MMPC 29.12.2023 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Jak powietrze wolno przepływa przez lamelki to chyba się bardziej ochładza - wykropli więcej wilgoci. Jak się wolniej wentylatory kręcą, to temperatura parowania czynnika jest niższa i parownik szybciej się obladza(temperatura parowania spada poniżej zera). Dlatego defrosty są już w wyższych temperaturach zewnętrznych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2023 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Dlatego defrosty są już w wyższych temperaturach zewnętrznych, Defrosty w wyższych temperaturach są częstsze, nie dlatego, że temperatura wymiennika różni się znacznie a dlatego, że powietrze ma znacznie większą wilgotność bezwzględną a tym samym znacznie wyższy punkt rosy i skrapla się więcej pary i zamarza więcej wody. Patrz wykres Molliera. Im wyższa temperatura tym wyższa "pojemność" parowodna powietrza - znacznie bardziej, niż proporcjonalnie do temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 30.12.2023 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Defrosty w wyższych temperaturach są częstsze, nie dlatego, że temperatura wymiennika różni się znacznie a dlatego, że powietrze ma znacznie większą wilgotność bezwzględną a tym samym znacznie wyższy punkt rosy i skrapla się więcej pary i zamarza więcej wody. Patrz wykres Molliera. Im wyższa temperatura tym wyższa "pojemność" parowodna powietrza - znacznie bardziej, niż proporcjonalnie do temperatury. Uwaga odnosi się do używania trybu cichego, w którym wentylatory pracują wolniej aby wytwarzać mniej hałasu. Skutek uboczny jest taki, że aby uzyskać tą samą moc przy obniżonym przepływie powietrza temperatura wymiennika spada na tyle, że wykroplona woda zamarza zamiast spłynąć. W tych samych warunkach zewnętrznych z wentylatorami pracującymi normalnie woda może nie zamarzać i nie są potrzebne defrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.12.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Jak powietrze wolno przepływa przez lamelki to chyba się bardziej ochładza - wykropli więcej wilgoci. Niekoniecznie. Przy wolniejszym przepływie - przechodzi mniejsza ilość powietrza, a z powietrzem mniejsza ilość wilgoci, będącej składową powietrza. edit.. nawiązując to tego co koledzy piszą, o niższej temp. na wymienniku - to uważam, że PC należy tak dobierać by przy minimalnej modulacji nie taktowały poniżej +4*C. Po to by taktowanie nie przeplatało się z defrostami. Edytowane 30 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.12.2023 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Przy wolniejszym przepływie - przechodzi mniejsza ilość powietrza, a z powietrzem mniejsza ilość wilgoci, będącej składową powietrza. . Niekoniecznie Tak możnaby myśleć , jakby powietrze zawsze miało 100% wilgotności , albo i więcej ( przesycone , czyli mgła). Natomiast jeśli powietrze nie ma 100% wilgotności , to zawsze jest w nim miejsce na "przejęcie z lamelek" wody a nawet lodu (sublimacja) , stąd więcej powietrza pozwala zabrać więcej wytrąconej wilgoci. Częściowo też wentylatory mogą fizycznie strącić wodę z lamelek , ale jednak tu jest za wolny przepływ. Edytowane 30 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.12.2023 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Nie idź ta drogą, bo się zgubisz. Jeśli powietrze było by na tyle suche, że w kontakcie z amelka nie przekraczał punku rosy, tylko odwrotnie suszyła lamele z wody, to pytanie zasadnicze. Skąd by tam wzięła się woda?Jest tak jak pisałeś wcześniej. Im niższe parowanie, a ono tym niższe im mniejszy przepływ powietrza, mniejsza wilgotność powietrza i wyższe obciążenie parownika że strony sprężarki, tym większe szronienie. W praktyce parowanie na poziomie - 2C, - 3C już powoduje miejscowe pojawianie się tzw szklistego lodu w okolicy rurek. - 4 i niżej to już będzie biały szron.Niepotrzebnie też psioczycie na wilgotność, bo tak naprawdę ona jest głównym nośnikiem potrzebnego nam ciepła. Podam przykład. Pompa ciepła może pracować bez defrost ów przy 100% wilgotności względnej i temperaturze powietrza +1C i odwrotnie będzie szronić przy +4C i wilgotności 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 30.12.2023 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) edit..nawiązując to tego co koledzy piszą, o niższej temp. na wymienniku - to uważam, że PC należy tak dobierać by przy minimalnej modulacji nie taktowały poniżej +4*C.Po to by taktowanie nie przeplatało się z defrostami. U mnie pompa jest tak dobrana że przy +5* nie taktuje i bez defrostów , pyka sobie z wolna 19 - 20 Hz produkując 4,8 kW po spadku temperatury do +4 czyli tylko o jeden * częstotliwość wzrasta skokowo do 34 Hz ( bo tak jest zaprogramowana ) i produkcja wzrasta też oczywiście skokowo do grubo ponad 8 kW ( moja pompa to 12 kW wersja J przy 9 kW jest tak samo ) Dom tego nie przyjmie nie ma takiej siły spadek temperatury o 1* a wzrost mocy o 4 kW . Do tego dochodzi jeszcze to że przy 4* i 34 Hz sprężarki zaczynają się defrosty . Jak " zmusiłem " pompę ( poprzez podmianę czujnika ) żeby pracowała z modulacją 19 - 22 Hz to defrosty u mnie zaczynają się dopiero przy 1-2* a czasem nawet przy 0* . Edytowane 30 Grudnia 2023 przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.12.2023 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Nie idź ta drogą, bo się zgubisz. Mam dobrą orientację , nie martw się. Jeśli powietrze było by na tyle suche, że w kontakcie z amelka nie przekraczał punku rosy, tylko odwrotnie suszyła lamele z wody, to pytanie zasadnicze. Skąd by tam wzięła się woda? Wystarczy poobserwować w wyższej temperaturze ,skąd się bierze woda na lamelkach. W dni deszczowe czy mgliste normalnie kapie na dół pompy z lamelek , a w dni suche nie kapnie zupełnie nic , choć lamelki mogą być zawilgocone. Te same warunki grzania CWU. Wg ciebie woda jest czy jej nie ma ? Zimą też często jest tak ,że lamelki się najpierw zaszronią ,a później godzinami utrzymywany jest stan równowagi ,a nawet jak pompa się zmoduluje , stopniowego ubywania zaszronienia. Jest woda czy jej nie ma ? Edytowane 30 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.12.2023 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 No i się zgubiles.To jest prosta fizyka na podstawie wykresu Molliera. Jak powierzchnia lamelki/rurki będzie poniżej punktu rosy, to woda będzie, lub stąd właśnie ona tam jest.Natomiast nie znam wykresu który pokazywał proces oszuszania wymiennika od przepływającego powietrza w trakcie jego schładzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.12.2023 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Dobrze wiem gdzie jestem Żeby coś wysuszyć to najpierw musi być mokre , no chyba prościej się nie da. Wykresu suszenia swetra też nie ma , a jednak schnie A przy wietrznej pogodzie wyschnie dużo szybciej. Edytowane 30 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 30.12.2023 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Dobrze wiem gdzie jestem Żeby coś wysuszyć to najpierw musi być mokre , no chyba prościej się nie da. Wykresu suszenia swetra też nie ma , a jednak schnie A przy wietrznej pogodzie wyschnie dużo szybciej. No Panowie dajcie już z tym spokój . Ja od siebie dodam że ten wspomniany sweter wyschnie nawet w minusowych temperaturach - to jest magia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 30.12.2023 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Pod tym filmem od klimatyzacjakatowice nadal jest dyskusja o problemie, w tym jak zakładam też wasze komentarze, ale komentarz twórcy kanału, który też przecież jest instalatorem mnie rozłożył na łopatki. wszyscy wiedzą o takim działaniu PC ale zmiany oprogramowaniu bym się nie spodziewał. To ograniczenie zostało wprowadzone by coś zabezpieczyć, a nie wyssane z palca Widzicie? Wszyscy wiedzą, że ta pompa tak działa, a wy nie wiedzieliście? Instalatorzy muszą wam takie proste rzeczy tłumaczyć? Wiadomo że chodzi o zabezpieczenie pipsztyka żeby się wihajster niestentegował. Dosłownie jak fanatycy Apple - to nie błąd tylko funkcja. Facet zamiast aferę kręcić to tylko przytakuje. Niech o tym zrobi film i niech pan Głodny wytłumaczy jak taką wspaniałą pompę ustawić skoro pracuje zupełnie prawidłowo. I niech się pan Głodny lepiej przygotuje do filmu, bo mówi w nim, że seria K i L rozmraża się tak samo, a z instrukcji wynika że zupełnie inaczej. Edytowane 30 Grudnia 2023 przez Gepam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.12.2023 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Na pewno pan Karol pod jednym względem ma rację , też bym się nie spodziewał , że wyjdzie aktualizacja. Widział ktoś aktualizację oprogramowania płyty głównej ? Prędzej by zaczeli wymieniać cały płyty główne ,niż aktualizować oprogramowanie , bo boją sie ,że jak będzie takie narzędzie , będzie wsad , to wiele rzeczy będzie dało się "przeprogramować" pod siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 30.12.2023 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Na pewno pan Karol pod jednym względem ma rację , też bym się nie spodziewał , że wyjdzie aktualizacja. Widział ktoś aktualizację oprogramowania płyty głównej ? Prędzej by zaczeli wymieniać cały płyty główne ,niż aktualizować oprogramowanie , bo boją sie ,że jak będzie takie narzędzie , będzie wsad , to wiele rzeczy będzie dało się "przeprogramować" pod siebie. Może ktoś kto przeczyta ten wątek 2x się zasnanowi zanim kupi PC panasonic serii J, ja bym drugi raz nie kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 30.12.2023 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Na pewno pan Karol pod jednym względem ma rację , też bym się nie spodziewał , że wyjdzie aktualizacja. Widział ktoś aktualizację oprogramowania płyty głównej ? Prędzej by zaczeli wymieniać cały płyty główne ,niż aktualizować oprogramowanie , bo boją sie ,że jak będzie takie narzędzie , będzie wsad , to wiele rzeczy będzie dało się "przeprogramować" pod siebie. Podobno takie aktualizacje istnieją. Spójrz na ten dokument: https://tda.panasonic-europe-service.com/docs/2z659045c0z1z41fa6z656ez706466z25zb2248cb35afa19fea7346930c5eef5478ac4f232/tsn3/data/ALL/WHMXC09J3E8/TI/992110/PAPAMY2206002TE.pdf 3. Countermeasure To mitigate customers’ concerns that water in the water circuit might freeze because this control is not activated when the EXT Compressor Switch is OFF, the software has been revised to ACTIVATE the anti-freeze protection control when the EXT Compressor Switch is OFF. Czyli czasami im się zdarza coś poprawić. To jest aktualizacja między innymi do T-CAP J, więc moze warto byłoby ją wgrać do tych wadliwych pomp. Może jakimś cudem zawiera też inne poprawki niż tylko ta w dokumencie. @tomy76 sprawdź nr seryjny swojej pompy i jak się łapie na aktualizację, to niech ktoś ją zrobi. Może pomoże. Edytowane 30 Grudnia 2023 przez Gepam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 30.12.2023 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 nie mogę otworzyć tego pliku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kord56 30.12.2023 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Przy połaczeniu równoległym było gorzej? Tak. Tyle że wtedy nie grzałem piętra, więc zład wody był mniejszy o 6 grzejników. Po nowym roku jeszcze popróbuję , ale mam wrażenie , że przy równoległym następuje szybsze podmieszanie co skutkuje szybszym wyłączeniem pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 30.12.2023 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Tak. Tyle że wtedy nie grzałem piętra, więc zład wody był mniejszy o 6 grzejników. Po nowym roku jeszcze popróbuję , ale mam wrażenie , że przy równoległym następuje szybsze podmieszanie co skutkuje szybszym wyłączeniem pompy. Trzeba dobrać odpowiednio szybkość przepływu pompy za buforem do tego co jest w pompie . Raczej się nie da tego zrobić bo pompa obiegowa wbudowana w PC ma zmienny przepływ i albo jest duże podmieszanie czyli ostudzenie wody albo przegrzanie i wyłączenie PC .Ja ustaliłem stały przepływ w pompie ( 20 l / min ) ciepła i do tego dobrałem prędkość pompy za buforem . Inaczej tyle ile wejdzie z pompy do bufora tyle ma z niego wyjść . Bufor równolegle i szeregowo to PC u mnie pracuje identycznie . Edytowane 30 Grudnia 2023 przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.12.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) ... uważam, że PC należy tak dobierać by przy minimalnej modulacji nie taktowały poniżej +4*C. Po to by taktowanie nie przeplatało się z defrostami. U mnie pompa jest tak dobrana że przy +5* nie taktuje i bez defrostów , pyka sobie z wolna 19 - 20 Hz produkując 4,8 kW po spadku temperatury do +4 czyli tylko o jeden * częstotliwość wzrasta skokowo do 34 Hz ( bo tak jest zaprogramowana ) ... . Miałem na myśli "normalne" Pompy. T-Cap serii J jest tu wyjątkiem od reguły - jak już zostało to rozpisane na poprzednich stronach tego tematu. ... Widział ktoś aktualizację oprogramowania płyty głównej ? Prędzej by zaczeli wymieniać cały płyty główne ,niż aktualizować oprogramowanie , .... Daikin wypuścił aktualizacje. Tym co serwisują Pompy, przed aktualnym sezonem instalowali aktualizację softu, podczas rocznego przeglądu. Z aktualizacjami softu - to w sumie obawiam się sabotażu. Rynek pomp jest jeszcze młody, to raczej robią trwalsze egzemplarze, by zachęcić lud do pomp. Ale z czasem, gdy rynek się nasyci, to i tu może zawitać "planowe zużycie sprzętu" - i tu z kolejnymi aktualizacjami softu mogą się pojawić robale przyśpieszające zużycie sprzętu, gdy początkowe wersje będą zbyt dobre. Czytając stronę Karola o serii T-Cap H - w T-Cap'ach kompresor jest innej konstrukcji z dotryskiem. Więc może i jego zakres modulacji jest inny (węższy). A może jednak ten dotrysk powinien dać szerszy zakres modulacji? Bo dotrysk nie jest stały, dotrysk dochodzi w niskich temperaturach i jego celem jest podniesienie mocy. Za czasów pomp na R410a pisano na forum, że pompy modulują do 30% mocy kompresora. A może 1,5 roku temu w temacie Daikina jeden z forumowiczów uzyskał informacje od serwisu Daikina, że ten potrafi modulować do 20% mocy kompresora. Czyli w epoce czynnika R32. I tak się zastanawiam, może czynnik R32 daje jednak szerszy zakres możliwości modulacji niż wcześniejszy R410a To czemu w T-Cap jest odwrotnie Bo jednak coś mi tu nie gra. Edytowane 30 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 30.12.2023 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 nie mogę otworzyć tego pliku Właśnie widzę. https://tda.panasonic-europe-service.com/docs/2z65907f5fz1z41fa6z656ez706466z25zd3fd8d62eee200fa5f4e6eea0136f234b8203758/tsn3/data/ALL/WHMXC09J3E8/TI/992110/PAPAMY2206002TE.pdf Tutaj jest to samo jakby nie działało https://media.solar.pl/mdm/data/technicals/95CB497F2BCA4786F53D7A70903577A4.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts