Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel od falownika do domu?

Sp4rrow

Recommended Posts

Witam,

W tym lub przyszłym roku będę zakładał fotowoltaikę na gruncie. Instalacja będzie oddalona od domu o jakies 60-70m. W tym momencie mam częściowo przekopane podwórko i zastanawiam się czy nie puścić już teraz kabla od domu do miejsca w którym będzie falownik ,żeby nie wracać do tematu za jakiś czas i rozkopywać podwórka ponownie. Pytanie tylko jakiego kabla powinienem użyć? Planowana moc fotowoltaiki, to 10kWp.

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

W tym lub przyszłym roku będę zakładał fotowoltaikę na gruncie. ...

Pozdrawiam.

Witam, w sieci jest kilka kalkulatorów pozwalających uzyskać dane o które pytasz (wpisz kalkulator doboru kabla). Najciekawszy moim zdaniem jest w tej sytuacji:

http://pro-sun.pl/KAB/index.html

Sprawdź sobie dwie opcje (70 metrów dla kabla AC i taka sama odległość dla kabla DC) i wyciągaj wnioski.

Pomijam aspekty prawne, że nie możesz dobierać kabla o który pytasz.

Pozdrawiam,

Nie mogę? Nie wiedziałem, że nie mogę. Mogę zapytać dlaczego? ...

?

Odpowiedzi m.in pod tymi linkami, mogą być niepełne lub lekko nieaktualne ale generalnie o tym pisałem w kwestii prawa.

https://maat4.pl/projektowanie-instalacji-fotowoltaicznej-krok-po-kroku/

https://www.odnawialne-firmy.pl/wiadomosci/pokaz/296,jakie-uprawnienia-potrzebne-sa-do-instalacji-fotowoltaiki

Co do kabla to specjalny do układania w ziemi (tylko beż żadnych peszli i rur :D )

Witam, w sieci jest kilka kalkulatorów pozwalających uzyskać dane o które pytasz (wpisz kalkulator doboru kabla). Najciekawszy moim zdaniem jest w tej sytuacji:

http://pro-sun.pl/KAB/index.html

Sprawdź sobie dwie opcje (70 metrów dla kabla AC i taka sama odległość dla kabla DC) i wyciągaj wnioski.

Pomijam aspekty prawne, że nie możesz dobierać kabla o który pytasz.

Pozdrawiam,

Albo go nie rozumiem, albo gówniany kalulator. Jak przy 3 kW 400V AC ma mieć prąd prawie 40A?

Nie podałeś jakie będą panele, bo to zależy. Czasami ekonomiczniej jest AC, czasem DC.

Pytanie tylko jakiego kabla powinienem użyć? Planowana moc fotowoltaiki, to 10kWp.

Chcesz rozważać, jak daleko od paneli umieścić falownik? To spory temat a skracając - ma być blisko paneli.

A gdy 70m będzie już na AC, to im grubszy, tym większa szansa że falownik sąsiada odstawi się wcześniej, niż Twój i to Ty będziesz czerpał korzyści, a sąsiad nie.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?372938-D%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przewodu-elektrycznego&p=8071168&viewfull=1#post8071168

Albo go nie rozumiem, albo gówniany kalulator. Jak przy 3 kW 400V AC ma mieć prąd prawie 40A? ...

.

Powiem, że to przewymiarowanie tez rzuciło mi się w oczy, tak na szybko uznałem, ze na potrzeby dalszych obliczeń sumowali prądy fazowe. Trzeba by zapytać autora kalkulatora lub samemu poobliczać straty i procenty.

Instalacja będzie oddalona od domu o jakies 60-70m. W tym momencie mam częściowo przekopane podwórko i zastanawiam się czy nie puścić już teraz kabla od domu do miejsca w którym będzie falownik(...) Planowana moc fotowoltaiki, to 10kWp.

Stawianie falownika 70 metrów od miejsca przyłączenia go do sieci elektrycznej domowej to duże wyzwanie z uwagi na straty napięcia na takiej linii. Straty są mało istotne, jeśli chodzi o moc przesyłaną z falownika do instalacji elektrycznej, ale za to bywają niezwykle istotne dla wyłączania się falownika w zależności od napięcia sieci elektrycznej. Inaczej mówiąc - czym większa strata napięcia na linii falownik - sieć, tym większa szansa na wyłączanie się falownika z powodu przekraczania limitów napięć. A bywa to utrapieniem wielu instalacji PV, zwłaszcza jeśli w sąsiedztwie jest dużo innych PV lub farm PV.

Z tego powodu, o wiele lepszym rozwiązaniem jest umieszczanie falownika jak najbliżej punktu podłączenia do sieci elektrycznej, bo starty na przesyach DC są mniej krytyczne.

A co z ewentualnym magazynem energii - te najlepsze nie tolerują temperatur otoczenia poniżej 0ºC (ładowanie).

Pytanie tylko jakiego kabla powinienem użyć? Planowana moc fotowoltaiki, to 10kWp.

To w ogólności pytanie do projektanta twojej przyszłej PV, bo to on i tak będzie się musiał pod tym podpisać.

Sprawdź sobie pożądane średnice kabla przy przesyłach 10kW po DC i AC innym kalkulatorem, np. --> https://photovoltaic-software.com/solar-tools/voltage-drop-calculator-dc-ac

Przy AC, ze względów, które opisałem powyżej, spadek napięcia powinien być jak najmniejszy, znacznie poniżej 1%, Przy DC też powinno być jak najmniej, ale tu jeden, dwa czy trzy procenty tak nie ważą, dają tylko niewielkie straty mocy.

A inne kable?

Edytowane przez k_pec

Najlepiej - puscć Arot pusty dodatkowy, nie kable.

Bo są różne możliwości.

Dodatkowo jeśli będziesz chciał skorzystać z rozłącznika DC i bedzie trzeba go zasilac 230 to znów kopać będziesz? A mimo wszystko rozłącznik dodatkowy to rzecz dobra ze względu na bezpieczeństwo,

Falownik ulokował bym bliżej domu, rozdzielnicy, skrzynki.

A skupić się na przewodach DC... jeśli straty bedą zbyt duże zrób 4 stringi. Ewentualnie możesz je zmostkować poźniej do 2.

Opcji wiele, pomysłów też.

Dlatego - arot.

Tylko ciągnij 4 kable solarne? Jaki masz przekrój? Większego niż 10 mm2 nie ułoży... Jeszcze cena...

Lepiej ciągnąć 4 kable solarne niż YKY 5x10 :)

10mm2 jest dość przyzwoity. W razie dużych strat rzeczywiście podzielić na 4 stringi.

Ogólnie na farmach robią 6mm2 i ciągną daleko do falowników.. ale tam straty mają gdzieś.

Solarny 10 mm2 na allegroszu 13 zł. 280 m (2 łańcuchy) to masz 3640 zł... 4 łańcuchy 6mm2 (jaki inwerter obsługuje 4 łańcuchy?) to 560*5 zł= to 2800 zł. YAKY 5x50 (to jest max jaki podłączysz) masz za 30,5 zł. 70 m to 2135 zł... Kiedy zwróci Ci się różnica? Co, jak będzie chciał rozbudować PV? Fajnie dysponować nie swoimi pieniędzmi...

Solarny 10 mm2 na allegroszu 13 zł. 280 m (2 łańcuchy) to masz 3640 zł... 4 łańcuchy 6mm2 (jaki inwerter obsługuje 4 łańcuchy?) to 560*5 zł= to 2800 zł. YAKY 5x50 (to jest max jaki podłączysz) masz za 30,5 zł. 70 m to 2135 zł... Kiedy zwróci Ci się różnica? Co, jak będzie chciał rozbudować PV? Fajnie dysponować nie swoimi pieniędzmi...

A co przeszkadza dwa stringi DC posłać tańszym YAKY 4x50?

Tak głośno myślę aby np. dać szansę aby dom "oberwał" przy uderzeniu pioruna w instalacje oddaloną o 70 metrów od niego.

To ja też głośno pomyślę.... Czemuż to ciągniemy PE/PEN ze złącza od zakładu energetycznego? Nie lepiej pociągnąć tylko N i fazowe. a PE zrobić sobie wyłącznie we własnym zakresie?

Piorun taki mądry, że tylko PE będzie podróżował? Pozostałe przewody ominie?

https://ise.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=21179