pirx1988 25.11.2023 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Witam, kupiłem takie oto drzwi w leroy-merlin: https://www.leroymerlin.pl/drzwi-klamki-i-schody/drzwi-i-oscieznice-wewnetrzne/drzwi-wewnetrzne/drzwi-wewnetrzne-pokojowe-verte-home-b5-90-lewe-czarne-porta,p647198,l144.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA04arBhAkEiwAuNOsIrnKQc21FR8TrIavaA0wUbTfdnjRCzAQ2k1tLzgdnWFOehucKFBdexoCiUoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Poza szkłem transparentnym są one wykonane z MDF. Są to drzwi wewnętrzne, które mają iść do wiatrołapu. Jestem w trakcie wykańczania domu z instalacją rekuperacji. Wiem, że drzwi się podcina przy rekuperacji. Jednak nie zleciłem tegoleroy-merlin, gdzie zamówiłem drzwi. Obecnie są w trakcie produkcji. Może jak drzwi dojdą do sklepu to zlecić im takie podcięcie? Słyszałem, że ogólnie to musi być podcięcie na powierzchnie 200 cm^2. Zastanawiam się jak teraz problem rozwiązać. Czy faktycznie muszę je podcinać? Czy to jest takie łatwe podciąć MDF? Edytowane 26 Listopada 2023 przez pirx1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 27.11.2023 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Po pierwsze wystarczy 100cm^2. Po drugie, samo podcięcie mało daje. Po trzecie, płytę MDF łatwo się obrabia ale jeśli nie masz odpowiednich narzędzi to w domu nie zrobisz tego estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.11.2023 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Mało daje podcięcie? W jakim sensie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 27.11.2023 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Do MDFu i podcięcia bez ręcznej frezarki może nie podchodzić, bo tylko to spierniczy. Nie uważam, żeby mdf się łatwo obrabiało. Trzeba mieć drobne tarcze do cięcia, aby nie wyrywały okleiny. Wolę obrabiać sosnę, buk, czy nawet dąb, mimo, że dochodzi tutaj kwestia słojów drewna. W drewnie łatwo zamaskować ewentualne uszkodzenia materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 30.11.2023 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Do "obórbki" listew MDF wystarczyła taśma papierowa + drobna tarcza i niezbyt droga piła. Nie róbmy z tego rocket science Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 03.12.2023 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Listwy możesz sobie tak obrabiać, zrób profilowane podcięcie bez zniszczenia okleiny. To już wymaga trochę wprawy i odpowiednich narzędzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 03.12.2023 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Nie wiem czy kiedyś mieszkałeś w domu ale drzwi wewn, raczej się nie zamyka a jak sie zamyka to sporadycznie. Nie przejmuj się tymi podciąciami, zwlaszcza w wiatrołapie. To nie sypalnia że braknie ci tlenu do spania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.12.2023 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Czy to jest takie łatwe podciąć MDF? Zależy od drzwi. Sprawdź w instrukcji czy/ile można podciąć. Zapytaj też sprzedawcy za ile podetnie - w Leroy podcinają. Zazwyczaj jest też luz na górze i można dać jedną czy dwie podkładki na zawiasach, żeby podnieść drzwi i zwiększyć szczelinę na dole. I tak, jak drzwi są szczelne to nie będzie działała wentylacja. W tym pomieszczeniu wcale a zaburzy też wentylację innych pomieszczeń, bo to byłoby odcięcie jednego anemostatu. Ale tu raczej dużych przepływów nie potrzebujesz, więc wystarczy nawet 1cm pod drzwiami jak nie przysłonisz tego jakimś dywanikiem czy wycieraczką. Nie wiem czy kiedyś mieszkałeś w domu ale drzwi wewn, raczej się nie zamyka a jak sie zamyka to sporadycznie. I w lżejszej formie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 03.12.2023 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Kaizen rozmumiem że po obejrzeniu tego zamykasz wszystkie drzwi wewn w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.12.2023 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Kaizen rozmumiem że po obejrzeniu tego zamykasz wszystkie drzwi wewn w domu ? Gdy śpimy albo gdy nikogo nie ma w domu wszystkie drzwi są zamknięte. W innych sytuacjach wg uznania osoby przebywającej w danym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts