Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja poddasza nieużytkowego - tylko między krokwie?

Recommended Posts

Witam,

Mam poddasze nieużytkowe na którym trzymam na razie tylko sprzęt od kamer i rekuperator + sprzęt od alarmu.

Podłoga na tym poddaszu jest zaizolowana styropianem 14 cm i na to poszła wylewka, więc co nieco od domu jest zaizolowany strop.

Natomiast chciałem teraz dorzucić jedną warstwę wełny 18 cm między krokwie, zależy mi na jednej warstwie z uwagi na budżet, a aktualna wysokość poddasza pozwala mi się tam wyprostować, jak dorzucę drugą warstwę z konstrukcją to już będzie ciężko się tam poruszać :)

Stąd moje pytanie, czy będą jakieś wymierne korzyści z izolacji jedną warstwą wełną 18 cm? Planuję 0,33 dać skoro daje jedną warstwę.

Chodzi mi głównie o to, aby temperatury zimą nie schodziły tam poniżej 0, a latem nie było jak w piekle (głównie ze względu na sprzęt)

Czy uważacie, że jedna warstwa nie podoła bo drewno będzie przepuszczało zimno/ciepło do środka?

Z góry dzięki za poradę :)

Pozdrawiam

Przyznam, że spodziewałem się różnych odpowiedzi ale nie takich :D

Czemu się nie izoluje? trzymam tam sprzęt elektroniczny, będę też pewnie w przyszłości trzymał inne graty, zresztą kwestia samych strat ciepła bądź niepotrzebnego nagrzewania się stropu latem, gdzie poniżej przecież jest część mieszkalna.

Czy ktoś to może potwierdzić? :)

• Like 1

Czemu się nie izoluje?)

Izolować trzeba przestrzeń ogrzewana od nieogrzewanej. Jaki sens ma dawanie ocieplenia na przegrodzie, po której obydwu stronach hula powietrze o tej samej temperaturze? Czy może nie wentylujesz poddasza (albo wentylujesz rekuperacją)?

Jak prawidłowo zaizolowałeś strop, to temperatura na poddaszu nie powinna być w mrozy zauważalnie wyższa, od zewnętrznej. Latem może i coś ta izolacja da - ale i tak będzie znacznie cieplej, niż na zewnątrz.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132739

Faktycznie pominąłem chyba ważną kwestie, poddasze jest wentylowane rekuperacją.

Latem może i coś ta izolacja da - ale i tak będzie znacznie cieplej, niż na zewnątrz.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132739

Czemu na poddaszu miałoby być znacznie cieplej niż na zewnątrz? Nagrzeje się a nie będzie miało gdzie uciec?

Co w takim razie Panowie radzą? Jakoś odgrodzić sprzęt który znajduje się na poddaszu?

Faktycznie pominąłem chyba ważną kwestie, poddasze jest wentylowane rekuperacją.

A któż Cię tak urządził, że wentylujesz przestrzeń nieogrzewaną osobnym rekuperatorem?

Bo chyba aż takiego babola, żeby mieszać powietrze ogrzewane z nieogrzewanym wentylując tym samym rekuperatorem łazienki i nieogrzewany strych nikt nie jest w stanie zrobić?

W zasadzie to jeszcze nie wentyluje nic, rekuperatora też jeszcze nie mam, mam jedynie wszystko rozplanowane i gotowe do podłączenia rekuperatora, z tego co pamiętam jak rozmawiałem z gościem od reku to mówił o jednej nitce wentylującej poddasze, ale jeszcze nic nie montowaliśmy tam i jeszcze będę z nim o tym rozmawiał.

Prosiłbym jednak o powrót do mojego pierwotnego pytania, czy sprzęt najlepiej odgrodzić jakimś zaizolowanym fragmentem poddasza a resztę zostawić jak jest? Czy robi się to w jakiś inny sposób?

Prosiłbym jednak o powrót do mojego pierwotnego pytania, czy sprzęt najlepiej odgrodzić jakimś zaizolowanym fragmentem poddasza a resztę zostawić jak jest? Czy robi się to w jakiś inny sposób?

Wentylacja, ogrzewanie i termoizolacja muszą tworzyć spójną całość.

Jak zbudujesz na poddaszu pomieszczenie izolowane od reszty poddasza i będziesz je ogrzewał, to ma sens podpięcie go do rekuperacji (a w reszcie poddasza wentylacja grawitacyjna). Jak podepniesz poddasze do rekuperacji, to należy je całe zaizolować od świata zewnętrznego, dobrze uszczelnić i ogrzewać.

Jedna nitka czego? Nawiewu? To będzie ciągle otwarty wyłaz na strych, żeby zbilansować całość?