Cris131 23.12.2023 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Witam. Bardzo proszę o informacje czy ten rozdzielacz nadaje się do sterowania centralnym ogrzewaniem ? Czy tylko i wyłącznie ogrzewaniem podłogowym ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.12.2023 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Z tego co wiem do sterowania to inne urządzania sie stosuje- sterowniki, czujniki temperatury, termostaty, rozdzielacz pełni funkcje jak nazwa wskazuje rozdzielcza dla wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.12.2023 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Ogólnie mówiąc rozdzielacze służą do rozdziału czynnika grzewczego na poszczególne obwody. Mogą one służyć lub wchodzić w skład systemu sterowania centralnym ogrzewaniem gdy jest wyposażony w elektrozawory które współdziałają z regulatorami pokojowymi lub ich modułem nadzorczym. W tym przypadku rozdzielacz nie posiada takich elementów a ponadto na jego wyposażeniu jest zawór trójdrogowy termostatyczny który obniża ( ogranicza max. ) temperaturę czynnika grzewczego.Dlatego też jest on raczej do ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris131 26.12.2023 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Oczywiscie ja doskonale rozumiem sens tylko zle sie wyrazilem i uzylem zlego okreslenia...chodzi mi o to czy rozdzielacz do podlogowki rozni sie od rozdzielacza do centralnego ogrzewania ? Ten akurat jest do podlogowki ale zastanawiam sie czy moze dzialac jako rozdzielacz do C.O. ? Notabene trudno jest znalezc kompletny rozdzielacz do C.O. taki jak na foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris131 26.12.2023 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 A moze ktos mi pomoze i napisze z czego sklada sie kompletny rozdzielacz do C.O. 8 obwodowy lub odpowie gdzie taki mozna kupic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsze 26.12.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Do grzejników wystarczy Ci taki https://qik.pl/pl/products/rozdzielacz-do-c-o-z-nyplem-8-sekcji-2470936ewentualnie taki z zaworkami https://www.arja.pl/produkt/10509/ROZDZIELACZ-CDR-8-SEKCJI-Z-ZAWORAMI-REGULACYJNYMI.html resztę czyli zawory odcinające i odpowietrzniki ewentualnie zawory spustowe dokupujesz osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris131 26.12.2023 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Dzieki a jezeli mozesz to powiedz mi jeszcze co z pompa obiegowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsze 26.12.2023 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Wszystko zależy od instalacji, na tych rozdzielaczach jej się nie montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.12.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Rozdzielacze do co o nowośc ostanich lat, wcześniej instalcje robilo sie robiąc odejścia z rur, czasem to bylo nazywane instalacja na trójnikach-pomimo że nie koniecznie fizycznie tam były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris131 27.12.2023 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Hmmm...jestem w temacie laikiem i totalnym amatorem wiec pewnych rzeczy nie ogarniam i dlatego szukam pomocy u innych. Zastanawia mnie jedno w moim domu nie ma "podlogowki" ( nie bylo nie ma i nie bedzie chociaz jest ona taaaaka trendy - ha ha ha ) a tylko grzejniki wiec nie ogarniam dlaczego w projekcie jest taka roznica ? W zalaczniku fotki nie najlepszej jakosci ale robione slabym aparatem telefonicznym ?[ATTACH=CONFIG]467527[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467527[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467528[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris131 27.12.2023 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Przepraszam ale dwa razy zamiescilem to samo zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris131 29.12.2023 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Mam rozumiec ze nikt nie ma nic do powiedzenia w tym temacie ? Nikt nie wyrazi swojej opini i swojego zdania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.12.2023 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 (...) w moim domu nie ma "podlogowki" ( nie bylo nie ma i nie bedzie chociaz jest ona taaaaka trendy - ha ha ha ) a tylko grzejniki Dziecinne to... A jak sie nie znasz to idz do sklepu i ci dobiorą rozdzielacz do niepodłogówki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris131 30.12.2023 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Dziecinne to... A jak sie nie znasz to idz do sklepu i ci dobiorą rozdzielacz do niepodłogówki.... Znalazl sie doradca...moze takie rady zachowaj dla swojej zony ( tudziez kochanki - ha ha ha ) a tak powaznie jezeli nie masz nic ciekawego madrego i racjonalnego do powiedzenia to lepiej nie otwieraj buzi i nie wypuszczaj z niej czegokolwiek i byle czego ! Rodzce mnie uczyli ze mowa jest srebrem lecz milczenie zlotem i ze jak nie mam do powiedzenia niczego konstruktywnego to lepiej abym milczal i to jest...tym razem moja rada dla CIEBIE ! Nie chcesz pomoc to nie przeszkadzaj i nie oceniaj bo sam mozesz zostac oceniony !!!! Pozdrawiam i zycze w Nowym Roku bardziej konstruktywnych rad i troche wiecej racjonalizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.12.2023 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Teraz to już nikt ci nie pomoże. Ps - sprawdziłem twoje pozostałe posty - wszędzie zachowujesz się tak samo... Edytowane 30 Grudnia 2023 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris131 30.12.2023 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Teraz to już nikt ci nie pomoże. Ps - sprawdziłem twoje pozostałe posty - wszędzie zachowujesz się tak samo... Ha ha ha..dobre...nikt mi niepomoze...zacznijmy od tego ze wiekszosc osob na tym forum to ludzie ktorym sie wydaje ze wiedza wszystko najlepiej sa najmadrzejsi i zawsze maja racje ! Zawsze potrafia przez pryzmat swojej wiedzy pokazac kwadrature kola...czyli nawet jak nie maja totalnego pojecia o temacie to przekonuja wszystkich ze to wlasnie jest tak jak oni mysla i mowia. Jest to zalosne zenujace i smutne...domorosli znawcy i fachowcy daja porady na temat o ktorym nie maja zielonego pojecia bo naprawde gdyby mieli minimalna i symboliczna wiedze w danym temacie to...potwierdzili by to ! Tak jak w tym przypadku...niektorzy zaczeli tlumaczyc ale gdy im pokazalem schemat z projektu nabrali wody w usta Panowie zegnam i dziekuje za wyjasnienia a przynajmniej checi wyjasnienia ale na innym normalnym forum zdobylem potrzebna mi wiedze i to mi wystarczy a tutaaj i ten temat zamykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 08.01.2024 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Rozdzielacze do co o nowośc ostanich lat, wcześniej instalcje robilo sie robiąc odejścia z rur, czasem to bylo nazywane instalacja na trójnikach-pomimo że nie koniecznie fizycznie tam były. W domu z poprzedniego wieku (~95-97 rok) mam instalację CO na rozdzielaczach. Dwa rozdzielacze, po jednym na piętro. W każdym rozdzielaczu rurki miedziane idą pod wylewką do grzejników gdzie wychodzą z podłogi. Tylko w piwnicy klasycznie podłączone. CO na rozdzielaczach to nie jest nic nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts