krzysiek8819 01.02.2024 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2024 Witam. Mamy garaz w bryle domu. Garaz nie będzie ogrzewany a jedynie dogrzewania. Planuję w. Im ytrzymywac minimalnie okolo 10 stopni. Garaz łączy się ściana c gazobetonu 24 z domem a nad stropem lanym ma być syoialnia. Storp planuje ocieplic os strony garażu welna lamelowa o grubości 5 cm bo na tyle mam miejsce. Co do ściany mam dylemat. W projekcie jest niby 10 cm styropianu, ale czy mogę zastosować cieńszy beż straty ciepła ? Generalnie w projekcie garaż był nieogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.02.2024 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2024 Ale jaki efekt chcesz uzyskać? Ograniczenie kosztów ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek8819 02.02.2024 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2024 Szukam kompromisu pomiędzy ograniczeniem kosztów i komfortem termicznym w domu a grubością ściany. Garaż nie jest zbyt szeroki, wiec każdy cm się liczy. Dodam, że ściana o której pisze sąsiaduje bezpośrednio z garderobą, łazienką, pokojem zabaw dzieci i spiżarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.02.2024 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2024 Jeśli chcesz ograniczyć koszty, to ogrzewanie garażu temu nie będzie służyć. Jesli masz za mało miejsca na określoną grubośc termoizolacji, to zastosuj płyty PIR albo inne o lambdzie max 0,022. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts