Jakakolwiek 04.12.2023 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Witam, Od dluzszego czasu zbiera nam sie woda pod wanna. Uszczelnialismy, wymianialismy syfon, uszczelki, silikonowalismy brzegi wanny. Podczas mycia sie, nic nie cieknie (sprawdzane kilka razy) Woda a raczej rosa, pojawia sie dopiero kilka godzin po prysznicu. Woda pojawia sie kilka godzin pozniej lub na drugi dzien. Wanna jest po prostu wilgotna od spodu i wkladajac tam reke zostaja na niej krople wody. Prosze o pomoc bo hydraulik nie wie skad to sie bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.12.2023 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 To nie jest sprawa przecieku i nieszczelności.Wilgoć skrapla się ze względu na różnicę temperatur.Posadzka lub przestrzeń pod wanną może być zimna a brodzik lub wanna ciepłe po kąpieli więc po jakimś czasie z uwagi na różne temperatury punktu rosy powstanie wilgoć.Na oknie kuchennym gdzie jest dużo pary wodnej skrapla się w zimie gdy szyba jest chłodnaMiędzy innymi po to jest hydroizolacja na ścianach wokół wanien, brodzików lub na podłodze w całej łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakakolwiek 04.12.2023 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 (edytowane) To nie jest sprawa przecieku i nieszczelności. Wilgoć skrapla się ze względu na różnicę temperatur. Posadzka lub przestrzeń pod wanną może być zimna a brodzik lub wanna ciepłe po kąpieli więc po jakimś czasie z uwagi na różne temperatury punktu rosy powstanie wilgoć. Na oknie kuchennym gdzie jest dużo pary wodnej skrapla się w zimie gdy szyba jest chłodna Między innymi po to jest hydroizolacja na ścianach wokół wanien, brodzików lub na podłodze w całej łazience. Rozumiem, ma to sens aczkolwiek dlaczego mam mokra sciane ktora dzieli lazienke i sypialnie? Sciana jesr mokra dokladnie na wysokosci wanny i to po stronie sypialni .... Stad pomysl ze z wanny cos cieknie.. Na dodatek, wszlkie instalacje, syfon itp. pod wanna sa od strony przeciwnej niz ta sciana, a sciana zamokla od strony sypialni.. czy trzeba teraz kuc cala wanne i robic jakas dodatkowa hydroizolacje? Dodam ze lazienka byla robiona kilka lat temu. Edytowane 4 Grudnia 2023 przez Jakakolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.12.2023 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Rozumiem, ma to sens Żeby para wodna skropliła, to powietrze musi zostać schłodzone. Nie napisałeś, jaka to wanna - czy zabudowana, czy wolnostojąca. Jeżeli w przestrzeni pod wanną jest wilgoć np. jeszcze technologiczna w wylewce i ścianie i nie dałeś hydroizolacji, to musi odparować a później zostać schłodzona. Taka sytuacja może zaistnieć, jak masz ogrzewanie podłogowe pod wanną i jest to zabudowana przestrzeń, bez wentylacji i nie zrobiłeś wygrzewania podłogówki (albo było zalanie). Rozwiązanie, to osuszenie - wystarczy umożliwić przez kilka miesięcy wentylację tej przestrzeni przy pracującej podłogówce (w wylewce wilgoć długo wędruje). A jeżeli nie ma podłogówki, to obstawiałbym wyciek (nie koniecznie widoczny - może sączyć się na wysokości wylewki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakakolwiek 04.12.2023 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 (edytowane) Żeby para wodna skropliła, to powietrze musi zostać schłodzone. Nie napisałeś, jaka to wanna - czy zabudowana, czy wolnostojąca. Jeżeli w przestrzeni pod wanną jest wilgoć np. jeszcze technologiczna w wylewce i ścianie i nie dałeś hydroizolacji, to musi odparować a później zostać schłodzona. Taka sytuacja może zaistnieć, jak masz ogrzewanie podłogowe pod wanną i jest to zabudowana przestrzeń, bez wentylacji i nie zrobiłeś wygrzewania podłogówki (albo było zalanie). Rozwiązanie, to osuszenie - wystarczy umożliwić przez kilka miesięcy wentylację tej przestrzeni przy pracującej podłogówce (w wylewce wilgoć długo wędruje). A jeżeli nie ma podłogówki, to obstawiałbym wyciek (nie koniecznie widoczny - może sączyć się na wysokości wylewki). to wanna zabudowana. Nie ma tam ogrzewania podlogowego. Lazienka w bloku robiona w 2014r., nie my ja robilismy. Wprowadzilismy sie dopiero 2 lata temu.Domyslam sie ze jesli kamera inspekcyjna nic nie pokaze to trzeba bedzie kuc i robic nowa wanne. EDIT: Zdjęcia, może pomogą w analizie: [ATTACH=CONFIG]467254[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467255[/ATTACH] Edytowane 4 Grudnia 2023 przez Jakakolwiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.12.2023 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Rozumiem, ma to sens aczkolwiek dlaczego mam mokra sciane ktora dzieli lazienke i sypialnie? Sciana jesr mokra dokladnie na wysokosci wanny i to po stronie sypialni .... Stad pomysl ze z wanny cos cieknie.. Na dodatek, wszlkie instalacje, syfon itp. pod wanna sa od strony przeciwnej niz ta sciana, a sciana zamokla od strony sypialni.. czy trzeba teraz kuc cala wanne i robic jakas dodatkowa hydroizolacje? Dodam ze lazienka byla robiona kilka lat temu. Wanna bez pęknięć raczej nie przecieka, szczelny odpływ w widocznym miejscu także, Zamieść zdjęcie z opisem gdzie pojawia się wilgoć i jaka jest droga odpływu także ta pod posadzką Zamieść zdjęcia pokazujące jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakakolwiek 04.12.2023 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Wanna bez pęknięć raczej nie przecieka, szczelny odpływ w widocznym miejscu także, Zamieść zdjęcie z opisem gdzie pojawia się wilgoć i jaka jest droga odpływu także ta pod posadzką Zamieść zdjęcia pokazujące jak to wygląda Hej dzieki za odpowiedz! Wilgoc pojawia sie tylko na wannie od spodu i na plastikowych elementach syfonu i odplywu. Jest to rosa/woda ktora sie skrapla. Nie wiem jaka jest droga odplywu na zdjeciu jest to ta ciemna rura. Wydaje mi sie ze woda odplywa pionowo przez te rure ale sie nie znam kompletnie :/ Nie wiem o jakie zdjecia chodzi dokladnie, probowalem robic zdjecia z przestrzeni pod wanna ale nie jestem w stanie ich zrobic ciasno tam jest. Kolejne zdjecia, z miejsca odplywu rury: [ATTACH=CONFIG]467256[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467257[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467257[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467258[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.12.2023 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Sytuacja wygląda tak, obudowana wanna bez jakiejkolwiek hydroizolacji zarówno na podłodze jak i na ścianach bez ogrzewania podłogowego a więc jest tam chłodno gdyż nie dochodzi ogrzewanie.Uboga jest także i wentylacja bez kratki, polegająca tylko na nieszczelności drzwiczek rewizyjnych. Według mnie warunki tam panujące pozwalają na lekkie skropliny, Problem w tym że według opisu powstają one na gładkich elementach z tworzywa.Taki efekt według praktyki jest widoczny gdy wewnątrz obudowy wanny jest ciepło, natomiast rurą płynie zimna woda. W tym przypadku bardziej martwią mnie trzy rzeczy: 1. widok szarej rury wchodzącej do posadzki której kolor ewidentnie jest ciemniejszy jakby zamoczony.To jest widoczne na zdjęciu przesłanym w odpowiedzi do Kol.@Kaizena 2. widok bloczka pozostawionego wewnątrz na 2 - 4 fotce którym obudowana jest wanna...... na jego dole także widać jakby był wilgotny.Nie wiem czy czasem nie dotyka do niego karbowana rura od przelewu. Po trzecie to sam odpływ...... na fotce przytoczonej w punkcie pierwszym wszystko wygląda OK jednak na 3 fotce która jest zrobiona na odpowiedniej wysokości widać jakby był tam problem ze spadkami co powoduje że nie tylko syfon ale i w szarej rurze zalega woda.Nie wiem czy to prawda, wiec autor powinien to sprawdzić ale moim zdaniem poziom wyjścia z posadzki jest za duży w stosunku do poziomu rury odpływowej syfonu, to w połączeniu z ilością kielichów może być powodem nieszczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanito 06.01.2024 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia Mam podobny problem, czy udało się zidentyfikować przyczynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts