Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepływ / delta / pobór a COP

grzeniu666

Recommended Posts

Szukam optymalnych ustawień u siebie, i tak się zastanawiam, czy będzie jakakolwiek różnica dla pompy, w efekcie inny pobór prądu, dla sytuacji (pomińmy zużycie prądu przez obiegówkę, układ bez bufora 100% podłogówka jeśli to ma znaczenie):

A

przepływ: 10L/min

zasilanie/powrót: 30/26*

pobór: 1000W

B

przepływ: 20L/min

zasilanie/powrót: 29/27*

pobór: ???

Na mój prosty rozum wydaje się że w B potrzeba takiej samej mocy, więc należy oczekiwać takiego samego poboru i COP (1000W; 2,8 ).

Na mój prosty rozum wydaje się że w B potrzeba takiej samej mocy, więc należy oczekiwać takiego samego poboru i COP (1000W; 2,8 ).

W drugim przypadku masz niższą temperaturę, więc wyższy COP. Przy tej samej mocy i wyższym COP pobór prądu będzie mniejszy.

W drugim przypadku masz niższą temperaturę, więc wyższy COP. Przy tej samej mocy i wyższym COP pobór prądu będzie mniejszy.

Średnia temp (zas/pow) jest taka sama (przyjąłem taki sam odbiór po stronie domu/podłogówki), czy w takim razie zrobi to różnicę po stronie gazowej?

Jeśli tak, jakich różnic należy oczekiwać (przy różnicy temp zas. 1K)

Bawisz się w niezle laboratorium.

Ja ostatnio zauważyłem nietypową różnice: mam 2 dni gdzie w nocy temperatura od -5 do -9, w dzień -2 do -5 - zużycie średnie 36 kwh,

kolejna doba: temp. w nocy i dzień ok. 2 stopni wyższa, a zużycie 39 kwh.

Temperatury CWU i CO stałe przez 3 dni, żadnego wietrzenia, mycia okien etc. Skąd większe zużycie przy wyższej temperaturze otoczenia? Jedyne co przychodzi do głowy to wilgotność powietrza i związane z tym defrosty.

Mowa o T-Cap 9kW.

Średnia temp (zas/pow) jest taka sama (przyjąłem taki sam odbiór po stronie domu/podłogówki), czy w takim razie zrobi to różnicę po stronie gazowej?

IMO tak - przy takich konkretnych temperaturach.

Ale na pewno w praktyce COP wzrośnie, bo różnica między zasilaniem a powrotem nie jest stała, a ciągu cyklu grzania spada od ustawionego maksimum do minimum przy jakim PC się wyłącza. Więc w praktyce również średnia temperatura w trakcie grzania będzie niższa - za to częściej PC będzie się włączała przy mniejszej delcie.

IMO tak - przy takich konkretnych temperaturach.

Ale na pewno w praktyce COP wzrośnie, bo różnica między zasilaniem a powrotem nie jest stała, a ciągu cyklu grzania spada od ustawionego maksimum do minimum przy jakim PC się wyłącza. Więc w praktyce również średnia temperatura w trakcie grzania będzie niższa - za to częściej PC będzie się włączała przy mniejszej delcie.

Dla uproszczenia przyjmijmy że A i B dostarczają dokłądnie tyle energii ile jest tracone przez dom i są utrzymywane stale (praca non-stop).

Do czego zmierzam - mam 100% OP bez bufora, wcześniej na ustawieniu "optymalne" lub "stałą delta: 5" pompa startowała z przepływem 26L/min i zwykle z czasem stabilizowała pracę na niskim przepływie (~8L/min), co (w przypadku braku bufora) oznaczało trudność w wyregulowaniu rotametrów (i często pracę w skrajnie małym poborze 400W). Teraz ustawiłem stały przepływ (24L/min), pobór nie schodzi tak nisko, pompa nie musi pracować tak długo (w nocy, zaleta dla mnie), ale czasem delta spada dość nisko (2K). Zastanawiam się jaki nowe ustawienia mają wpływ na COP.

Generalnie - podaje się (upraszcza) że dla podłogówki optymalna delta to 5K, ale czy bez względu na przepływ???

Dla uproszczenia przyjmijmy że A i B dostarczają dokłądnie tyle energii ile jest tracone przez dom i są utrzymywane stale (praca non-stop).

1. Dla sprostowania - nie ile jest tracone, a ile jest potrzebne. Bo część strat jest uzupełniana zyskami.

2. PC ma ograniczenia. Jak masz stały przepływ, pompa osiąga zadaną temperaturę zasilania i dom nie odbierze potrzebnej ilości ciepła to delta się zmniejsza. Masz chyba świadomość, że zadana na pompie delta to jest delta maksymalna? Jak masz ustawioną dt na 5*, temperatura zasilania z krzywej wychodzi 29* a powrót ma 23* to pompa puści w podłogę 28*. Jak powrót osiągnie 24* to podniesie zasilanie na 29*, jak powrót osiągnie 25* to poda 30*. Jak podłoga nie odbierze dość ciepła i powrót będzie miał 26* to pompa zejdzie z mocą i dalej będzie podawała 30*. Jak powrót będzie dalej rósł, to będzie dalej grzała aż faktyczna różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem wyjdzie niższa, niż jej moc minimalna w danych warunkach. Faktyczna delta nie jest stała. Jeżeli ustawisz mniejszą deltę maksymalną, to szybciej po przerwie w grzaniu zacznie grzać, ale też szybciej delta faktyczna będzie spadała.

3. Pompa ma swoje ograniczenia i algorytm działania. Ale ważne też ograniczenia i moc podłogówki w danych warunkach.

Generalnie - podaje się (upraszcza) że dla podłogówki optymalna delta to 5K, ale czy bez względu na przepływ???

Na COP ma wpływ kilka czynników. Sama delta nie ma znaczenia bezpośrednio. Ale pośrednio mniejsza delta oznacza więcej pracy na niższych obrotach (z mniejszą mocą - bo faktyczna różnica temperatur będzie zbliżała się do minimalnej mocy pompy). COP pompy przy tych samych temperaturach DZ i GZ i tej samej faktycznej różnicy między zasilaniem i powrotem zależy od obrotów sprężarki i "narzutu" na peryferia, jak pompy obiegowe i elektronikę. Generalnie najgorszy COP PC mają na maksymalnych obrotach. Maksimum... No, nieliczni producenci podają jakiekolwiek informacje w tym zakresie, a AFAIK nikt dokładnych wykresów COP. Ale maks jest daleko i od maksymalnych, i od minimalnych obrotów. A czy 30,50, czy 60% obrotów maksymalnych sprężarki - tego dokładnie nie wiem ale obstawiam, że w różnych pompach a nawet przy różnych temperaturach może być różnie.

A co z tego wynika? Że najlepiej byłoby pędzić PC na średnich obrotach. Ale jak to zrobić? Przez algorytm pracy to nie takie proste, bo nie tylko pompa musi produkować odpowiednią ilość energii, ale też system grzewczy musi dokładnie taką odebrać. Więc nie możesz skupiać się tylko na tym, co pompa - ale też co podłogówka. Żeby dojść, jakie przepływy przez pompę (a w tym układzie również przez podłogówkę), jaka delta (na pompie - ale też na podłogówce) przy jakiej temperaturze zasilania wyjdzie optymalnie, to temat na doktorat i poważne badania. Nie oczywistej oczywistości, że jakiś przepływ czy jakaś delta maksymalizuje COP. Za wiele jest zmiennych i różne parametry nawet w tym samym domu będą optymalne przy +5* za oknem, a inne przy -5* za oknem.

Edyta

https://forum.muratordom.pl/entry.php?133111

Edytowane przez Kaizen

Dzięki za info/opinię. Algorytm działania (przede wszystkim kontrolę delty) na nowych ustawieniach puki co ciężko ocenić przez b. częste defrosty (nie zdąży się dobrze ustabilizować a już musi się odszraniać, EDIT: ale mam wrażenie że dąży do delty ~3). Generalnie na nowych ustawieniach (stały przepływ 24L/min):

- pracuje w zakresie mocy (poboru) ~25-50% (wcześniej z połowa tego),

- pracuje krócej na dobę (w dzień ew. wieczorem, czyli gdy wyższe temp.zew. tj. lepszy COP),

- dzięki ww. mniej defrostów na dobę (interwały raczej bez zmian),

- krzywa jest podobna jak wcześniej (15/-15, 26/32, mało stroma więc im zimniej na zew. tym będzie pracować dłużej na dobę),

- kontrola on/off przez termostat powietrza (nieco niższa t w nocy) oraz histerezę wody (ale tu raczej nie mam zatrzymań),

- preferuje pracę w dzień, więc lepiej wykorzysta PV (mam n-m, ale zawsze to troszkę korzystniej, ponadto przy produkcji PV >2kW mam podbicie temp zasilania +2 (większy pobór) oraz zdjęcie kagańca termostatu,

- łatwiej wyrównać (i utrzymać) przepływy na podłogówce.

Mam nadzieję że nie popsuję sobię SCOPa nowymi ustawieniami.

Edytowane przez grzeniu666