frezeer 18.01.2024 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia Pytanie do osób posiadających agregat którego nie odpalają ręcznie.W skrócie. Agregat 3 fazowy diesel odpalany automatycznie po zaniku napięcia. Plan był żeby go postawić w kotłowni w miejscu po kotle ale jest tak głośno ze w całym domu się niesie.W lato to nie problem bo mogę mu zrobić wiatę i postawić na podwórku. Zima - 2 problemy. Paliwo i akumulator. Może ktoś ma taka konfiguracje i coś podpowie. Agregat musi być bo ogrzewanie jest z PC a zdążą się ze po 2 dni brakuje fazy lub nie ma prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.01.2024 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia A stać Cię na projekt takiej instalacji?UPRAWNIONY projekt!Bo koszt takiego agregatu przy koszcie projektu to pikuś! Braknie prądu, zabawka zaskoczy, ktoś ze słupa spadnie a Ty do końca dni swoich świat przez kratki będziesz oglądał...Tego chcesz? W rozdzielni wstaw załącznik sieć-agregat załączany RĘCZNIE.Braknie prądu - idziesz do agregatu i wciskasz guzik startu - idziesz do rozdzielni i RĘCZNIE przełączasz dom na zasilanie z agregatu jednocześnie ODŁĄCZAJAC sieć zewnętrzną. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.01.2024 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Pytanie było chyba nie o automatykę (bo takie odłączanie od sieci przecież da się zrobić automatycznie), tylko o miejsce instalacji. Mój znajomy umieścił agregat w wygłuszającym pudle. Agregat nie zamarza, bo od dołu nie jest izolowany od ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.01.2024 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Z zasilaniem bezprzerwowym mam do czynienia od lat.WIEM, że byle licealista umie zrobić takie załączanie/odłączanie, ale...NIE WOLNO!!!No, chyba że ktoś chce sobie posiedzieć długie lata w pierdlu.Koszt projektu UPRAWNIONEGO to zwykle cena kosmiczna, bo projektant bierze na siebie odpowiedzialność za skutki, nawet jak w układzie coś padnie czy się zawiesi.Uwierz, że pomimo pozornej prostoty temat ten jest naprawdę poważny.Agregat, jego koszt, miejsce instalacji, wygłuszenia, zbiornik i cykliczna wymiana paliwa w nim to taki mały piesek pikuś.Po prostu - groszówka...Tylko trzeba o tym wiedzieć! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.01.2024 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Uwierz, że pomimo pozornej prostoty temat ten jest naprawdę poważny. Wiem, dlatego ja bym u siebie zrobił ręczne przełączanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.01.2024 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia No i takie właśnie doradziłem. Temat automatycznego załączania rezerwy zasilania wraca co jakiś czas - bo jakiś kolejny wygodnicki pozbawiony wyobraźni by chciał takie mieć. No, można, jak kogo na to stać. Zwykle jak widzą koszt, to już im przechodzi to chcenie. Co innego bank czy szpital... TAM NIKT NIE PYTA O KOSZT, BO TO MA TAM BYĆ! I potem taki ktoś jak ja pęta się tam przy konserwacji ustrojstwa co jakiś czas. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damek10 28.01.2024 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia A stać Cię na projekt takiej instalacji? UPRAWNIONY projekt! Bo koszt takiego agregatu przy koszcie projektu to pikuś! Braknie prądu, zabawka zaskoczy, ktoś ze słupa spadnie a Ty do końca dni swoich świat przez kratki będziesz oglądał... Tego chcesz? W rozdzielni wstaw załącznik sieć-agregat załączany RĘCZNIE. Braknie prądu - idziesz do agregatu i wciskasz guzik startu - idziesz do rozdzielni i RĘCZNIE przełączasz dom na zasilanie z agregatu jednocześnie ODŁĄCZAJAC sieć zewnętrzną. Adam M. Czy taki przełącznik jest odpowiedni - Hager SF463? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.01.2024 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Może być.Wielu producentów takie robi.Trzeba dobrać poprawnie planowane obciążenie (tzn. na ile A ma być) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frezeer 31.01.2024 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Za kazdym razem w temacie SZR ta sama gowno burza. Za sterownik styczniki i inne elementy zapłaciłem kilka tysięcy wiec nie ma tu żadnej amatorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts