Scudlo 27.12.2023 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Cześć, Chciałbym prosić o pomoc. Co doradziłbyś w temacie docieplenia od wewnątrz mostków termicznych które występuję w 3 narożnikach mieszkania deweloperskiego ? Narożniki przemarzają w zimę na długości 30 cm w każdej osi i mają w zimę około 12 stopni. Reszta ścian jest ok i troszkę wyżej temperatura ściany jest w porządku ( około 20 stopni). Niestety nie mam możliwości ingerencji na zewnątrz. Na początku myśleliśmy, że to jakiś problem z podciąganiem kapilarnych wody, jednak tak nie jest. Ewidentnie jest problem z przemarzaniem. Problem niby nie jest olbrzymi ale w zimę czuć chłód od tego miejsca a po drugie w samym narożniku gdy był one zastawione szafką nocną to robił się grzyb. Tak jak pisałem, w narożniku już na wysokości 40 cm problemu nie ma... Od razu mówię, kompletnie nie znam się na tematach budowlanych dlatego piszę ze szczerą prośba o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.12.2023 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Żeby nie było grzyba - porządnie wentylować.Przemarzania jako takiego nie ma - przecież jest +12 w narożnikach (swoją drogą - jak to jest mierzone?). Taka temperatura jest typowa dla mostków termicznych, które likwiduje się od mostków termicznych, które likwiduje się od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scudlo 29.12.2023 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Żeby nie było grzyba - porządnie wentylować. Przemarzania jako takiego nie ma - przecież jest +12 w narożnikach (swoją drogą - jak to jest mierzone?). Taka temperatura jest typowa dla mostków termicznych, które likwiduje się od mostków termicznych, które likwiduje się od zewnątrz. Po pierwsze, dzięki że odpisałeś! Po drugie już odpowiadam: mierzyłem to na dwa sposoby: 1. Pirometrem 2. Mam taki wilgotnościomierz to się wbija w ścianę ( wilgotność też duża wyższa od reszty ścian). Wentylację dość mocno w tym roku rozbudowałem, w łazience założyłem mechaniczną, powiększyłem otwory i wykorzystałem dodatkowy komin w garderobie i zrobiłem tam otwór wentylacyjny. Wilgotność w mieszkaniu dużo spadła i grzyba od tego momentu nie zauważyłem. Problemem na tą chwilę jednak pozostał straszny efekt zimna przy tych miejscach. Po trzecie mam w takim razie do Ciebie prośbę o kilka podpowiedzi: 2 pokoje to typowe sypialnie dziecięce. Mają tam rozplanowane łóżką więc chciałbym zniwelować ten efekt zimna. Według projektów te narożniki mają być zasłonięte takimi panelami tapicerowanymi. Czy można to tak zrobić ? Czy grzyb nie będzie się zbierać pod tymi panelami ? Myślałem żeby zaryzykować i pomalować te ściany z dużą zakładką jakąś farbą "termoziloazcyjną" i na to dać panele(takie obicie w okół łóżek). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.12.2023 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 (edytowane) Nie mozesz zasłaniać zimnych miejsc, bo będzie jeszcze gorzej z grzybem. Problem da się rozwiązać tylko likwidując mostek termiczny od zewnątrz. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 14.02.2024 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2024 Ja bym zaczal od dobrego adwokata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts