harisson 27.12.2023 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Potrzebuję wietrzyć mieszkanie tak co 2-3h, otwieram okna na przestrzał i tak wietrzę np 5min. w celu wymiany powietrza, zmniejszenia wilgoci itp (mieszkanie w bloku, wentylacja średnia). Czy jak mam zasłonięty termostat w kaloryferach (folią bąbelkową i ręcznikiem) to czy to jest ok i wystarczy, by termostat nie szalał na każdy podmuch świeżego (zimnego/chłodnego) powietrza? ktoś mi tak doradził - żeby nie musieć za każdym razem skręcać termostat. Ktoś może doradzić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2023 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 W nocy dusisz się, czy co 3 godziny wstajesz, żeby przewietrzyć?Zamiast wietrzenia wytnij kawałek uszczelki, bo wygląda, że wietrzysz zamiast wentylować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 27.12.2023 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Takie wietrzenie jak opisał autor jest lepsze niż uchyl okna. Też tak robię w ciągu dnia, w nocy jednak tak jak Pan Kaizen radzi albo rozszczelnić okno albo wyciąć kawałek uszczelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harisson 28.12.2023 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 w nocy nie mam potrzeby, bo śpię. chodzi mi o koszty ogrzewania przy wietrzeniu w ciągu dnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harisson 28.12.2023 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Też tak robię w ciągu dnia jeśli robisz podobnie, to czy zwracasz uwagę na wpływ na termostat? czy np skręcasz go? czy olewasz temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.12.2023 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 pomijajac fakt, ze dziwna jest taka czestotliwosc wietrzenia to rozwiazaniem wg mnie jest montaz tego typu glowic termostatycznych. masz wtedy funkcje np 15/20/25 itd min zatrzymania ogrzewania na wietrzenie, poza tym ma wbudowany czujnik otwartego okna wiec wykryje wietrzenie i zatrzyma ogrzewanie. Do tego laczac to przez router fritzbox masz system zarzadzania ogrzewaniem zdalnie przez smartfona, plus harmonogramy ogrzewania itd... https://fritz-shop.eu/product-pol-80-Inteligentny-dom-termostat-FRITZ-DECT-302-Smart-Home-sterowanie-ogrzewaniem-DECT.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.12.2023 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Załóż nawiewniki zamiast wychładzać całe mieszkanie co 3 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 28.12.2023 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Nie mam termostatu ani podzielnikow ciepła więc się tym nie przejmuje. Robinson taki sposób wietrzenia jak opisuje autor jest lepszy niż uchyl okna. Nawiewniki to ciągły naplyw zimnego powietrza, jest "świeżo" ale w prawdziwe mrozy można pójść z torbami na ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harisson 28.12.2023 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Nie mam termostatu ani podzielnikow ciepła więc się tym nie przejmuje. Robinson taki sposób wietrzenia jak opisuje autor jest lepszy niż uchyl okna. Nawiewniki to ciągły naplyw zimnego powietrza, jest "świeżo" ale w prawdziwe mrozy można pójść z torbami na ogrzewaniu. aaa no to zacna sytuacja nawiewniki wg mnie też sprawią, że ogólnie będzie chłodniej (a lecie cieplej) i do tego czy czasem nie głośniej. raczej średnie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harisson 28.12.2023 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 (edytowane) pomijajac fakt, ze dziwna jest taka czestotliwosc wietrzenia to rozwiazaniem wg mnie jest montaz tego typu glowic termostatycznych. ... nie wiem, czy dziwne jest, że chce się mieć od czasu do czasu dopływ świeżego powietrza dla lepszego myślenia ciekawa podpowiedź! dzięki, sprawdzę temat choć to już konkretne zmiany, więc pewnie nie na ten moment. i podejrzewam to może być zbyt nowoczesne rozwiązanie do grzejników z lat 60. Edytowane 28 Grudnia 2023 przez harisson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.12.2023 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 nie wiem, czy dziwne jest, że chce się mieć od czasu do czasu dopływ świeżego powietrza dla lepszego myślenia ciekawa podpowiedź! dzięki, sprawdzę temat choć to już konkretne zmiany, więc pewnie nie na ten moment. i podejrzewam to może być zbyt nowoczesne rozwiązanie do grzejników z lat 60. mam to rozwiazanie w kamienicy ponad 100 letniej wiec w budynku z lat 60 tez sie sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2023 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 (edytowane) w nocy nie mam potrzeby, bo śpię. chodzi mi o koszty ogrzewania przy wietrzeniu w ciągu dnia. Jak śpisz to nie oddychasz? nawiewniki wg mnie też sprawią, że ogólnie będzie chłodniej (a lecie cieplej) i do tego czy czasem nie głośniej. raczej średnie rozwiązanie W upały WG nie działa, więc przez nawiewniki cieplej nie będzie. Wentylacja polega na usunięciu "zużytego" powietrza i dostarczaniu powietrza z zewnątrz. Dostarczane trzeba ogrzać. A czy będzie chłodniej, to zależy, czy jest odzysk ciepła i czy system grzewczy będzie w stanie utrzymać zadaną temperaturę. Głośniej owszem, też będzie. Ale jak ktoś wybrał mieszkanie/dom z wentylacją grawitacyjną, to Rozporządzenie w sprawie WT nie pozostawia wyboru. § 155. [...] 3. W przypadku zastosowania w pomieszczeniach innego rodzaju wentylacji niż wentylacja mechaniczna nawiewna lub nawiewno-wywiewna, dopływ powietrza zewnętrznego, w ilości niezbędnej dla potrzeb wentylacyjnych, należy zapewnić przez urządzenia nawiewne umieszczane w oknach, drzwiach balkonowych lub w innych częściach przegród zewnętrznych. 4. Urządzenia nawiewne, o których mowa w ust. 3, powinny być stosowane zgodnie z wymaganiami określonymi w Polskiej Normie dotyczącej wentylacji w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej. I ma to sens, bo bez działającej wentylacji pojawia się pleśń, grzyb, złe samopoczucie, zmęczenie, choroby... Niejeden temat był, jakie to problemy się pojawiły po wymianie starych okien na nowe, szczelne (bez nawiewników). To dopiero koszt. A jak jest w domu ogień pobierający powietrze z wnętrza (np. piecyki gazowe z otwartą komorą) to i większe tragedie są co sezon we wszelkich newsach. nie wiem, czy dziwne jest, że chce się mieć od czasu do czasu dopływ świeżego powietrza dla lepszego myślenia Do wypoczynku też potrzebne jest świeże powietrze (czy dokładniej rzecz biorąc usuwanie CO2 - bo to jest główna różnica między "świeżym" a "nieświeżym" powietrzem). A stężenie CO2 najbardziej rośnie w sypialni po zamknięciu drzwi. Tu w kontekście rekuperacji - ale CO2 dotyczy tak samo każdej wentylacji (tyle, że przy rekuperacji masz tyle "świeżego", ogrzanego powietrza ile chcesz i kiedy chcesz bez wietrzenia). A jak uważasz, że drzwi należy zostawić otwarte, to polecam: Edytowane 28 Grudnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.12.2023 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Mega dziwny sposób wietrzenia i częstotliwość. Zastanaiam się jaki jest sens zasłaniiana termostau. Wywalenie całego ogrzanego powietrza z mieszkania co 2 godziny to jest dopiero ekonomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 29.12.2023 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 (edytowane) Autor nie popełnia tutaj zadnego bledu, wietrzenie na przestrzal zwlaszcza zimą to poprawna czynnosc. Pokoj właściwie po pieciu minutach odzyskuje cieplo. Wietrzenie przez drobny uchył to jest błąd bo wychladza mieszkanie, choc jest ciagly dostep swiezego powietrza, to jest dopiero ekonomia. Polecam sprobowac, a rzadko kiedy bedziecie uchylali okna. Ja tez wietrze na przestrzal co 2-3 godziny. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harisson 29.12.2023 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 wietrzenie na przestrzal zwlaszcza zimą to poprawna czynnosc. Pokoj właściwie po pieciu minutach odzyskuje cieplo. . dziwi mnie, że tak wiele osób tutaj tego nie wie, a to miało być fachowe forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harisson 29.12.2023 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 (edytowane) mam to rozwiazanie w kamienicy ponad 100 letniej oo, dobrze wiedzieć! to byłoby wygodne rozwiązanie, dzięki za cynk (w opisie nie wspomnieli niestety o grzejnikach żeliwnych) Edytowane 29 Grudnia 2023 przez harisson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harisson 29.12.2023 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 dzięki za konkretne wyjaśnienie, choć nie o to chodzi w postawionym przeze mnie pytaniu/temacie. tak, mój kominiarz by się ucieszył z nawiewników, ale ja już mniej. w mieszkaniu nie jest na tyle gorąco, żeby jeszcze go schładzać nawiewnikami. cały czas liczę na to, że znajdzie się ktoś orientujący się w pierwotnym temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2023 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Polecam sprobowac, a rzadko kiedy bedziecie uchylali okna. Ja tez wietrze na przestrzal co 2-3 godziny. Polecam zmierzyć CO2 po godzinie czy dwóch bez wentylacji i rano w sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2023 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 cały czas liczę na to, że znajdzie się ktoś orientujący się w pierwotnym temacie... To, co zmieni zamknięcie termostatu to czas nagrzania po jego otwarciu. Bo przecież zamknięcie termostatu nie ostudzi grzejnika na czas wietrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 29.12.2023 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Polecam zmierzyć CO2 po godzinie czy dwóch bez wentylacji i rano w sypialni. Kaizen kocham twoje wpisy dlatego odpowiem. W nocy gdybym uchylił okno w mieszkaniu śpię w lodowie. Mieszkam koło torów więc budzenie gwarantowane. Co mi proponujesz żebym zainwestował w kanały wentylacyjne obniżył sufit i władował do łazienki rekuperator w mieszkaniu? Ja to wszystko co piszesz wiem i co to zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts