Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie WLZ

Recommended Posts

Witam. Mam taki dylemat otóż, mój wlz wchodzący do garażu nie posiada bezpieczników, zastanawiam się czy nie założyć esek? Opiszę jak to jest wszystko zrobione, licznik w Ogrodzeniu BM 80A, następnie ogranicznik mocy 40A i wychodzimy kablem 4x16 na fr303 z Fr idziemy na podlicznik przez ogranicznik przepięć hagera 3 polowego, z podlicznik na bloki rozdzielcze z bloków idą 3 przewody 5x10, 5x10, 5x16. Dwa na garaze a jeden na dom. Zastanawiam się czy pomiędzy blokami rozdzielczymi a wyjściami na dom i garaze nie powinien być wstawiony Es? Jeśli tak to jakiej charakterystyki B czy C? Następne rozdzielnice wykonane że sztuka Fr, różnicowo prądowe 3f i 1f oraz esy w domu charakterystyki B na garażu B i C najmocniejsze C20A dla obwodów 3 fazowy ch. Zastanawia mnie czy dla Wlz głównego jak i 3 dodatkowych, zabezpieczenie BM 80A jest odpowiednie? Edytowane przez Qba95

Przewody lecą sobie częściowa ziemia a częściowa po ścianie, jeszcze nie zatankowane. Tak są to przewody 5x10 i 5x16 ten akurat jest wpięty w rozdzielnice ale nie jest używany jest to przewód który idzie do garażu i kotłowni będzie zasilal podgrzewacz przepływowy. Ogranicznik mocy dokładnie tak jak kolega wspomniał jest to etimat który nie posiada członku zwarciowego. Chodzi mi tutaj o zabezpieczenie tylko tych przewodów żeby nie zrobić sobie akuku w przypadku jakiegoś uszkodzenia. Myślę dać na zabezpieczenia b32 lub c... Tylko tutaj się zastanawiam czy ma sens charakterystyka C jeśli najbardziej obciążony obwód jest zabezpieczony c20 i pracuje tam silnik 11 km czasem jednocześnie z silnikiem 2.2kw.

5x10 mm2 musisz dobezpieczyć, bo ma mniejszą wytrzymałość jak te 40A.

Podasz źródło tej informacji?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381237-Kabel-WLZ-aluminiowy-miedziany&p=8174932&viewfull=1#post8174932

Edytowane przez Kaizen

5x10mm2 spokojnie wytrzyma te 40A, tylko pytanie moje brzmi 40A ma ogranicznik który w przypadku zwarcia nie zadziała. W przypadku zwarcia zadziała zabepieczenie przedlicznikowe które ma tutaj 80A. O ile się nie jestem w błędzie z ta teoria? Z tego co mi wiadomo w przypadku zmiany przewodu z 16mm2 na 10mm2 należy go dobezpieczyć. Nie przewiduje by na przewodach 10mm2 kiedy kolwiek było by mi potrzebne więcej jak 25A z dlatego myślę dać Eski 32A.

5x10mm2 spokojnie wytrzyma te 40A, tylko pytanie moje brzmi 40A ma ogranicznik który w przypadku zwarcia nie zadziała. W przypadku zwarcia zadziała zabepieczenie przedlicznikowe które ma tutaj 80A. O ile się nie jestem w błędzie z ta teoria? Z tego co mi wiadomo w przypadku zmiany przewodu z 16mm2 na 10mm2 należy go dobezpieczyć. Nie przewiduje by na przewodach 10mm2 kiedy kolwiek było by mi potrzebne więcej jak 25A z dlatego myślę dać Eski 32A.

Po co zajmować się czymś o czym nie ma się zielonego pojęcia, nie szkoda czasu.