Hipka1719516346 25.03.2024 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca Czyli żeby oszczędzić trzeba grzać w nocnym okienku, powiedzmy 23-5 (wtedy jest najtaniej), co wiąże się z tym że trzeba mieć dobrą, mocną pompę która ogrzeje przez ten czas bufor i dużą akumulacyjność żeby nie wyziębić budynku. Czyli jak zwykle zyskają najbogatsi a biedoty nie będzie stać na ogrzewanie prądem. zyskają kablarze - wystarczy godzina i wtłaczam 17kW czystej mocy w posadzkę (to demonstracja możliwości a nie konieczność Ciepła pompa będzie pracować w godzinach najniższych temperatur co zapewne wpłynie na COP. zapewniam was, że jeszcze pojawi się nowe pojęcie na forum: COP ceny kWh energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.03.2024 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca Rządzą nami imbecyle lub ludzie specjalnej troski ,popatrzcie ceny prądu w USA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.03.2024 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca Ile w USA kosztuje instalacja PV? Ile USD / 1 kWp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.03.2024 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca Ile w USA kosztuje instalacja PV? Ile USD / 1 kWp ? Co najmniej 2-3 razy drożej ale też ich zarobki i koszty utrzymania są inne ale to wiesz że żarcie tańsze mają że paliwa tańsze itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.03.2024 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca "Żarcie" mają gorsze, koszty utrzymania wyższe i 3 x droższe instalacje PV.Czym się zachwycasz? Tańszym paliwem i brakiem opieki zdrowotnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.03.2024 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca "Żarcie" mają gorsze, koszty utrzymania wyższe i 3 x droższe instalacje PV. Czym się zachwycasz? Tańszym paliwem i brakiem opieki zdrowotnej? Najważniejsze że w głowach mają prosto nie tak pojebane jak w tej Europie tu wszystko trzeba tysiącem przepisów ogmatwać zaciemnić , nie może kilowat kosztować danej kwoty czy koniecznie ja muszę oglądać te wszystkie opłaty przesyłowe,jakościowe i uj wie jakie bo tego tam tyle że nikt nie jest w stanie tego ogarnąć to się ma podobać ? prost się nie da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.03.2024 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca Posłuchajcie głosu rozsądku dlaczego nie będziemy i nie powinniśmy mieć atomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.03.2024 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca Posłuchajcie głosu rozsądku dlaczego nie będziemy i nie powinniśmy mieć atomu Jeden z komentarzy @TheCiupaj 3 godziny temu Jak dla mnie - bardzo słaby gość. Pomieszanie podstaw i ogólników ze strony profesora z manipulacyjnymi wrzutkami, półprawdami i nieprawdami, żeby wyprowadzić percepcje słuchaczy na manowce. Jak ktoś się przyjrzy co zostaje z tej rozmowy to - atom zły, oze złe, wodoru nie będzie, elektrownie wodne nie działają i złe, ale węgiel i gaz cud miód. Co za przypadek, że realnie to gaz ciągnęliśmy od ruskich i byliśmy w pełni zależni, a dziś balansujemy gazoportem i baltic pipem, z tym że gazoport dostarcza ułamek zapotrzebowania, gdzie kolejne się nie budują i budowa trwałaby latami, a zużycie gazu przez najbliższą dekadę szczególnie biorąc pod uwagę potrzeby związane z transformacją skokowo wzrośnie według prognoz. Za to złoża ze skandynawskiego baltic pipe okazują się dosyć ograniczone i krótki będzie ich horyzont wykorzystania, nie wspominając o braku perspektyw na zwiększenie poboru, dobudowę kolejnych nitek. Więc co? "Business as usual" z ruskami i Niemcami? A węgiel poza Rosją to płynie do nas z Australii, Indonezji i jeszcze jakiejś Afryki. Także niebezpieczne lobby prowadzi Pan Profesor, na pewno pamiętający czasy słusznie minione oraz pisujący artykuły właśnie na tę nutę do pism branżowych tworzących określoną "narrację", która dziwnym przypadkiem sprzyja pewnym lobby. Z atomem to czyste chwyty retoryczne, brak wiedzy lub świadome manipulowanie/okłamywanie słuchaczy. Może budowa reaktora jądrowego jest relatywnie droższe niż węglowego, ale przez kolejne dekady raz że jest tanio jak barszcz, a dwa że jest to stabilne i niskoemisyjne źródło energii, najbardziej czyste ze wszystkich (może poza elektrowniami wodnymi, dla których w Polsce nie ma warunków i nie będzie to żadnym znaczącym udziałem w naszym "mixie"). Szkoda że poza formułkami, które znamy, to o tym drobnym szczególe Pan nie wspomniał. W Niemczech pozamykali atom i cisną na pozostałych, bo prężne jest lobby Schroedera i pozostałych poputczyków na pasku kremlowskim i gazpromu, którzy cały energieszwindel z nordstreamami na czele chcieli sprokurować Europie. Ale teraz piece gazowe już stają się "be" i znowu wylatują z menu. Także to musi smucić Pana profesora, więc będzie chodził i obrzydzał atom pozostałym - po co wydać miliardy na elektrownie francuskie, koreańskie i amerykańskie jak można wydać miliardy na gaz i węgiel od ruska + ETSy dla UE i wielkiego kapitału co się w nie obkupił? Polecam świeżą rozmowę z kanału "wolność w remoncie" z ekspertem w dziedzinie elektrowni atomowych, a nie za przeproszeniem z zagrzybiałym dziadkiem z PRLu, co o niczym poza kretami i ruskim gazie pojęcia nie ma. Lepiej się doedukować a nie klaskać uszami na taki ciemnogród i manipulacje chłopską logiką. Polemika z bezsensownymi w dużej mierze zarzutami wobec atomu zajęłaby zbyt długo, a reszta to quazi-fizycyzujące przypowiastki dla ludzi co dawno w gimnazjum byli najwyraźniej lub są absolwentami humanów lub w najlepszym razie collegium tumanum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.03.2024 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca Ja tez jestem za Atomem by nie było ale wiem że te nieudolne zwłaszcza obecny rząd nie jest w stanie tego ogarnąć a i niechęć bije to raz następnie paliwo głównie ruski mają a z ruskimi podobno nikt nie chce gadać (Polska) inni świetnie się dogadują ale po cichu więc pat ? węglówki Japończycy stawiają i jakoś żyją a my mamy ten węgiel mimo wszystko a energia to podstawa podstaw bez nie nie ma nic.zwłaszcza jak nami kierują nieudacznicy którzy o atomie głośno i doniośle od 2008 roku mlaskają ale nawet planu nie zdążyli zrobić łopata nie wbita a to 16 lat więc w kolejnych 25-ciu latach na mur beton nie powstanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2024 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca Ja tez jestem za Atomem by nie było ale wiem że te nieudolne zwłaszcza obecny rząd nie jest w stanie tego ogarnąć a i niechęć bije to raz następnie paliwo głównie ruski mają a z ruskimi podobno nikt nie chce gadać. Znów wypunktuję twoją nieudolność i brak wiedzy: Trzy państwa (Kazachstan, Kanada i Australia) pokrywają 70% światowego wydobycia uranu. W 2015 r. zaledwie 9 przedsiębiorstw wyprodukowało 89% tego surowca. Przy obecnym rocznym zapotrzebowaniu na uran konwencjonalnych złóż wystarczy na ok. 150-200 lat (z niekonwencjonalnymi na 1000 lat). Dzięki zastosowaniu najnowszych reaktorów generacji III i III+ zapotrzebowanie na uran rośnie wolniej niż produkcja prądu w elektrowniach jądrowych. https://www.gov.pl/attachment/06539045-8f36-4863-b248-5c2845cef048 Udział rosji w wydobyciu uranu to 9% Ktory youtuber tak cie okłamał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.03.2024 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca Znów wypunktuję twoją nieudolność i brak wiedzy: https://www.gov.pl/attachment/06539045-8f36-4863-b248-5c2845cef048 Udział rosji w wydobyciu uranu to 9% Ktory youtuber tak cie okłamał ? Co nie zmienia faktu że nieudacznicy nie wybudują więc niech i łotwa ma największe wydobycie na świecie uranu plutonu i co tam jeszcze ,w piecu nim palić nie idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2024 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca No, ale dlaczego jakieś fejki rozpowszechniasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.07.2024 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca (edytowane) Mi PGE na eBoku odpisało, że: liczniki mierzące pobór energii elektrycznej nie są wymieniane na wniosek Klienta, a wyłącznie decyzją właściciela sieci elektroenergetycznej i urządzeń pomiarowych - Spółkę PGE Dystrybucja S.A. Wyżej wymieniony Operator Systemu Dystrybucyjnego dokonuje wymian zgodnie z harmonogramem ściśle określonym cechą legalizacyjną danego licznika, która może być różna dla różnych typów urządzeń. Odpisałem im cytatem z Prawa Energetycznego z pierwszego postu. Zobaczymy, co odpiszą. Pokopałem się chwilę - ale co najwyżej się dokształcili bo tak czy inaczej wyszło na to, że PGE Obrót (z którymi mam umowę kompleksową - jak widać nie jest całkiem kompleksowa) i zmarnowałem trochę czasu na kontakty internetowe z PGE Dystrybucja i w końcu zadzwoniłem do swojego rejonu gdzie się zajmują wymianą liczników (nie na partyline). No i na dniach będę miał wymieniany licznik za free, bo niedługo kończy się jego legalizacja (czyli dzięki telefonowi i uprzejmości PGE zostanie wymieniony kilka miesięcy wcześniej niż miał być wymieniony). Powinienem być gotowy na taryfy dynamiczne gdy tylko ruszą Przy cenach maksymalnych (o które opiera się większość stawek wszystkich operatorów - tylko tanią strefę niektórzy mają trochę tańszą) na samym prądzie da się tylko zaoszczędzić przy taryfie dynamicznej. Ciekawe, jak będą wyglądały taryfy na dystrybucję... Widzieliście informacje na ten temat? Dzisiaj najniższa RCE była 337,61zł/MWh. Więc dzisiaj szału nie ma. Ale dla przykładu 21 lipca grzałbym CWU i klima chodziłaby za bezcen Edytowane 23 Lipca przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 24.07.2024 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca Poczekamy jak firmy wejdą w taryfy dynamiczne, bo stwierdzą, że sie to opłaca i wszystko się "wypłaszczy" W tej całej zabawie trzeba zobaczyć jakie ceny godzinowe są w miesiącu grudniu i styczniu. Okazuje sie, że w porównaniu z cenami w g12r najniższe nie są już takie atrakcyjne, natomiast najwyższe przyprawiają o ból głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.07.2024 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca Okazuje sie, że w porównaniu z cenami w g12r najniższe nie są już takie atrakcyjne, natomiast najwyższe przyprawiają o ból głowy. Która niska nie jest atrakcyjna, a która wysoka przyprawia o ból głowy? Porównaj z obecnymi cenami bez kagańca (a kaganiec AFAIK ma działać tak samo na taryfy dynamiczne - ale od przyszłego roku prawdopodobnie zniknie, choć może to się pewnie zmienić przez nadchodzące wybory prezydenckie). Przy czym trzeba też brać pod uwagę, że grzejący prądem bez większego wysiłku schodzą poniżej 25% zużycia w drogiej strefie G12 (a zdarza się i kilkanaście %) więc cena w najdroższych 14 godzinach ma znacznie mniejszy wpływ na rachunek, niż cena w tanich godzinach. Oczywiście przy nie grzejących prądem % zużycia w drogiej strefie będzie większy - ale przy praniu i zmywaniu w tanich godzinach też nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 24.07.2024 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca (edytowane) 2 taryfa g12r w Energa to 0,47zł W dynamicznych średnio wychodzi zimą ok 0,33-0,35zł To jest dla mnie gra na dzień dzisiejszy nie warta "ryzyka" Póki co to poczekam, jak się sytuacja rozwinie, bo na dzień dzisiejszy zbyt wiele niewiadomych. Były dni (zima), gdzie cena dynamiczna oscylowała w granicach 1,1zł Edytowane 24 Lipca przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.07.2024 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca To jest dla mnie gra na dzień dzisiejszy nie warta "ryzyka" 25% oszczędności zimą (i znacznie więcej ale od mniejszej podstawy latem) nie warte jakiego ryzyka? A jak liczyłeś zużycie? Jaki % w dwóch-trzech najtańszych godzinach danej doby? Były dni (zima), gdzie cena dynamiczna oscylowała w granicach 1,1zł Które to dni? W czasie ostatniego bicia rekordu obciążenia ceny były takie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 25.07.2024 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca Poszukaj sobie które to były w grudniu/styczniu, nie chce mi się tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.07.2024 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 3 godziny temu, gregos11 napisał: Poszukaj sobie które to były w grudniu/styczniu, nie chce mi się tego robić. Ja uzasadniam swoje stanowisko - podaję dane źródłowe. Mam uzasadniać również Twoje? Nie będę Cię wyręczał w dbaniu o wartość Twojego słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 25.07.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca Ja nie będę się starać udowadniać, że nie jestem wielbłądem użytkownikowi który pozjadał wszystkie rozumy 😅. Jak nie wierzysz i nie pasuje to do twojej teorii twoja sprawa. Zawsze możesz sobie sam poszukać! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts