Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod którą drogę budowa?

Recommended Posts

Aby nie zakładać kolejnego wątku to chciałbym jeszcze prosić o radę. Przy zakupie działki otrzymamy również udziały w drodze i pytanie czy czasem nie zrezygnować z tego udziały ale posiadanie udziałów ma też swoje + i -

+ będę mógł w późniejszym etapie zmienić wjazd do domu (nie wiem jak dom ustawie..)

+ będę mógł zrobić dodatkowy wyjazd/wjazd od północy

+ droga do szkoły / pkp dla dzieci skróci się o 300m

- będę musiał dbać o utrzymanie tej drogi

- będę musiał składać się na ew. utwaradznie

Dodatkowo bez drogi prywatnej podłączenie mediów przez tą drogę będzie wymagało zgody właścicieli.

A może zamiast udziałów prosić o służebność w akcie notarialnym?

Poniżej wrzucam screen z wymiarami działki oraz szkicem jakby to mialo wygladac gdyby wjazd bylby od drogi publicznej (od wschodu).

[ATTACH=CONFIG]467965[/ATTACH]

legenda:

- zielony: nieprzekraczalna linia zabudowy

- niebieski: podjazd przed garazem

- zielony: ogrodzenie

- brazowy: taras

- rozowy: dom

Edytowane przez Arek.G

Jeszcze inne sprawy, które były u mnie. Ja mam udział w drodze prywatnej. Przez to nie musiałem uzgadniać z nikim sposobu i miejsca wjazdu. Pozostali współwłaściciele się tym nie interesowali.

Natomiast sąsiad obok ma już wjazd z drogi gminnej. Projekt zjazdu z ZDMK (Zarządem Dróg Miasta Krakowa), uzgodnienia wjazdu, nadzór inspektora ZDMK w trakcie prac, odbiór. Razem koszt kilka tysięcy.

Ponadto jak uczyłem jeździć kogoś, to na drodze prywatnej nikt mnie nie zatrzyma i mogliśmy poćwiczyć jazdę. Na drodze publicznej nie możesz zrobić takich szkoleń prywatnych. Jak droga rzadko używano to i małe dziecko może sobie rowerkiem spokojnie pojeździć, a na drodze publicznej nie może.

Fakt jest, że wszyscy chcemy obdarować ZDMK tą drogą, ale oni nie chcą tego prezentu tłumacząc, że przejmują tylko drogi przelotowe (nasza jest ślepa).

Jeśli chodzi o udział, to dobrze aby był jak najmniejszy, ale był. Np. 1/100. Wtedy podatek płacisz bardzo mały, a korzystać możesz tak jak ten co ma 99/100. Ja bym wziął udział w tej prywatnej, tylko jak najmniejszy.

Edytowane przez Lew2

Dziękuję za odpowiedź i ciekawe spojrzenie na temat. Obok działka też na sprzedaż i kosztuje w sumie 60k mniej (ma 10ar) i wtedy miałbym 35m do drogi asfaltowej i trochę więcej prywatności - praktycznie ogród byłby całkowicie odizolowany od gapiów. Dzisiaj praktycznie nikt tamtędy nie jezdzi ale kto wie co to bedzie za 10 lat :D