twoface 27.11.2023 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Witam,standardowo w bloku ze złym dociepleniem na ścianie północnej wykwita sobie grzybek. Tam gdzie mam dostęp, raz na jakiś czas psiknę antygrzybem, przetrę i jest spokój.Ale w salonie mam meblościankę której nie sposób odsunąć, żeby zrobić czyszczenie z grzyba, który sobie tam rośnie. Jedynym sposobem który mógłby zadziałać byłoby coś w rodzaju fumigacji tzn wpuszczenie gazu lub mgiełki która by grzyba zabiła. Niestety nie znalazłem żadnego gotowego rozwiązania w internecie. Ma ktoś pomysł może pomysł jak się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.11.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Witam, standardowo w bloku ze złym dociepleniem na ścianie północnej wykwita sobie grzybek. Co to za brednie ? Sugerujesz że w kązdym bloku jest grzyb? Witam, standardowo w bloku ze złym dociepleniem na ścianie północnej wykwita sobie grzybek. Tam gdzie mam dostęp, raz na jakiś czas psiknę antygrzybem, przetrę i jest spokój. Ale w salonie mam meblościankę której nie sposób odsunąć, żeby zrobić czyszczenie z grzyba, który sobie tam rośnie. Brak wentylacji u Ciebie zastawione szafami , za słabe ogrzewanie to sa przyczyny grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twoface 27.11.2023 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Jajmar, po takim doświadczonym użytkowniku spodziewałbym się odpowiedzi bardziej merytorycznej niż zaczepnej. Nie sugeruję że w każdym bloku, tylko tak jak napisałem ze słabo docieplonymi ścianami. Ściany są zimne i mają tendencję do skraplania wody.Mieszkanie jest ogólnie ciepłe, utrzymuję w mieszkaniu temperaturę minimum 22 stopnie. Mieszkanie jest wietrzone i wilgotność utrzymywana na niskim poziomie.To wszystko nie zmienia faktu że grzyb się pojawia w szczególności na północnej ścianie ,przy oknach i w miejscach zasłoniętych np za szafą (jest to mieszkanie narożne).Pytam o niekonwencjonalne rozwiązanie a nie o dobre rady, których pełno w Internecie.Jeżeli ktoś umie odpowiedzieć na moje konkretnie zadane pytanie to proszę o odpowiedzi, pozostałym dziękuję za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 27.11.2023 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Po tym, co teraz napisałeś, możesz wracać do swego grzyba i bawić się jego towarzystwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.11.2023 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Jajmar, po takim doświadczonym użytkowniku spodziewałbym się odpowiedzi bardziej merytorycznej niż zaczepnej. Ups, aż mi głupio Nie sugeruję że w każdym bloku, tylko tak jak napisałem ze słabo docieplonymi ścianami. Ściany są zimne i mają tendencję do skraplania wody. Mieszkanie jest ogólnie ciepłe, utrzymuję w mieszkaniu temperaturę minimum 22 stopnie. Mieszkanie jest wietrzone i wilgotność utrzymywana na niskim poziomie. To wszystko nie zmienia faktu że grzyb się pojawia w szczególności na północnej ścianie ,przy oknach i w miejscach zasłoniętych np za szafą (jest to mieszkanie narożne). Nie pisałem o wietrzeniu mieszkana a o wentylacji. Szafy, kotary powodują brak wymiany powietrza. Pytam o niekonwencjonalne rozwiązanie a nie o dobre rady, których pełno w Internecie. Jeżeli ktoś umie odpowiedzieć na moje konkretnie zadane pytanie to proszę o odpowiedzi, pozostałym dziękuję za uwagę. To jest publiczne forum gdzie pisać może każdy, A na grzyba nie trzeba cudów. Troche w 22 nie dowierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.11.2023 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Jajmar, po takim doświadczonym użytkowniku spodziewałbym się odpowiedzi bardziej merytorycznej niż zaczepnej. Nie sugeruję że w każdym bloku, tylko tak jak napisałem ze słabo docieplonymi ścianami. Ściany są zimne i mają tendencję do skraplania wody. Mieszkanie jest ogólnie ciepłe, utrzymuję w mieszkaniu temperaturę minimum 22 stopnie. Mieszkanie jest wietrzone i wilgotność utrzymywana na niskim poziomie. To wszystko nie zmienia faktu że grzyb się pojawia w szczególności na północnej ścianie ,przy oknach i w miejscach zasłoniętych np za szafą (jest to mieszkanie narożne). Pytam o niekonwencjonalne rozwiązanie a nie o dobre rady, których pełno w Internecie. Jeżeli ktoś umie odpowiedzieć na moje konkretnie zadane pytanie to proszę o odpowiedzi, pozostałym dziękuję za uwagę. Co ma być takim niekonwencjonalnym rozwiązaniem? Farby grzybobójcze, ocieplenie od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 28.11.2023 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 w salonie mam meblościankę której nie sposób odsunąć, Może chociaż da się ją odsunąć bardziej od ściany choćby na kilka centymetrów ? W moim przypadku odstawienie szaf o dosłownie parę centymetrów pomogło. Po latach docieplenie z zewnątrz zrobiło porządek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts