Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykorzystanie szkła zespolonego do budowy szklarni - czy to ma sens?

Recommended Posts

Pomysł mi taki do głowy przyszedł, aby sobie szklarnię sprawić. W sieci sporo ofert gotowców z poliwęglanu, ale jakoś mnie trwałość takowych nie przekonuje (poza tym przezroczysta wygląda lepiej). Czy szyby zespolone z plastikowych okien (z wymiany) nadadzą się do tego celu?

Ramę nawet już mam obmyśloną (ze zdemontowanych przęseł ogrodzeniowych - profile w kształcie L), nie wiem tylko, jak zamocować w nich wspomniane szyby.

Może ktoś z Was miał podobny pomysł i coś doradzi?

Profile w kształcie L jak najbardziej.ale spawane wymiarami pod szyby zespolone.

Montaż wkładów szybowych na silikon lub klej.

Ze względu na wspomniane gradobicie dach dwuspadowy należało by robić z mniejszych rozmiarów np. 57 x 102 max 72 x 125

W zależności od powierzcgni ze względu na zalegający śnieg należało by dopracować odpowiednie wzmocnienia w formie kratownic itp.

• Like 1

Miałem w głowie już gotową wizję, ale znalazłem właśnie opinię, że szyby zespolone nie nadają się na szklarnię (przepuszczają światło, ale nie ciepło - w szklarni jest zwyczajnie za zimno. Pomyślę jeszcze.

Tu nie chodzi o szyby tylko o rodzaj szkła zastosowanego w pakietach okiennych. Niektóre z nich mogą absorbować część promieniowania lub odbijać promieniowanie cieplne gdyż mają na powierzchnię napyloną warstwę metali.

W zależności od typów pakietów nie należy rezygnować z pomysłu.

Poza tym pakiety szybowe bardzo dobrze izolują ciepło w pomieszczeniu i nie przenika ono w takim stopniu na zewnątrz więc trochę zmniejszona przenikalność cieplna jest rekompensowana.

Ostatnio pojawiły się szklarnie z poliwęglanu barwione na kolor różowy taki który nie przepuszcza widma czerwonego i promieni UV