Oldeq 25.11.2023 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Witam chciałbym zapytać czy bieg pompy obiegowej przy pompie ciepła ma jakieś znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.11.2023 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Ma wpływ na uzyskiwaną deltę.Poza tym pytanie zbyt ogólnikowe. Większość pomp ciepła ma wewnętrzne pompy obiegowe sterowane płynnie przez samą pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 25.11.2023 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Marco36 Dziękuję, w moim przypadku Mitsubishi zubadan -grzejniki aluminiowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 25.11.2023 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Marco36 - O co mi dokładnie chodzi, grzejniki aluminiowe Załóżmy dwie poniższe sytuacje: 1) Pompka obiegowa jest ustawiona na minimum, a różnica we/wy wyjścia wynosi 8st.2) Pompka obiegowa jest ustawiona na maksimum a różnica we/wy wynosi 3st. Która sytuacja jest lepsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.11.2023 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Najlepsza sytuacja to ustawić krzywą pogodową i pozwolić pompie pracować wg programów fabrycznych. Chyba że masz bufor wpięty równolegle jako sprzęgło. To wtedy takie sprzęgło nie pozwoli pompie odczytać odbioru ciepła z grzejników. Ale nawet wtedy najlepszą opcją byłoby dodatkową pompkę za buforem podpiąć pod sterowanie z pompy ciepła.Wtedy pompa dawałaby pompce obiegowej sygnał do zwiększenia lub obniżenia obrotów i przepływu wody. Natomiast w sytuacji gdy bufor nie przeszkadza w komunikacji między pompą ciepła a grzejnikami. To ważne jest, jaka jest moc grzejników, czyli jaka temp. wody będzie potrzebna do ich zasilania. Jeśli w mrozy będzie potrzebna temp. wody powyżej +50*C to najlepiej zostawić deltę 10*C. Ewentualnie ustawić odbiorniki jako klimakonwektory z deltą dopuszczalną do 10*C. Bazuję tu na manualu Daikina.Grzejniki jako promiennik grawitacyjny są fabrycznie ustawione ze sztywną deltą 10*C.Klimakonwektory lub podłogówka mają już ruchomą deltę, którą można regulować w zakresie od 3*C do 10*C.U siebie mam grzejniki płytowe, ale o mocy dobranej tak by przy mrozie -20*C starczyło zasilanie wodą +45*C -to ustawiłem klimakonwektory jako odbiorniki ciepła i deltę dopuszczalną do 8*C. Pompa ciepła w zależności od swoich możliwości modulacji mocy grzewczej steruje deltą od 1*C do 8*C. Dla podłogówki optymalna jest delta 5*C, dla grzejników średniotemperaturowych optymalna jest delta 10*C. Z kolei dla grzejników wysokotemperaturowych może być wskazana delta 12*C do 15*C, bo patrząc na stare tabelki grzejników to widać że w ich parametrach była przyjmowana delta 20*C (90/70/20*C - czyli zasilanie 90*C , powrót 70*C i w pokoju 20*C).Więc jak masz grzejniki o dużej mocy, tak że starcza im woda o temperaturze poniżej +50*C, to można regulować deltę w zakresie między 5*C a 10*C. [ATTACH=CONFIG]467107[/ATTACH] Edytowane 26 Listopada 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 25.11.2023 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Marco36 - właśnie tak grzeje według krzywej grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.11.2023 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Marco36 - O co mi dokładnie chodzi, grzejniki aluminiowe Załóżmy dwie poniższe sytuacje: 1) Pompka obiegowa jest ustawiona na minimum, a różnica we/wy wyjścia wynosi 8st. 2) Pompka obiegowa jest ustawiona na maksimum a różnica we/wy wynosi 3st. Która sytuacja jest lepsza... Teoretycznie lepszą sytuacją jest druga , bo pompa grzeje wodę o 5 stopni niżej a to zawsze lepszy COP. Ale szybsza obiegówka również pożera więcej energii to raz , a dwa krążąca szybciej woda to szumy zwłaszcza w grzejnikach. Dodatkowo grzejniki oddają niej ciepła przy mniejszej temperaturze zasilania. Więc cała ta delta zależy od konkretniej instalacji , i dwa nie da się jej obniżać w nieskończoność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 26.11.2023 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 (edytowane) W tej jednostce wewnetnej mowa tu o PC Mitsubishi zubadan jest zamontowana pompa obiegowa grundfos, tak widać na filmiku,może ktoś wie jak zmienić bieg tej pompy ... Edytowane 26 Listopada 2023 przez Oldeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.11.2023 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 (edytowane) A po h... Pompa zintegrowana w pompie ciepła, do tego dobry producent - to co ty kombinujesz W sterowaniu pompy ciepła ustawia się deltę. A biegi pompki obiegowej reguluje sterownik pompy w zależności od zapotrzebowania. Chcesz rozwalić sobie pompę za 40 tysi ? - ustawiając sztywne biegi w obiegówce. 1) ustawisz na sztywno wysoki przepływ to pójdzie więcej prądu na gonienie wody po dużym przepływie i szybciej zużyje się obiegówka. 2) ustawisz na sztywno mały przepływ to w mrozy pompa ciepła nie dogrzeje budynku, bo mały przepływ wody nie odbierze produkowanego ciepła. - próbujesz na nowo Amerykę odkrywać, płynąc pod prąd. Edytowane 26 Listopada 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 26.11.2023 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Marco36 -no to wszystko jasne gdzieś na forum było coś o ustawieniu przepływu tej pompy, z tad te pytanie.dzięki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.11.2023 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 W sterowaniu pompy ciepła ustawia się deltę - nie sztywne biegi. A co do tego co czytałeś, to prawdopodobnie była tam mowa o drugiej pompce obiegowej na instalację CO za buforem wpiętym równolegle jako sprzęgło. A po prostu błędnie zrozumiałeś temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 26.11.2023 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Marco36 -tak, dokładnie jak piszesz, jeszcze raz dziękuję..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.11.2023 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 (edytowane) Słuchajcie, mam PC bez bufora (LG Therma V split 9), na automacie ("kontrola przepływu: optylmalny") PC zaczyna z większym przepływem (~25) i poborem, i (u mnie) po 20-30 minutach stabilizuje się na ~9L/min i delcie ~5. Mam wrażenie że niektóre pętle rozległej podłogówki (22 pętle 60-80mb, 4 rozdzielacze) były niedogrzewane przy tak małym przepływie. Zmieniłem z automatu na stały przepływ 22L/min (aby równiej pchała wodę przez pętle?), obniżyłem krzywą o 1K, teraz działa z deltą ~3. Czy taka zmiana nie poskutkuje niższą wydajnością (COP, wydaje mi się że nie, ale nie jestem ekspertem)? Edytowane 27 Listopada 2023 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 07.12.2023 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Marco36 -nie to że bym się czepiał, ale : W Zubadanie nie ustawiasz deltaT, a w sterowniku natomiast wymagany przepływ dobierasz odpowiednim biegiem pompy od 1-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts