tomot79 06.02.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2024 Witam, proszę was o info, jeśli jeszcze nie mam podłączenia do wodociągu i kanalizacji- ciągle pada i gmina zwleka z wykopem i podłączeniem, to czy jest sens zrobić najpierw wewnętrzną instalację wodno kanalizacyjną, bo zbliża mi się wcześniej ustalony termin z firmą na te roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.02.2024 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2024 Jak najbardziej jest sens. Przed podłączeniem do kanalizacji instalacja wewnętrzna a przynajmniej główne nitki pod fundamentami powinny być gotowe. Z instalacją wodną jest dowolnie ale gdy jest ona gotowa to mamy pewność gdzie będzie miejsce wprowadzenia głównej rury do domu i zamontowanie tam licznika i zaworu głównego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 06.02.2024 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2024 Jak najbardziej jest sens. Przed podłączeniem do kanalizacji instalacja wewnętrzna a przynajmniej główne nitki pod fundamentami powinny być gotowe. Z instalacją wodną jest dowolnie ale gdy jest ona gotowa to mamy pewność gdzie będzie miejsce wprowadzenia głównej rury do domu i zamontowanie tam licznika i zaworu głównego. Dzięki. Chodziło mi o kładzenie rurek już w domu pod punkty tj. Wc, bidet, zlewy pralka itp no i odpływy do przepustów. Dom SSZ na płycie, czekam na gminę na podłączenie do przepustów wychodzących spod płyty. Ale mam jeszcze pytanie czysto z ciekawości, co jeśli okaże się że rury kanalizacji pod płytą np uległy uszkodzeniu, są nieszczelne. Nigdy nie sprawdzałem po wylaniu płyty i postawieniu murów czy wszystko jest ok. Co jeśli będzie taki problem. Kuć płytę 30 cm + 15 xps+ 10 cm chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.02.2024 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 Szczelność kanalizacji głównej w fundamentach przed zakryciem płytą podłogową w szczególnie w przypadku płyty fundamentowej powinna być sprawdzona.Jeśli nie jesteś pewny to wykonaj to przed terminem wykonania przyłączy przez wodociągi.Korek, nalać wody do pełna mierząc ilość i po dobie sprawdzić poziom lub spuścić mierząc ponownie.Kiepsko ze dopiero teraz się obudziłeś.....zima to niestety zły termin do tego typu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 07.02.2024 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 Szczelność kanalizacji głównej w fundamentach przed zakryciem płytą podłogową w szczególnie w przypadku płyty fundamentowej powinna być sprawdzona. Jeśli nie jesteś pewny to wykonaj to przed terminem wykonania przyłączy przez wodociągi. Korek, nalać wody do pełna mierząc ilość i po dobie sprawdzić poziom lub spuścić mierząc ponownie. Kiepsko ze dopiero teraz się obudziłeś.....zima to niestety zły termin do tego typu prac Przed zalaniem płyty było sprawdzane i wszystko było ok spad i spływ. Rury zasypano wylano plyte. Dzisiaj pootwierałem zaslepki i z ciekawości zajrzałem, stoi niewiele wody na dnie/ załamaniu, woda czyściutka jakby z kranu, trochę pobulgotało .....nie pamietam czy główna rura wychodząca spod płyty była na końcu zaślepiona i stąd wpada no chyba że nazbierała się woda kiedy nie było zaślepek przez jakieś 3 tygodnie i zwróciłem.na to uwagę i pozaślepiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.02.2024 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Wlej wiadro z 10 - 20 litrów w najdalszy odcinek i w idealnym przypadku to wiadro musi wylecieć.Jeżeli wyleci połowa to będzie powód do zmartwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts