Arek.G 28.01.2024 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia (edytowane) Cześć, czy jest jakaś zasada/prawo/cokolwiek które narzuca mi warunek wjazdu do domu od jednej lub drugiej ulicy kiedy działkę posiadam na narożniku? Oczywiście wiąże się to też z docelowym adresem domu. Edytowane 4 Lutego przez Arek.G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 28.01.2024 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Zazwyczaj z drogi "mniej ważnej" ale to nie jest regułą.Jeżeli chcesz z "ważniejszej" to im mniej "ważna" jest droga główna tym większe szanse na zjazd. Z krajówki raczej bez szans, ale z powiatowej zazwyczaj nie robią problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 28.01.2024 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Aktualnie chodzi o zwykła drogę gminną i drogę prywatną. Wolałbym być związany z gminną niż partycypować w naprawę drogi prywatnej w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2024 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia ograniczać też może MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 31.01.2024 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia (edytowane) Aby nie zakładać kolejnego wątku to chciałbym jeszcze prosić o radę. Przy zakupie działki otrzymamy również udziały w drodze i pytanie czy czasem nie zrezygnować z tego udziały ale posiadanie udziałów ma też swoje + i - + będę mógł w późniejszym etapie zmienić wjazd do domu (nie wiem jak dom ustawie..)+ będę mógł zrobić dodatkowy wyjazd/wjazd od północy+ droga do szkoły / pkp dla dzieci skróci się o 300m - będę musiał dbać o utrzymanie tej drogi- będę musiał składać się na ew. utwaradznie Dodatkowo bez drogi prywatnej podłączenie mediów przez tą drogę będzie wymagało zgody właścicieli.A może zamiast udziałów prosić o służebność w akcie notarialnym? Poniżej wrzucam screen z wymiarami działki oraz szkicem jakby to mialo wygladac gdyby wjazd bylby od drogi publicznej (od wschodu). [ATTACH=CONFIG]467965[/ATTACH] legenda: - zielony: nieprzekraczalna linia zabudowy- niebieski: podjazd przed garazem- zielony: ogrodzenie- brazowy: taras- rozowy: dom Edytowane 31 Stycznia przez Arek.G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 31.01.2024 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia (edytowane) Jeszcze inne sprawy, które były u mnie. Ja mam udział w drodze prywatnej. Przez to nie musiałem uzgadniać z nikim sposobu i miejsca wjazdu. Pozostali współwłaściciele się tym nie interesowali.Natomiast sąsiad obok ma już wjazd z drogi gminnej. Projekt zjazdu z ZDMK (Zarządem Dróg Miasta Krakowa), uzgodnienia wjazdu, nadzór inspektora ZDMK w trakcie prac, odbiór. Razem koszt kilka tysięcy.Ponadto jak uczyłem jeździć kogoś, to na drodze prywatnej nikt mnie nie zatrzyma i mogliśmy poćwiczyć jazdę. Na drodze publicznej nie możesz zrobić takich szkoleń prywatnych. Jak droga rzadko używano to i małe dziecko może sobie rowerkiem spokojnie pojeździć, a na drodze publicznej nie może.Fakt jest, że wszyscy chcemy obdarować ZDMK tą drogą, ale oni nie chcą tego prezentu tłumacząc, że przejmują tylko drogi przelotowe (nasza jest ślepa).Jeśli chodzi o udział, to dobrze aby był jak najmniejszy, ale był. Np. 1/100. Wtedy podatek płacisz bardzo mały, a korzystać możesz tak jak ten co ma 99/100. Ja bym wziął udział w tej prywatnej, tylko jak najmniejszy. Edytowane 31 Stycznia przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 04.02.2024 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego Dziękuję za odpowiedź i ciekawe spojrzenie na temat. Obok działka też na sprzedaż i kosztuje w sumie 60k mniej (ma 10ar) i wtedy miałbym 35m do drogi asfaltowej i trochę więcej prywatności - praktycznie ogród byłby całkowicie odizolowany od gapiów. Dzisiaj praktycznie nikt tamtędy nie jezdzi ale kto wie co to bedzie za 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts