radek majsterek 28.01.2024 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia (edytowane) Witam, mam dom w stanie surowym otwartym. Teraz zamykam. Powierzchnia parteru 260m2. Pięć kominów, każde pomieszczenie prawidłowo ma swoją wentylację grawitacyjną. Zastanawiam się nad rekuperacją, ale raczej nie pod kontem finansowym. Generalnie koszt oceniam na jakieś 40-50k i zwróci mi się to jak szacuję w 15 lat czyli nigdy Ale pytanie nie jest o kwestie finansowe (chociaż to istotny czynnik). Czy to w ogóle ma sens w domu zaprojektowanym z WG? Teoretycznie kanały na parterze puszczałbym po suficie i to wszystko zakryć sufitem podwieszanym na całej powierzchni. Piętro na razie niewykończone, bez instalacji, wylewek itp i odcięte od reszty domu. Piwnica jest pod całym parterem tam pozostałaby WG, byłaby dogrzewana w razie potrzeby. Jestem jeszcze na takim etapie, że można byłoby tą rekuperacj w miare beziwazyjnie zainstalować. Strop na piętro przebić tam gdzie trzeba i rekuperator postawić na piętrze. Czy jest tak rzeczywiście źle z WG jak to niektórzy piszą, że to szit? Edytowane 28 Stycznia przez radek majsterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.01.2024 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Zastanawiam się nad rekuperacją, ale raczej nie pod kontem finansowym. Generalnie koszt oceniam na jakieś 40-50k i zwróci mi się to jak szacuję w 15 lat czyli nigdy Policz jakieś 30kWh/m2/r... Szybciej się zwróci Czy jest tak rzeczywiście źle z WG jak to niektórzy piszą, że to szit? Nigdy nie mieszkałeś z WG, że pytasz? Klik w sygnaturce i https://forum.muratordom.pl/entry.php?133113 https://forum.muratordom.pl/entry.php?133112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2024 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia bez WM w przyszłości dom będzie praktycznie niesprzedawalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 28.01.2024 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Dopiero co był podobny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.01.2024 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia bez WM w przyszłości dom będzie praktycznie niesprzedawalny Dokładnie. Dom 260m2 dzis do tanich nie należy. 45 tys zł też nie trzeba wydaać. Trzeba było nie murować kominów , włożyć weekend pracy i rekuperacja zawitałaby na pokładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts