Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ogólnie mówiąc rozdzielacze służą do rozdziału czynnika grzewczego na poszczególne obwody. Mogą one służyć lub wchodzić w skład systemu sterowania centralnym ogrzewaniem gdy jest wyposażony w elektrozawory które współdziałają z regulatorami pokojowymi lub ich modułem nadzorczym.

W tym przypadku rozdzielacz nie posiada takich elementów a ponadto na jego wyposażeniu jest zawór trójdrogowy termostatyczny który obniża ( ogranicza max. ) temperaturę czynnika grzewczego.

Dlatego też jest on raczej do ogrzewania podłogowego.

Oczywiscie ja doskonale rozumiem sens tylko zle sie wyrazilem i uzylem zlego okreslenia...chodzi mi o to czy rozdzielacz do podlogowki rozni sie od rozdzielacza do centralnego ogrzewania ? Ten akurat jest do podlogowki ale zastanawiam sie czy moze dzialac jako rozdzielacz do C.O. ? Notabene trudno jest znalezc kompletny rozdzielacz do C.O. taki jak na foto :(

Do grzejników wystarczy Ci taki https://qik.pl/pl/products/rozdzielacz-do-c-o-z-nyplem-8-sekcji-2470936

ewentualnie taki z zaworkami https://www.arja.pl/produkt/10509/ROZDZIELACZ-CDR-8-SEKCJI-Z-ZAWORAMI-REGULACYJNYMI.html resztę czyli zawory odcinające i odpowietrzniki ewentualnie zawory spustowe dokupujesz osobno.

Hmmm...jestem w temacie laikiem i totalnym amatorem wiec pewnych rzeczy nie ogarniam i dlatego szukam pomocy u innych. Zastanawia mnie jedno w moim domu nie ma "podlogowki" ( nie bylo nie ma i nie bedzie chociaz jest ona taaaaka trendy - ha ha ha ) a tylko grzejniki wiec nie ogarniam dlaczego w projekcie jest taka roznica ? W zalaczniku fotki nie najlepszej jakosci ale robione slabym aparatem telefonicznym ?[ATTACH=CONFIG]467527[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467527[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467528[/ATTACH]

Dziecinne to... A jak sie nie znasz to idz do sklepu i ci dobiorą rozdzielacz do niepodłogówki....

Znalazl sie doradca...moze takie rady zachowaj dla swojej zony ( tudziez kochanki - ha ha ha ) a tak powaznie jezeli nie masz nic ciekawego madrego i racjonalnego do powiedzenia to lepiej nie otwieraj buzi i nie wypuszczaj z niej czegokolwiek i byle czego ! Rodzce mnie uczyli ze mowa jest srebrem lecz milczenie zlotem i ze jak nie mam do powiedzenia niczego konstruktywnego to lepiej abym milczal i to jest...tym razem moja rada dla CIEBIE ! Nie chcesz pomoc to nie przeszkadzaj i nie oceniaj bo sam mozesz zostac oceniony !!!! Pozdrawiam i zycze w Nowym Roku bardziej konstruktywnych rad i troche wiecej racjonalizmu ;)

Teraz to już nikt ci nie pomoże.

Ps - sprawdziłem twoje pozostałe posty - wszędzie zachowujesz się tak samo...

Ha ha ha..dobre...nikt mi niepomoze...zacznijmy od tego ze wiekszosc osob na tym forum to ludzie ktorym sie wydaje ze wiedza wszystko najlepiej sa najmadrzejsi i zawsze maja racje ! Zawsze potrafia przez pryzmat swojej wiedzy pokazac kwadrature kola...czyli nawet jak nie maja totalnego pojecia o temacie to przekonuja wszystkich ze to wlasnie jest tak jak oni mysla i mowia. Jest to zalosne zenujace i smutne...domorosli znawcy i fachowcy daja porady na temat o ktorym nie maja zielonego pojecia bo naprawde gdyby mieli minimalna i symboliczna wiedze w danym temacie to...potwierdzili by to ! Tak jak w tym przypadku...niektorzy zaczeli tlumaczyc ale gdy im pokazalem schemat z projektu nabrali wody w usta :) Panowie zegnam i dziekuje za wyjasnienia a przynajmniej checi wyjasnienia ale na innym normalnym forum zdobylem potrzebna mi wiedze i to mi wystarczy a tutaaj i ten temat zamykam :)

• 2 weeks później...
Rozdzielacze do co o nowośc ostanich lat, wcześniej instalcje robilo sie robiąc odejścia z rur, czasem to bylo nazywane instalacja na trójnikach-pomimo że nie koniecznie fizycznie tam były.

W domu z poprzedniego wieku (~95-97 rok) mam instalację CO na rozdzielaczach. Dwa rozdzielacze, po jednym na piętro. W każdym rozdzielaczu rurki miedziane idą pod wylewką do grzejników gdzie wychodzą z podłogi. Tylko w piwnicy klasycznie podłączone. CO na rozdzielaczach to nie jest nic nowego.