczęście mam fotowoltaikę na starych zasadach. Rocznie muszę dokupić 700 do 900 kWh to mieszczę się w limicie z taryfą ulgową. Ale w net - bilingu jak jeszcze w przyszłym roku wprowadzą stawki godzinowe - to zwykły szaraczek już wcale nie będzie w stanie sprawdzić na ile operatorzy go oszukują na rozliczeniach. A i teraz ceny hurtowe prądu są z miesiąca na miesiąc coraz niższe, czyli ceny odkupu. A potem w zimie trzeba kupić prąd po pełnych stawkach.Więc do puki nie wprowadzą specjalnych stawek za ogrzewanie prądem - to nieciekawie się zapowiada. Z kolei próbując przeliczyć to na gaz:- średni COP z ostatnich zim był w okolicy 3.7 ,3'800 x 3,7 = 14'060 kWh energii grzewczej/rok- to te 14'060 kW mocy trzeba by dostarczyć gazem,często gaz ma niższą kaloryczność niż deklarowana przez sprzedawców.To można przyjąć 14'060 kW + 20-30% - tyle będzie trzeba gazu. Stawek za gaz nie znam. Edytowane 5 Stycznia przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2023 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Proszę o informację osoby, które mają PC, a nie teoretyzują na bazie własnych przemyśleń i nie porównują PC do węgla i innych paliw stałych tylko do Gazu. Tu nie ma co praktykować - wystarczy policzyć. Ale nie na podstawie cieplowasciwie. Teraz gaz wychodzi taniej w używaniu, jeżeli policzymy PC zużywające całość prądu ponad limitem (czyli gdy masz zużycie na cele bytowe min. 3000kWh). Zależy jeszcze od instalacji i konkretnej PC - jaki osiąga COP. Jest cień szansy, że niskotemperaturowa podłogówka z dobrą PC przy dobrze ocieplonym domu z wysokosprawną rekuperacją (czyli gdy zasilanie będzie miało bardzo niską temperaturę) o włos taniej wyjdzie od gazu. Gdy bytowego zużywasz mniej niż 3MWh/r - trzeba dokładniej policzyć - pod prąd możesz podstawić gaz. Ale jakie ceny będą w kolejnych latach? Co będzie dopuszczalne? Wiedeń i Norwegia już zakazały montażu kotłów gazowych. W PE jest dyskusja, nie czy a kiedy zakazać palenia gazem. AFAIK ostatnia propozycja to zakaz montowania pieców na paliwa kopalne w nowych budynkach od 2028 r., a od 2035 r. lub 2040 r. – w istniejących budynkach. Zakazu dotowania zakupu pieców na paliwa kopalne (w tym na gaz) ma być już od 2024 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.11.2023 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Ja bym brał gaz gdyby go za chwilę nie wygaszali. A tak pozostaje prund. Jak postanowisz kupic PC to chińczyka za 9 tysiecy, a za 14 tysi to można mieć 10 kW paneli przy własnej robocie przy obecnych cenach. Panele 7-8 tys, falownik 3 i reszte na jakaś konstrukcję i okablowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2023 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Z kolei próbując przeliczyć to na gaz: - średni COP z ostatnich zim był w okolicy 3.7 , 3'800 x 3,7 = 14'060 kWh energii grzewczej/rok - to te 14'060 kW mocy trzeba by dostarczyć gazem, często gaz ma niższą kaloryczność niż deklarowana przez sprzedawców. To można przyjąć 14'060 kW + 20-30% - tyle będzie trzeba gazu. Stawek za gaz nie znam. PGNiG taryfa W-3.6 wg FV z 13.11.2023 1. paliwo gazowe - 0,20017 zł/kWh netto 2. dystrybucja zmienna - 0,03506 zł/kWh netto Razem 0,23523 zł/kWh netto Razem 0,289333 zł/kWh brutto (23% VAT) Można przyjąć 0,29 zł/kWh brutto z 23% VAT. Współczynnik konwersji 11,336 3. Opłata abonamentowa - 6,30 zł/m-c netto 4. Dystrybucja stała - 31,47 zł/m-c netto Razem opłaty stałe - 37,77 zł/m-c netto Razem opłaty stałe - 46,4571 zł/m-c brutto z 23% VAT. Roczne opłaty stałe to 557,49 zł/rok Buderus dla kotła kondensacyjnego GB072 / GB172 podaje sprawność znormalizowaną dla c.o. 75/60 oC - 104 % 40/30 oC - 109 % Można przyjąć dla rocznego rozliczenia np. 85 %. 1 kWh z gazu kosztuje ok. 0,34 zł lub dla 80 % kosztuje 0,36 zł Do tego dochodzi ok. 560 zł rocznych opłat stałych. 14.060 kWh x 0,34 zł + 560 zł = 4.780 zł + 560 zł = 5.340 zł 14.060 kWh x 0,36 zł + 560 zł = 5.060 zł + 560 zł = 5.620 zł. Opłaty stałe możen ewentualnie trochę zmniejszyć jeżeli uwzględnimy koszt ogrzewania c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2023 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Ja bym brał gaz gdyby go za chwilę nie wygaszali. A tak pozostaje prund. Jak postanowisz kupic PC to chińczyka za 9 tysiecy, a za 14 tysi to można mieć 10 kW paneli przy własnej robocie przy obecnych cenach. Panele 7-8 tys, falownik 3 i reszte na jakaś konstrukcję i okablowanie. Mając ogrzewanie gazowe wygaszaniem będę martwił się jak będą faktycznie wygaszali dla "starych" użytkowników. Prund z PV na nowych zasadach wiele nie pomoże. Zimą (listopad - luty) kiedy trzeba ogrzewać to PV prądu prawie nie produkuje. Od marca zaczyna się praktyczna produkcja a kończy w październiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 25.11.2023 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Ja właśnie rozliczyłem się z energetyką za cały rok.Zużycie energii na cały dom 6375kwh i zapłaciłem 6325 zł i tak już zostanie do końca roku. Na cwu I co 4000kWh wg licznika zewnętrznego, pompa zaniża o niecałe 20%, przy cop 3.9 co daje 15600kwh energii władowanej w dom.To dla gazu 15600/8000 =1950x3,2zł = 6240zł. A przy pompie mnie kosztowało to 4000zł ( pracuję ale jestem też rolnikiem).A idąc dalej to dla nowego domu, takiego jak mojego syna to ta różnica wyjdzie jeszcze większą, bo ja grzeję nie mniej niż 37st a on, że ma podłogówkę to max 30st, teraz ok 0 na dworze 28st.To u niego cop nie będzie mniejsze niż 5.0.A zakładając, że w dom właduje mniej niż ja, ale załóżmy, że nie znacznie niech będzie 1400kwh ( ma dom 175m po podłogach ) to 14000/5=2800.Ale to już wychodzi, że będzie znacznie niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.11.2023 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Mając ogrzewanie gazowe wygaszaniem będę martwił się jak będą faktycznie wygaszali dla "starych" użytkowników. Prund z PV na nowych zasadach wiele nie pomoże. Zimą (listopad - luty) kiedy trzeba ogrzewać to PV prądu prawie nie produkuje. Od marca zaczyna się praktyczna produkcja a kończy w październiku. Właśnie. Gdyby Polska leżała na wysokości Turcji czy Włoch - to i zimy byłyby w temperaturach dodatnich (bez ujemnych). I proporcje dnia do nocy byłyby bliżej 50% - 50%. A w Polskich realiach - to w zimie mamy 16 godzin bez produkcji PV i 8 godzin produkcji PV. Do tego grudzień, styczeń, luty to produkcja PV pokryje nie więcej jak 10% zapotrzebowania. W takich warunkach to nawet prywatny montaż magazynu energii traci sens. Przykładowo mam lampki ledowe-solarne na rynnie dachu zamocowane. W lato świecą całą noc z akumulatora i jeszcze o świcie wykazują jakiś zapas energii. W zimie to co naładuje się w ciągu dnia - to starcza na 2 godziny świecenia i akumulator pada. I to przy słonecznym dniu. Bo przy pochmurnym dniu to ledy się nie zapalą lub padają po 30 minutach świecenia. Oczywiście magazyn domowy i PV to inna skala, ale widać proporcje lato/zima. Edytowane 25 Listopada 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 25.11.2023 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 U mnie na stronie Taurona w mojej lokalizacji cena za 1 Kwh (g12w) to 1,8321+ przesył 0,2972 to razem 2.1293 zł. za 1 kilowat ( masakra) .Zużywam 6000 rocznie. 4000 pompa ciepła, 2000 kwh reszta. Czyli jak miną te wszystkie pseudo- tarcze to muszę zapłacić 12,775 zł za prąd ? Na razie jestem szczęśliwym posiadaczem PV na starych zasadach. Co będzie później ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 25.11.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 U mnie na stronie Taurona w mojej lokalizacji cena za 1 Kwh (g12w) to 1,8321+ przesył 0,2972 to razem 2.1293 zł. za 1 kilowat ( masakra) .Zużywam 6000 rocznie. 4000 pompa ciepła, 2000 kwh reszta. Czyli jak miną te wszystkie pseudo- tarcze to muszę zapłacić 12,775 zł za prąd ? Na razie jestem szczęśliwym posiadaczem PV na starych zasadach. Co będzie później ? Skąd takie ceny wzięłaś, nie mam żadnej PV i na przyszłość nie planuję. A ceny energii, tarcze. Ta energia musi być tańsza, mamy coraz więcej z oze. Tarcza jest, tylko czy aby ta energia nie jest tańsza niż to co płacimy. Właśnie grupa PGE podała zyski za trzy kwartały tego roku ponad 3mld zł. Skąd takie zyski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 25.11.2023 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 @Marco36 jakie ty masz grzejniki, że tak nisko grzejesz.Możesz podać jakie, ile i rozmiary?I czy wiesz ile masz wody i jaki bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 25.11.2023 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Ceny ze strony Taurona, co mogę więcej powiedzieć. Edytowane 25 Listopada 2023 przez Marek2504 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.11.2023 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Na razie jestem szczęśliwym posiadaczem PV na starych zasadach. Co będzie później ? To trzy kadencje, przynajmniej u mnie, więc nie ma sensu gdybać. W mojej okolicy, przy dwóch nowych instalacjach PV stoją również nieduże turbiny wiatrowe, więc to może jest jakieś wyjście na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.11.2023 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) @Marco36 jakie ty masz grzejniki, że tak nisko grzejesz. Możesz podać jakie, ile i rozmiary? I czy wiesz ile masz wody i jaki bufor? Instalacja grawitacyjna. Jak kiedyś przeliczałem ilość grzejników i przekroje rur to wyszło mi ok. 150L w instalacji, plus bufor 100L. Grzejniki płytowe z radiatorem. Większość to Purmo dwupłytowe. W tym sezonie nieco przestawiłem ustawienia pompy i korektę odczytu termostatu. Tak że obecnie temp. w domu +21*C i na termostacie też +21*C, tylko w dwóch pokojach na parterze przy obecnym ochłodzeniu spadła temp. do +20*C, ale rodzicom to pasuje jeden nieużywany, a w drugim mają sypialnię. W obecnym sezonie Daikin na Autoadaptacji podaje temp. zasilania wody ok. 1,5*C do 2,0*C niższą niż wynikałoby to z krzywej pogodowej. W dodatku mam wrażenie, że temp. wody jest bardziej wahliwa w skali godziny pomiarowej, niż miało to miejsce w poprzednich sezonach grzewczych. Wahania temp. wody zasilającej w zakresie 0,5-0,7*C, ale częściej zmienne w czasie. [ATTACH=CONFIG]467104[/ATTACH] Największy grzejnik na parterze to 600x2000 w pokoju 22m2, następne 600x1600 w dwóch pokojach po 19m2 (tu żałuję, że nie dałem 600x1800 - do 1*C jest niższa temp. w pokoju); korytarz z klatką schodową 500x1400 - przepływ przykręcony (grzejnik mógłby być mniejszy); kuchnia 600x1200 plus rura na kolejnej ścianie puszczona S-ką (daje dodatkowe 10% do mocy grzewczej); łazienka 500x800 (ale obrócony o 90° to bez przepływu powietrza między płytami). Piętro w sypialni 19m2 - grzejnik 500x1400 skręcony na termostacie bo grzeje za mocno, w drugim pokoju 19m2 trzypłytowy 300x1000 (tylko tyle było miejsca, zamiast okna są tu balkonowe drzwi trzyszybowe); i dalej dwupłytowe w łazience 600x600; pod skosami pokoiki 8m2 (które nazywami "górkami") z grzejnikami 500x600 - trzy sztuki; dalej 1 grzejnik 500x1000 i jeden 300x1000. Razem wszystkie grzejniki przy wodzie 45/35/22*C (delta 10*C) wyciągają moc 6,3 kW, ale już przy delcie 5*C czyli woda 45/40/22*C wyciągają mocy 7,68 kW. W budynku z OZC między 7,0 a 7,2 kW. Obliczeniowo dla temp. pokojowej +22*C, a realnie grzeję poniżej +22*C. W ubiegłym roku w domu utrzymywałem +21,5*C do +22,0*C, a w okresie przejściowym z zyskami słonecznymi rosło do +22,5*C. Obecnej jesieni utrzymane miałem +21,5*C, ale gdy tydzień/dwa temu ustawiłem ograniczenie pompy obiegowej do 80% to temp. ustabilizowała się okolicy +21,0*C (raz opada do +20,8*C, by po paru dniach urosnąć do +21,5*C) (zimno nie jest - na razie obserwuję jak P.C. się zachowuje i jaką temp. utrzyma w dłuższym czasie). Wg pompy delta ruchoma od 3 do 8*C - takie przyzwolenie, na bieżąco regulowane przez automatykę pompy. Bufor mam przepływowo - trzypunktowo. [ATTACH=CONFIG]467105[/ATTACH] zawory 1 , 2 i 6 otwarte do grzania, zawór 3 zamknięty i zawór 4 uchylony na 5-10% - to pozwala wykorzystać całą objętość bufora na magazyn energii na potrzeby defrostów. Dodatkowa pompka i zawór 3 uruchamiane tylko do chłodzenia w lato. Z wydzielonym izolowanym pionem z dwoma klimakonwektorami. Awaryjnie mogę klimakonwektorami wspomóc grzanie w największy mróz - jak na razie niebyło takiej potrzeby. Edytowane 25 Listopada 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 25.11.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Masz trochę tych grzejników, do tego bufor, on też zrobi robotę.U mnie brak miejsca na bufor.A grzejników mam wszystkie dwupłytowe 600 dół: 1600, 1400 i dwie szt 1200, do tego łazienka podłogówka 10m2 i drabinka. Na dole jest ok, tu zawsze 22.5.Góra trochę za mało: 1400, 2szt 1200, 1000.W sypialni mam ok tu jest ciepło 21-22 ale w pozostałych pokojach jak grzeje jest ok ale jak pompa nie grzeje wychładza się brak akumulacji.Ale teraz mi to nie przeżkadza, dzieci poszły z domu i dla nas dwoje na dół i sypialnia ciepłe.Najbardziej żałuję, że jak ocieplałem dół posadzkę, nie zrobiłem podłogówki, ślę wtedy mało kto miał podłogówkę i nie było od kogo języka zaczerpnąć.Zastanawiam się jeszcze może parę rurek w ścianie zatopić, ale żona nie chce już remontów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.11.2023 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Rozumiem żonę Sam mam już dość remontów, chcę pokończyć i wreszcie pojechać na urlop. Do tego pył z rozbiórek betonowych włazi wszędzie i ciężko się sprząta. Mam trzy piony grawitacyjne, to sama ilość rur już zwiększa zład wody. Bo grzejniki płytowe to mają mały zład wody. Ale dopiero bufor pozwolił obniżyć temp. wody zasilającej poniżej +37*C pod kątem potrzeb defrostu pompy. Wcześniej gdy miałem przepływ tylko przez górną część bufora, to w okolicy 0*C - na instalację potrzebowałem puszczać wodę +37*C. Bo gdy było mniej niż +37*C (przy zładzie wody ok. 180L) pompa dzieliła defrost na dwa etapy, bez użycia grzałki. Efekt był taki, że zaczynała defrost i może po 60% przerywała i próbowała rozgrzać wodę w instalacji i po 20 minutach męczenia się na pół gwizdka dopiero dokańczała defrost i dopiero rozgrzewała wodę z powrotem do +35*C / +36*C. Po popuszczeniu zaworu nr 4 na 5-10% woda zaczęła krążyć w pionie bufora - zwiększając objętość rozgrzanej wody w instalacji. Teraz mogę grzać niższą temp. wody i defrost jest robiony w jednym ciągu trwającym nie dłużej jak 5 minut. Na poddaszu na "górkach" mam na ścianach kolanowych 10 cm styropianu a od wewnętrznej strony 5 cm wełny w płycie, plus jakaś pustka, folia i płyta gipsowa. Bo ścianka kolanowa 1 m wysokości była z jednej warstwy pełnej cegły,.Tylko jako wypełnienie pomiędzy słupkami trzymającymi konstrukcję dachu. Ale już w łazience tata robił w latach 1980-tych. To niby ściana kolanowa była grubsza, bo dwie warstwy cegieł i pomiędzy wypełnione starym wsypanym tynkiem. Ale nie daje to takiej izolacji i łazienka wyraźnie szybciej się wychładzała. Przy pompie pod siding w łazience dołożyłem 5 cm wełny plus grzanie przy pompie 24/7 - to teraz łazienka jest cieplejsza. Edytowane 25 Listopada 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts