Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja a podcięcie drzwi wykonanych z MDF

Recommended Posts

Witam, kupiłem takie oto drzwi w leroy-merlin: https://www.leroymerlin.pl/drzwi-klamki-i-schody/drzwi-i-oscieznice-wewnetrzne/drzwi-wewnetrzne/drzwi-wewnetrzne-pokojowe-verte-home-b5-90-lewe-czarne-porta,p647198,l144.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA04arBhAkEiwAuNOsIrnKQc21FR8TrIavaA0wUbTfdnjRCzAQ2k1tLzgdnWFOehucKFBdexoCiUoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Poza szkłem transparentnym są one wykonane z MDF.

Są to drzwi wewnętrzne, które mają iść do wiatrołapu.

Jestem w trakcie wykańczania domu z instalacją rekuperacji. Wiem, że drzwi się podcina przy rekuperacji. Jednak nie zleciłem tego

leroy-merlin, gdzie zamówiłem drzwi. Obecnie są w trakcie produkcji.

Może jak drzwi dojdą do sklepu to zlecić im takie podcięcie?

Słyszałem, że ogólnie to musi być podcięcie na powierzchnie 200 cm^2.

Zastanawiam się jak teraz problem rozwiązać. Czy faktycznie muszę je podcinać?

Czy to jest takie łatwe podciąć MDF?

Edytowane przez pirx1988

Do MDFu i podcięcia bez ręcznej frezarki może nie podchodzić, bo tylko to spierniczy. Nie uważam, żeby mdf się łatwo obrabiało. Trzeba mieć drobne tarcze do cięcia, aby nie wyrywały okleiny. Wolę obrabiać sosnę, buk, czy nawet dąb, mimo, że dochodzi tutaj kwestia słojów drewna. W drewnie łatwo zamaskować ewentualne uszkodzenia materiału.

Czy to jest takie łatwe podciąć MDF?

Zależy od drzwi. Sprawdź w instrukcji czy/ile można podciąć. Zapytaj też sprzedawcy za ile podetnie - w Leroy podcinają. Zazwyczaj jest też luz na górze i można dać jedną czy dwie podkładki na zawiasach, żeby podnieść drzwi i zwiększyć szczelinę na dole.

I tak, jak drzwi są szczelne to nie będzie działała wentylacja. W tym pomieszczeniu wcale a zaburzy też wentylację innych pomieszczeń, bo to byłoby odcięcie jednego anemostatu. Ale tu raczej dużych przepływów nie potrzebujesz, więc wystarczy nawet 1cm pod drzwiami jak nie przysłonisz tego jakimś dywanikiem czy wycieraczką.

Nie wiem czy kiedyś mieszkałeś w domu ale drzwi wewn, raczej się nie zamyka a jak sie zamyka to sporadycznie.

I w lżejszej formie: