Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - bieg pompy obiegowej

Oldeq

Recommended Posts

Najlepsza sytuacja to ustawić krzywą pogodową i pozwolić pompie pracować wg programów fabrycznych.

Chyba że masz bufor wpięty równolegle jako sprzęgło.

To wtedy takie sprzęgło nie pozwoli pompie odczytać odbioru ciepła z grzejników.

Ale nawet wtedy najlepszą opcją byłoby dodatkową pompkę za buforem podpiąć pod sterowanie z pompy ciepła.

Wtedy pompa dawałaby pompce obiegowej sygnał do zwiększenia lub obniżenia obrotów i przepływu wody.

Natomiast w sytuacji gdy bufor nie przeszkadza w komunikacji między pompą ciepła a grzejnikami. To ważne jest, jaka jest moc grzejników, czyli jaka temp. wody będzie potrzebna do ich zasilania.

Jeśli w mrozy będzie potrzebna temp. wody powyżej +50*C to najlepiej zostawić deltę 10*C. Ewentualnie ustawić odbiorniki jako klimakonwektory z deltą dopuszczalną do 10*C.

Bazuję tu na manualu Daikina.

Grzejniki jako promiennik grawitacyjny są fabrycznie ustawione ze sztywną deltą 10*C.

Klimakonwektory lub podłogówka mają już ruchomą deltę, którą można regulować w zakresie od 3*C do 10*C.

U siebie mam grzejniki płytowe, ale o mocy dobranej tak by przy mrozie -20*C starczyło zasilanie wodą +45*C -to ustawiłem klimakonwektory jako odbiorniki ciepła i deltę dopuszczalną do 8*C. Pompa ciepła w zależności od swoich możliwości modulacji mocy grzewczej steruje deltą od 1*C do 8*C.

Dla podłogówki optymalna jest delta 5*C, dla grzejników średniotemperaturowych optymalna jest delta 10*C. Z kolei dla grzejników wysokotemperaturowych może być wskazana delta 12*C do 15*C, bo patrząc na stare tabelki grzejników to widać że w ich parametrach była przyjmowana delta 20*C (90/70/20*C - czyli zasilanie 90*C , powrót 70*C i w pokoju 20*C).

Więc jak masz grzejniki o dużej mocy, tak że starcza im woda o temperaturze poniżej +50*C, to można regulować deltę w zakresie między 5*C a 10*C.

[ATTACH=CONFIG]467107[/ATTACH]

Edytowane przez Marco36

Marco36 - O co mi dokładnie chodzi, grzejniki aluminiowe

Załóżmy dwie poniższe sytuacje:

1) Pompka obiegowa jest ustawiona na minimum, a różnica we/wy wyjścia wynosi 8st.

2) Pompka obiegowa jest ustawiona na maksimum a różnica we/wy wynosi 3st.

Która sytuacja jest lepsza...

Teoretycznie lepszą sytuacją jest druga , bo pompa grzeje wodę o 5 stopni niżej a to zawsze lepszy COP.

Ale szybsza obiegówka również pożera więcej energii to raz , a dwa krążąca szybciej woda to szumy zwłaszcza w grzejnikach. Dodatkowo grzejniki oddają niej ciepła przy mniejszej temperaturze zasilania. Więc cała ta delta zależy od konkretniej instalacji , i dwa nie da się jej obniżać w nieskończoność.

A po h...

Pompa zintegrowana w pompie ciepła, do tego dobry producent - to co ty kombinujesz :stirthepot: :confused:

W sterowaniu pompy ciepła ustawia się deltę.

A biegi pompki obiegowej reguluje sterownik pompy w zależności od zapotrzebowania.

Chcesz rozwalić sobie pompę za 40 tysi ? - ustawiając sztywne biegi w obiegówce.

1) ustawisz na sztywno wysoki przepływ to pójdzie więcej prądu na gonienie wody po dużym przepływie i szybciej zużyje się obiegówka.

2) ustawisz na sztywno mały przepływ to w mrozy pompa ciepła nie dogrzeje budynku, bo mały przepływ wody nie odbierze produkowanego ciepła.

- próbujesz na nowo Amerykę odkrywać, płynąc pod prąd.

Edytowane przez Marco36

Słuchajcie, mam PC bez bufora (LG Therma V split 9), na automacie ("kontrola przepływu: optylmalny") PC zaczyna z większym przepływem (~25) i poborem, i (u mnie) po 20-30 minutach stabilizuje się na ~9L/min i delcie ~5. Mam wrażenie że niektóre pętle rozległej podłogówki (22 pętle 60-80mb, 4 rozdzielacze) były niedogrzewane przy tak małym przepływie. Zmieniłem z automatu na stały przepływ 22L/min (aby równiej pchała wodę przez pętle?), obniżyłem krzywą o 1K, teraz działa z deltą ~3. Czy taka zmiana nie poskutkuje niższą wydajnością (COP, wydaje mi się że nie, ale nie jestem ekspertem)? Edytowane przez grzeniu666

• 2 weeks później...