Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakie panele się zdecydować? Proszę o pomoc w wyborze

Lukas8668

Recommended Posts

A czy jeśli jednak nie poszedlbym w magazyn energii to ma sens wydawanie większej sumy na inwerter hybrydowy? Czy sieciowy w takiej sytuacji w zupełności wystarczy?

Jak nie ma akumulatorów to hybrydowy pracuje tak samo jak zwykły (a kosztuje znacząco więcej). "Na przyszłość" też IMO nie ma sensu, bo większość inwerterów ma listę magazynów, z którymi współpracuje. I może się okazać, że jak wyjdzie jakaś nowa, tania technologia to trzeba będzie wymienić inwerter, żeby współpracowała z nowym, tanim magazynem.

Przelicz i sprawdź Growatt SPH z kwasiakami (najdroższe, co bym brał pod uwagę to EFB taki model, w którym da się otworzyć cele bez większej demolki i uzupełnić elektrolit). Jako UPS (nie do pracy cyklicznej) sprawdzają się całkiem dobrze. Ale poczekaj na dotacje, bo bez tego PV nie opłaca się totalnie.

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wrzuć zdjęcie dachu od strony południowej (chyba że masz wschód zachód), podaj wymiary dachu. Jak to podasz to powiem ile na dachu (mniej więcej) pomieścisz. Jak dobrze pamiętam to masz dofinansowanie 100%? Jeżeli tak to trzeba zrobić tak:

Dofinansowanie jest do 10 kWp. Przyjmijmy, że na dachu zmieścisz 15 kWp. Umawiasz się z dobrą firmą, że dają inwerter na 15 kWp, szyny montują na 15 kWp, ale panele wieszają 10 kWp. Pozostałe 5 kWp trzymasz w garażu/stodole czy co tam masz. Na te dodatkowe 5 kWp masz oddzielną umowę (na same panele i montaż). Montaż paneli 10 kWp, szyny, inwerter dajesz na dofinansowanie. Jak zostają jakieś pieniądze z dofinansowania 100% to dajesz największy magazyn energii jaki mieści się w budżecie dofinansowania 100%. Gdy zwrócą kasę (nie wiem jak działa w czyste powietrze, ale w MP czeka się ok pół roku) to zlecasz firmie montaż tych swoich 5 kWp, które wcześniej przywieźli. To jest bardzo istotne, żeby były takie same (temu mają od razu przywieźć wszystkie).

Jak mają rozdzielić na łańcuchy? Jak masz 2 MPPT przy 400 Wp wychodzi przyjmijmy 38 paneli. Przy 1 montażu (10 kWp) 1 łańcuch to 19 paneli (7,6 kWp), a drugi łańcuch to tylko 6 paneli - 2,4 kWp (i go później będziesz wydłużać).

Jak masz 70% dofinansowania to przeliczyć czy magazyn energii się opłaca (ale przy ogrzewaniu energią elektryczną zimą ME nic Ci nie da).

Instalacja będzie na gruncie więc można powiedzieć, że miejsce nieograniczone. Czyste powietrze nie daje nic na magazyn energii. Będę musiał zapewne już w przyszłym roku skorzystać z Mój Prąd 6.0 o ile warunki będą dobre ( przy obecnej wersji dają 50%)

Kolejna sprawa to, że jedne firmy proponują falownik pod magazyny wysokonapięciowe a drugie na 48V. Z każdą podjętą decyzją pojawia coś nowego...

Jedni proponują panele bifacial - drudzy mówią, że to nie ma sensu. Jedni wciskają falowniki hybrydowe GoodWe a inni Fronius, Sofar czy Deye. Ktoś taki jak ja naprawdę łatwo może się pogubić.

Chciałbym, żeby poprostu ktoś mi powiedział : "Bierz panele takie i takie i do tego taki konkretny falownik hynrydowy" Jakiś zestaw wystarczający dla mnie bez przepłacania. Zestaw już może przez kogoś sprawdzony"

Ale wiem, że to pójście przeze mnie po najmniejszej linii oporu...

Najbardziej martwi mnie to, że kilka zestawów które zostały mi zaproponowane wrzuciłem tu i konkretnie chyba właśnie Pan (qwerty1986) stwierdził, że wszystko jest źle dobrane...

Jak ja mogę takim firmom zaufać i zdać się na nich?

Przeraża mnie fakt, że same graty do dobrego zestawu to zapewne ok 25 tys a kazda firma chce kolejne 20 tys za sam montaż.

Wiem, że w pewnym sensie te pieniądze które dostanę nie są moje ale chciałbym je możliwie jak najlepiej wykorzystać.

Edytowane przez Lukas8668

Przeraża mnie fakt, że same graty do dobrego zestawu to zapewne ok 25 tys a kazda firma chce kolejne 20 tys za sam montaż.

Wiem, że w pewnym sensie te pieniądze które dostanę nie są moje ale chciałbym je możliwie jak najlepiej wykorzystać.

Możesz się poczuć jak urzędas wydający publiczne pieniądze na ławkę w parku za pół miliona ^^

BTW. Zdjęcie miejsca montażu wraz z otoczeniem (potencjalnymi zacienieniami i stronami świata) wciąż jest wskazane. To działka płaska, czy możesz postawić na wzniesieniu?

Podłączyłeś już swój podlicznik by znać zużycie godzinowo? Czy masz od operatora wykresy?

Edytowane przez Rupicapra

Instalacja będzie na gruncie więc można powiedzieć, że miejsce nieograniczone.

To, że gruntowa to nie znaczy, że miejsce nieograniczone. Odległości od granicy działki trzeba zapewnić, cienie z domu czy drzew, uzbrojenie terenu, MPZP. Ba, nawet jak ustawisz zgodnie PV, a latem panele będą odbijać słońce w stronę okien sąsiada to może on skutecznie zmusić Cię do demontażu. Jak dla mnie skoro nie masz 100% na magazyn to pakować najwięcej PV ile się da i Ciebie stać (tylko poczekać na MP 6.0, bo ma być jakoś w kwietniu).

Możesz się poczuć jak urzędas wydający publiczne pieniądze na ławkę w parku za pół miliona ^^

BTW. Zdjęcie miejsca montażu wraz z otoczeniem (potencjalnymi zacienieniami i stronami świata) wciąż jest wskazane. To działka płaska, czy możesz postawić na wzniesieniu?

Podłączyłeś już swój podlicznik by znać zużycie godzinowo? Czy masz od operatora wykresy?

Czy powinienem zamontować taki podlicznik przed montażem foto? Jeśli mam być szczery to nie miałem o tym pojęcia…

Ale będzie miał pojęcie co i w jakich godzinach pożera prąd. I od razu zaplanuje co można zaprogramować i wykorzystać autokonsumpcję, a pozostałą energię zachować w magazynie na rano choćby. Zimowego zapotrzebowania i tak nie wyliczy... Ani nie wiadomo z jakim sprzedawcą umowę podpisze.

Odnośnie magazynu energii to jest taki gość na yt o nicku ekoniezależny, którego też zwą ekozielonym. Mi ta druga nazwa do niego bardziej pasuje.

On twierdzi, że warto wydać 900tys, żeby zamontować duży magazyn.

Twierdzi również, że inteligentnym nie trzeba tłumaczyć, że warto taki magazyn zamontować.

Chwali się, że sam sobie podrutuje magazyn więc wyniesie go taniej.

Nie wnikałem już czy to taniej to te 900tys.

Jak widzisz, są zwolennicy i przeciwnicy magazynów energii.

Jedni są skłonni wydać nawet milion na to cudo a inni uważają, że to bezsens.

Osobiście musiałbym mieć naprawdę wielkie ciśnienie, żeby ładować się w baterie.

Twierdzę, że oprócz korzyści można mieć z tego tytułu wiele problemów.

Firmowe magazyny to koszmar cenowy a taki samodzielnie wykonany trzeba umieć dobrze wykonać a potem trzeba jeszcze umieć nim dobrze zarządzać oraz kontrolować jego stan pod względem technicznym.

Mam zresztą na myśli "poważniejszy" magazyn, a nie jaki wypierdek typu 5 czy 10kWh.

Nie, to sensu na obecną chwilę nie ma.

Edytowane przez Dolce13

Odnośnie magazynu energii to jest taki gość na yt o nicku ekoniezależny, którego też zwą ekozielonym. Mi ta druga nazwa do niego bardziej pasuje.

On twierdzi, że warto wydać 900tys, żeby zamontować duży magazyn.

Twierdzi również, że inteligentnym nie trzeba tłumaczyć, że warto taki magazyn zamontować.

Chwali się, że sam sobie podrutuje magazyn więc wyniesie go taniej.

Nie wnikałem już czy to taniej to te 900tys.

Jak widzisz, są zwolennicy i przeciwnicy magazynów energii.

Jedni są skłonni wydać nawet milion na to cudo a inni uważają, że to bezsens.

Osobiście musiałbym mieć naprawdę wielkie ciśnienie, żeby ładować się w baterie.

Twierdzę, że oprócz korzyści można mieć z tego tytułu wiele problemów.

Firmowe magazyny to koszmar cenowy a taki samodzielnie wykonany trzeba umieć dobrze wykonać a potem trzeba jeszcze umieć nim dobrze zarządzać oraz kontrolować jego stan pod względem technicznym.

Mam zresztą na myśli "poważniejszy" magazyn, a nie jaki wypierdek typu 5 czy 10kWh.

Nie, to sensu na obecną chwilę nie ma.

No nie ma ,amen.

Skoro tyle osób uważa, że magazyn nie ma sensu to może ktoś przedstawić jakieś obliczenia? Czy to jest na zasadzie, że jedna osoba tak napisze a później reszta powtarza?

Kolego tylko po co kolejny raz powtarzać to co już zostało opisane przez innych.

Podałem link do ekozielonego vel ekoniezależnego. Pooglądaj, wyrób sobie zdanie. On tam Ci na paluszkach wszytko przedstawia, wylicza, kalkuluje, opisuje.

I nawet uważa, że warto montować kosztowny magazyn. Jeśli Ciebie przekona to montuj. Właśnie na tym polega wolność, że możesz ze swoją kasą zrobić co chcesz.

Po co komu jakiś magazyn kolejna graciarnia zajmująca łeb i wieczne liczenie , trzeba rządzących molestować niech coś zrobią raz a porządnie np zamiast net bilingu wprowadzić stare zasady ale powiedzmy nie 80 proc a 50 procent , ja bym w to szedł bo wiedziałbym że jak instalacja zrobi 10 000 kwh to mogę zimą odebrać 5 000 kwh i to byłoby uczciwe dla każdej strony i to wcale nie musi być za darmo grzanie ale niech będzie tańsze i przewidywalne.
  • Like 1

Po co komu jakiś magazyn kolejna graciarnia zajmująca łeb i wieczne liczenie , trzeba rządzących molestować niech coś zrobią raz a porządnie np zamiast net bilingu wprowadzić stare zasady ale powiedzmy nie 80 proc a 50 procent , ja bym w to szedł bo wiedziałbym że jak instalacja zrobi 10 000 kwh to mogę zimą odebrać 5 000 kwh i to byłoby uczciwe dla każdej strony i to wcale nie musi być za darmo grzanie ale niech będzie tańsze i przewidywalne.

tia... a ja chce schudnąć 30 kg i wygrać 10 mln

No nie rozumiesz. Jeśli ja bym uważał, że magazyn energii się nie opłaca to bym potrafił to uargumentować. Podałbym np. wyliczenia dla przeciętnego gospodarstwa domowego. Do póki tego bym nie zrobił to bym powtarzał głupoty za innymi.

Ja np. nie wiem czy magazyn się opłaca czy nie bo nie robiłem takich wyliczeń. Tak na szybko magazyn 10kW - 10tyś zł

https://jimmy-sklep.pl/pl/p/Magazyn-energii-10-kWh-51%2C2V-200Ah/47

1. Podawałem link, gdzie lepiej dać więcej paneli, a nie bawić się w magazyny...

2. Ten sklep to parodia... Gotowy zestaw PV źle dobrany...

3. Zapomniałeś ile musisz dopłacić do inwertera hybrydowego...

4. Latem w nocy nie zużyjesz tych 9 kWh...

...

To są moje "proste" obliczenia, których nie uważam za wiarygodne stąd nie należy się nimi sugerować. Te obliczenia mówią mi tylko tyle, że "nie wiem" czy mi się akumulator opłaca. Natomiast od osób, które uważają, że się nie opłaca oczekiwałbym wyliczeń wiarygodnych bo zdaje się jesteście pod tym względem bardziej doświadczeni niż ja. Więc po raz kolejny informuje, że czekam na te wyliczenia.

Jestem na nowych zasadach, instalacja 5,6kW. Gdybym mial magazyn energii i pokrylby mi 100% zapotrzebowania zyskalbym 334zl za caly 2023 rok.

To liczymy. Magazyn 10 tys zł (dofinansowanie 50%, więc do zapłaty 5 tys zł), inwerter normalny SOFAR 8.8 KTLX-G3 3,8 tys zł, a hybryda SOFAR HYD8KTL 8 tys zł (tutaj dofinansowania nie liczę, bo 5,6 kWp i tak przekroczyła 12 tys zł), więc różnica w cenie inwerterów to tylko 4200 zł Dopłata do magazynu to tylko 9200 zł, więc wyjdziesz na zero dopiero po ponad 27 latach...

To liczymy. Magazyn 10 tys zł (dofinansowanie 50%, więc do zapłaty 5 tys zł), inwerter normalny SOFAR 8.8 KTLX-G3 3,8 tys zł, a hybryda SOFAR HYD8KTL 8 tys zł (tutaj dofinansowania nie liczę, bo 5,6 kWp i tak przekroczyła 12 tys zł), więc różnica w cenie inwerterów to tylko 4200 zł Dopłata do magazynu to tylko 9200 zł, więc wyjdziesz na zero dopiero po ponad 27 latach...

Czyli tak naprawdę lepiej poprostu wydać te pieniądze na powiększenie instalacji fotowoltaicznej zamiast bawić się w magazyny?

Myślę, że pojdę za poradą qwerty1986 i zainstaluję 10kW ale instalację przygotuję na więcej np 15kW co za tym idzie odrazu falownik 15kW. Pytanie - czy jeśli zakupię falownik 15kW i przez rok będzie pracował tylko na 10kW to straty będą duże?

I czy jeśli nie zdecyduję się na magazyn energii to inwerter hybrydowy ma sens bytu? Czy pójść w sieciowy?

Edytowane przez Lukas8668

Cena pradu jest zmienna, tak samo jak limity i dotacje. Na dzien dzisiejszy w moim przypadku nie oplacalo sie instalowac magazynu, ale za rok a moze 5 to bedzie sie oplacac.

ps

W watku o oplacalnosci netbilingu opisalem ile zuzulem i zaplacilem itd.

edit:

"Minął pierwszy rok mojej instalacji i obliczenia które zrobiłem po tym jak wyjaśnialiście w tym wątku jak działa netbilling, pokrywają się mniej więcej z rzeczywistością (wyszło trochę lepiej od obliczeń) Oczywiście, w międzyczasie zaszły zmiany w limitach, cena prądu RCEm poszła w dół, dostaliśmy jakieś zwroty 125zł i co niektórzy 20% za obniżenie zużycia, rozpoczynałem w zimie i nie miałem jeszcze zaoszczędzonych PLNów na koncie ale suma sumarum obliczenia się zgadzają.

Za cały rok zapłaciłem 712zł

Bez PV zapłaciłbym 2945zł

Instalacja 5,67kW"

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379386-Net-billinng-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page117

Edytowane przez Patatay