Dolce13 28.01.2024 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2024 (edytowane) Nie przejmuj się tak, na forach są różni ludzie. Też nadęte bufony.W sumie to napisz (być może to przegapiłem) dlaczego chcesz zakładać fotowoltaikę.Nie wiem jakie obecnie są dotacje i czy to się w ogóle opłaci bo może okazać się, że się wykosztujesz bez uzasadnienia.Ja mam falownik Foxess + panele Longi i póki co (czyli od 2 lat) jestem zadowolony. Tak więc te firmy mógłbym polecić.Wydaje mi się jednak, że większość paneli jest podobnych pod względem sprawności. Sławek z kanału "Fotowoltaika na żywo" robił testy i okazało się, że nie ma jakiś spektakularnych różnic pomiędzy tymi drogimi a tańszymi. Trwałości i tak nie ocenimy póki co więc szkoda się tym martwić.Przelicz sobie po prostu, które firmy zaproponowały Ci najkorzystniejsze ceny za 1kWp. Te można wziąć pod lupę. Niestety, gdyby rynek firm pv nie był tak mocno obarczony cwaniactwem to można by założyć, że wyższa cena = lepsza jakość. Tak jednak nie jest. Sam się z tym liczysz bo napisałeś, że obawiasz się, że mogą Ciebie naciągnąć.Wydaje mi się, że jeśli dana firma oferuje jakieś popularne graty a cena za 1kWp jest z tych przystępniejszych to będzie sensowna oferta. Jeśli wiec cena danej oferty za 1kWp będzie dobra to można dalej taki proponowany zestaw sprawdzić pod kątem spełniania parametrów prawidłowej pracy oraz usług gwarancyjnych. Jeśli chodzi o firmę Foxess, z którą mam doświadczenie to wydaje mi się, że gliwicki serwis nie zostawi klienta w razie awarii na lodzie, choć muszę przyznać, że moje początki "współpracy" z tą firmą nie były zupełnie gładkie. Mimo wszystko jednak obecnie oceniam ich na plus i gdybym się decydował na kolejną instalację pv to zakupiłbym również falownik Foxess.Jeśli więc proponowany zestaw z falownikiem Foxess jest z tych korzystniejszych cenowo to możesz go brać jak najbardziej pod uwagę. Edytowane 28 Stycznia 2024 przez Dolce13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 29.01.2024 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 Chcę zakładać fotowoltaikę bo będę miał też pompę ciepła. Chciałbym być przygotowany pod magazyn energii więc raczej falownik hybrydowy. Pytanie tylko jaki? Jedna z firm zaproponowała mi panele Hyundai bifacial i do tego falownik GoodWe ale cena to prawie 45 tyś zł. Zastanawiam się czy jest jakiś sens w patrzeniu na 30 lat gwarancji i bifacial? Czy może szkoda przepłacać i lepiej wybrać panele np Longi i do tego jakiś właśnie falownik hybrydowy wybrać. Instalacja będzie na gruncie.Sam już naprawdę nie wiem. Ta firma powiedziała mi, że jeśli powiem jaki konkretnie chcę zestaw to taki włąśnie dla mnie zbudują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 29.01.2024 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 Myślałem nad takim zestawem: Panele Longi ale do nich Inwerter Fronius Symo Gen 24? Chyba, że faktycznie pójść w te bifacial....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce13 29.01.2024 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 (edytowane) Z tego co dowiedziałem się na kanale Sławka, o którym już pisałem, nie ma sensu wydawać na bifacjale.A czy zdajesz sobie sprawę, że na obecnych warunkach montaż paneli z myślą o pompie ciepła nie ma specjalnego sensu?Zimą panele produkują bardzo mało energii, zapomnij że na cokolwiek prądożernego Ci wystarczy.Natomiast latem owszem ale przecież nie zmagazynujesz tej energii samodzielnie na zimę. Co innego prosumenci czyli użytkownicy, którzy podpisali umowy z ZE na starych zasadach. Oni oddają 20-30% "frycowego" z produkcji ale za to nadwyżka przekazana do ZE, pomniejszona o te 20-30%, jest do wykorzystania przez rok. W takim przypadku pv+pc ma sens. Ja tak mam i jestem zadowolony. Jednak pożytkuję zmagazynowaną energię na ogrzewanie domu pc jedynie w okresie przejściowym. Głównie dlatego, że mam grzejniki, które nie są mocno przewymiarowane. To też musisz wziąć pod uwagę - jaką temperaturę czynnika będziesz musiał osiągać, by ogrzać dom. Jeśli masz podłogówkę to ok.Obecnie stosunkowo niewielkie magazyny energii nie robi się z myślą o gromadzeniu energii nawet na kilka dni. Raczej chodzi o przejęcie nadwyżki energii "za dnia" do magazynu energii i spożytkowanie jej czy to wieczorem czy nocą, by jak najmniej sprzedać/przekierować do ZE bo ceny mogą się okazać bardzo mało atrakcyjne. Chodzi więc o zwiększenie autokonsumpcji.Zastanów się czego oczekujesz od pv+pc, napisz jaką masz instalację CO bo może się okazać, że Twoja wizja ogrzewania domu "za darmo" po zainwestowaniu kilkudziesięciu tysięcy złotych w pv i pc jest nierealna.Sporo osób na forum przyjmuje za pewnik, że osoby takie jak Ty wiedzą o co chodzi w temacie fotowoltaiki i pompy ciepła skoro decydują się na sporą inwestycję. Czasami można się jednak zdziwić dlatego zapytałem czy wiesz o co tak naprawdę kaman. Edytowane 29 Stycznia 2024 przez Dolce13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 29.01.2024 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 Czyli ogółem rzecz biorąc nie ma żadnego sensu pchać się w pompę ciepła i fotowoltaikę na nowych zasadach? Nie chciałbym "popłynąć" finansowo... W domu mam grzejniki na parterze i piętrze ale na poddaszu docelowo będzie podłogówka na całej powierzchni.Moją drugą opcją jest piec na pellet ale tu już tak bezobsługowo nie będzie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce13 29.01.2024 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 (edytowane) Według mnie nie ma żadnego sensu pchać się w fotowoltaikę na obecnych zasadach z myślą o grzaniu domu pompą ciepła.Uważam, że obecnie należy czekać i przypatrywać się w jakim kierunku pójdą sprawy związane z ogrzewaniem budynków.Na chwilę obecną słyszymy o zakazach - za chwilę nie będzie można grzać paliwami kopalnymi i tyle. Nie ma natomiast pomysłu czym grzać. To znaczy czym grzać, żeby było na kieszenie większości Polaków.Mam tu na myśli ludzi, którzy użytkują budynki oparte o wysokotemperaturowe źródła ciepła: piece na węgiel, drewno, pellet, gaz, olej opałowy czy też kominki itp itd.Sporo osób ma obecnie zagwozdkę na co się decydować w kwestii ogrzewania budynku. I nie ma dobrej odpowiedzi. Dlatego myślę, że należy poczekać jak sytuacja się rozwinie bo inaczej można wpier.... się na niezłą minę. Edytowane 29 Stycznia 2024 przez Dolce13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 29.01.2024 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 Problem w tym, że mam "kopciucha" którego muszę w tym roku wymienić... I dylemat mam ogromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 29.01.2024 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 Problem w tym, że mam "kopciucha" którego muszę w tym roku wymienić... I dylemat mam ogromny Jak wiesz ile szło Ci węgla to można cos próbować przeliczyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce13 29.01.2024 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 (edytowane) Problem w tym, że mam "kopciucha" którego muszę w tym roku wymienić... I dylemat mam ogromny Wiem, że na chwile obecną decyzja w co zainwestować to loteria. Podobną sytuację ma mój znajomy i również nie znaleźliśmy odpowiedzi na co wymienić stary piec. Jeśli masz podłączony do budynku gaz to ja bym się decydował się na taki typ ogrzewania, tym bardziej że napisałeś iż w Twoim przypadku istotna jest bezobsługowość. Jeśli nie masz gazu to pozostaje pewnie pellet. Tu się jednak nie orientuję bo nie znam cen ani tego typu pieców ani kosztów ogrzewania tym paliwem. Edytowane 29 Stycznia 2024 przez Dolce13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 29.01.2024 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 Napisz tutaj jaki dom, ocieplenie, grzejniki czy podłogówka, i ile szuflujesz węgla albo załóż temat w dziale "pomp" podając tam jakieś podstawowe dane. PV i panele to nie jest dobry pomysł w obecnym systemie rozliczeń , a jak masz w domu system który trzeba grzać "wysoko" to pompa Cię zrujnuje Mamy teraz przypadek na tapecie, spory dom który potrzebował 8 ton pelletu, po wymianie kotła na pompę i montażu instalacji PV 5kW na dachu teraz w styczniu przyszła dopłata 8k i kolejne 8k w prognozie.... A przecież pompa i PV swoje też kosztowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 30.01.2024 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 Jeśli bardzo się upierasz przy grzaniu prądem z PV to po pierwsze musisz znaleźć sprzedawcę energii, który Ci zaoferuje godne warunki odbioru (pytanie jak z czasem ewoluują umowy, bo na dłużej niż dwa lata podpisywać nie chcą), albo ustawić panele stricte pod produkcję zimą, czyli elewacja w trzy strony świata, być może dach, jeśli jest pod kątem ostrym. Do tego gigantyczny bufor, który pompa Ci ogrzeje za dnia, jeśli przypadkiem wyjdzie słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 30.01.2024 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 W czasie kiedy już grzeje na dom czyli od mniej więcej października do kwietnia spalam ok 4 ton węgla. Ale palenie polega na tym że rozpalam popołudniu i pali się może do 2 w nocy max i tyle. I kolejne dnia to samo. Kiedy nie trzeba grzać to w tym samym piecu palę drzewem i grzeje tylko wodę. Może wrzucę tu wynik z ciepło.app:https://cieplo.app/wynik/1yvzs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 30.01.2024 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 (edytowane) W sumie do tej pory na sezon grzewczy płaciłem za węgiel ok 6 tys zł więc wychodzi że pompa i foto do których będę musiał dopłacić jeszcze ok 30 tys zł nie przyniosą praktycznie żadnych oszczędności…. No chyba że latem bo nie będę musiał palić drzewem. W takim wypadku czy ma sens piec na pellet i do tego foto powiedzmy ok 5-6 kWh na zapotrzebowanie domu? W zeszłym roku zużyliśmy 3 tys kWhAle z drugiej strony wszystko bezobsługowe przy pompie i foto 10kW. Ciężka decyzja naprawdę. Teraz tym bardziej zastanawiam sie czy pchanie się w falownik hybrydowy i magazyn w przyszłości ma jakikolwiek sens. Edytowane 30 Stycznia 2024 przez Lukas8668 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 30.01.2024 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 Tylko ceny pelletu nie jesteś w stanie kontrolować - a nie zużywasz aż tyle, by Ci się opłącało zamontować paleciarkę do samodzielnej produkcji z trocin. Może pomyśl o piecu na drewno z buforem? Hajcujesz raz na dobę pełną komorę i potem pompa C.O. dozuje ciepło resztę czasu? Drewno zawsze gdzieś łatwo skołujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.01.2024 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 W sumie do tej pory na sezon grzewczy płaciłem za węgiel ok 6 tys zł więc wychodzi że pompa i foto do których będę musiał dopłacić jeszcze ok 30 tys zł nie przyniosą praktycznie żadnych oszczędności…. No chyba że latem bo nie będę musiał palić drzewem. W takim wypadku czy ma sens piec na pellet i do tego foto powiedzmy ok 5-6 kWh na zapotrzebowanie domu? W zeszłym roku zużyliśmy 3 tys kWh Ale z drugiej strony wszystko bezobsługowe przy pompie i foto 10kW. Ciężka decyzja naprawdę. Teraz tym bardziej zastanawiam sie czy pchanie się w falownik hybrydowy i magazyn w przyszłości ma jakikolwiek sens. Tak po prawdzie nie ma to sensu bo sam kocioł peletowy to cena pompy ciepła ba droższy od pompy , to już lepiej pompa monoblok samemu podłączysz to prościzna a panele grosze kosztują obecnie i też w stanie samemu jesteś to powiesić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 30.01.2024 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 Chciałem skorzystać z czystego powietrza bo mam 100 procent dofinansowania. Dlatego myślałem że pójście w pompę ciepła i foto jest dobrym pomysłem.Myślę że mimo wszystko zdecyduje się na pompę. Pytanie tylko czy zrobić to trochę taniej z zwykłym falownikiem czy jednak trochę dopłacić i zrobić hybrydę i lepsze panele i myśleć np za rok o magazynie energii. Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 30.01.2024 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 Chciałem skorzystać z czystego powietrza bo mam 100 procent dofinansowania. No to teraz o tym piszesz? Jeśli masz miejsce na odwiert bierz gruntową - w pagórach zwykle są ku takim dobre warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 30.01.2024 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 Ale czy przy gruntowej stanie się to dużo bardziej opłacalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 30.01.2024 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 Zimą magazyn i tak nic nie da. Tylko zapominasz o jednej rzeczy. Przyjąłem, że na dach dasz 25 kWp. Skoro planujesz 10 kWp to musisz jeszcze doliczyć pozostałą energię po 50 gr (czyli kolejne 4 tys zł...). Czyli już robi się prawie 10 tys zł za sezon grzewczy a to faktycznie nie ma sensu. Czy przy gruntowej będzie to wyglądało lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.01.2024 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2024 Czasem warto rozważyć sprzedaż swojego ogromnego domu i bez żalu iść na bloki serio to piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts