Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wewnętrzna a nie podłączona jeszcze instalacja zewnętrzna

tomot79

Recommended Posts

Jak najbardziej jest sens. Przed podłączeniem do kanalizacji instalacja wewnętrzna a przynajmniej główne nitki pod fundamentami powinny być gotowe. Z instalacją wodną jest dowolnie ale gdy jest ona gotowa to mamy pewność gdzie będzie miejsce wprowadzenia głównej rury do domu i zamontowanie tam licznika i zaworu głównego.

Jak najbardziej jest sens. Przed podłączeniem do kanalizacji instalacja wewnętrzna a przynajmniej główne nitki pod fundamentami powinny być gotowe. Z instalacją wodną jest dowolnie ale gdy jest ona gotowa to mamy pewność gdzie będzie miejsce wprowadzenia głównej rury do domu i zamontowanie tam licznika i zaworu głównego.

Dzięki. Chodziło mi o kładzenie rurek już w domu pod punkty tj. Wc, bidet, zlewy pralka itp no i odpływy do przepustów. Dom SSZ na płycie, czekam na gminę na podłączenie do przepustów wychodzących spod płyty.

Ale mam jeszcze pytanie czysto z ciekawości, co jeśli okaże się że rury kanalizacji pod płytą np uległy uszkodzeniu, są nieszczelne. Nigdy nie sprawdzałem po wylaniu płyty i postawieniu murów czy wszystko jest ok. Co jeśli będzie taki problem. Kuć płytę 30 cm + 15 xps+ 10 cm chudziaka?

Szczelność kanalizacji głównej w fundamentach przed zakryciem płytą podłogową w szczególnie w przypadku płyty fundamentowej powinna być sprawdzona.

Jeśli nie jesteś pewny to wykonaj to przed terminem wykonania przyłączy przez wodociągi.

Korek, nalać wody do pełna mierząc ilość i po dobie sprawdzić poziom lub spuścić mierząc ponownie.

Kiepsko ze dopiero teraz się obudziłeś.....zima to niestety zły termin do tego typu prac

Szczelność kanalizacji głównej w fundamentach przed zakryciem płytą podłogową w szczególnie w przypadku płyty fundamentowej powinna być sprawdzona.

Jeśli nie jesteś pewny to wykonaj to przed terminem wykonania przyłączy przez wodociągi.

Korek, nalać wody do pełna mierząc ilość i po dobie sprawdzić poziom lub spuścić mierząc ponownie.

Kiepsko ze dopiero teraz się obudziłeś.....zima to niestety zły termin do tego typu prac

Przed zalaniem płyty było sprawdzane i wszystko było ok spad i spływ. Rury zasypano wylano plyte. Dzisiaj pootwierałem zaslepki i z ciekawości zajrzałem, stoi niewiele wody na dnie/ załamaniu, woda czyściutka jakby z kranu, trochę pobulgotało .....nie pamietam czy główna rura wychodząca spod płyty była na końcu zaślepiona i stąd wpada no chyba że nazbierała się woda kiedy nie było zaślepek przez jakieś 3 tygodnie i zwróciłem.na to uwagę i pozaślepiali.