Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polski klimat nie sprzyja pompom ciepła.

Alessandro

Recommended Posts

Akurat klimat się ocieplił i PC powietrzne mają sens ale 20 lat temu nie miały i ich praktycznie nie było. Natomiast trezba przedefiniować pojecie domu. Nie ma to być betonowy skansen o powierzchni 200m2 z garażem i wodnym układem grzewczym. Tylko lekki dom modułowy pasywny z wiatą wielofunkcyjną o powierzchni max 100m2. Zaden duzy dom nie będzie ani tani w budowie anie w eksploatacji ani w sprzedazy. Domy duże i energochłonne tanieja najszybciej i najbardziej. A to dopiero początek zmian w nieruchomościach.

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz rację z bezsensownym ładowaniem PC do domu słabo ocieplonego z grzejnikami wysoko temperaturowymi.

Ocieplić dom i wymiana grzejników na sporo niższe temperaturowe.

Dodaj jeszcze wymianę okien na cieplejsze.

Ile będzie to kosztowało? 100 czy może 150 tys. złotych.

Plus PC 35-50 tys. złotych.

A może wykonać podłogówkę?

Razem może 130 - 180 tys. złotych?

Tylko po to aby zamontować PC?

Nowy kocioł gazowy z instalacją będzie kosztować 10 razy mniej.

Zużywasz tylko 2000 kWh rocznie bo masz mały i dobrze ocieplony dom.

2000 kWh x 3,5 = 7000 kWh.

Ile płacisz za prąd do PC?

7000 kWh gazu to ok. 2.250 zl

Cudów nie ma ...

Jak nie ocieplimy domy to ogrzewając dom nie ważne czym zapłacimy dużo dużo więcej niż jakby dom był ocieplony.

Nie ważne czy to gaz czy prądem ..

Do pompy ciepła nie jest wymagana podłogówka. Na pewno najwyższą efektywość wtedy by miała ale też nie jest to problem.

Tutaj wiele ludzi ma pompę i grzejniki ...

Pompę mam 7 lat. jest w pełni opomiarowana. W podpisie masz podgląd.

Kiedyś liczyłem to kosztowało mnie to około 700-800zł za rok (CO+CWU).

Olbrzymia większość w II taryfie.

Obecnie pompa działa kiedy chce. Ale i tak około 60% zuzycia domu jest w II taryfie.

Koszt poprzedniego roku ?

Sądzę że ogrzewanie kosztowało mnie 0 zł :) Bo 1000zł dostałem od rządu :) A może i nawet jeszcze na plusie byłem ;)

Co dla ciebie oznacza słowo inwestycja oraz inwestor ? Inwestycja jest to wydatkowanie środków finansowych w celu oociągniecia zysku, Inwestor jest toosoba któa zajmuje się tym zawodowo. I ma on w dupie jakie będą rachunki za prąd uzytkowników domu ponieważ on sprzedaje domy i meiszkania i na tym jego odpowiedzialnośc się konczy. Co wię ma na celu używanie przec ciepbie słowa inwestr w tym kontekście.???

Gaweł.

Ja byłem inwestorem bo to ja zainwestowałem w swój dom.

To ja planowałem wcześniej jego budowę. Patrzyłem co można zrobić aby późniejsze utrzymanie było jak najniższe.

Nie tylko ogrzanie go ale także problem ścieków czy wody.

Wybudowałem taki dom który nie kosztował naprawdę dużo a wręcz bardzo mało bo jak komuś mówiłem ile mnie kosztował to nikt nie mógł uwierzyć.

Ale cena nie wzięła się z nikąd.

To ja szukałem rozwiązana które zapewnia energooszczędność i nie wydrenuja mi kieszeni. Były pewne zmiany które pozwoliły ograniczyć koszty.

Ale tak naprawdę duża część w cenie domu to robocizna i materiały. Przy odpowiedniej logistyce, odpowiednio zgranych pracach i wyborze odpowiednich ekip oszczędności mogą być spore.

Wiec jak byłem inwestorem.

Teraz to co w niego władował i nie mowa tu o kasie tylko z tego korzystam.

Paneli nie mam bo cały dom zużywa poniżej 4000 kWh na rok łacznie z ogrzewaniem i ciepłą wodą.

Studia własna (woda własna). Oczyszczalnia własna. Ścieki bardzo tanie bo wywóz ścieków a raczej osadu u mnie co 2-3 lata ..

Ja widziałem jak się buduje w okolicy. Styropian na placki. Szpary w stryropianie. Grubośc ocieplenia może dobra z 10lat temu a nie obecnie. Nie przemyślany wybó działki i brak możliwości montażu oczyszczalni.

Obecnie u mnie wybranie ściaków z szamba to 270zł. Pamiętam 7lat miałem takie szambo 9,5m3. Wybierane było co miesiąc (do 1-1,5) a byliśmy bardzo oszczędni. Sasiedzi wybierali co około 3 tygodnie.

Teraz sama ścieki kosztowały by mnie więcej niż ogrzanie całego domu ...

Jak ceny prądu będą szły do góry to zainwestuje w panele (4-5KW). To spowoduje że dom będzie zero-energetyczny i prawie bez kosztowy ..

Tak to właśnie inwestor ma myśleć bo inwestuje swoje pieniadze.

Lepiej zamiast pompy za 30-40tys kupić tanią pompę za 9tys (Haier) a resztę kasy władować w ocieplenie.

Uwierz będzie to sporo lepsza inwestycja długoterminowa ...

Akurat klimat się ocieplił i PC powietrzne mają sens ale 20 lat temu nie miały i ich praktycznie nie było. Natomiast trezba przedefiniować pojecie domu. Nie ma to być betonowy skansen o powierzchni 200m2 z garażem i wodnym układem grzewczym. Tylko lekki dom modułowy pasywny z wiatą wielofunkcyjną o powierzchni max 100m2. Zaden duzy dom nie będzie ani tani w budowie anie w eksploatacji ani w sprzedazy. Domy duże i energochłonne tanieja najszybciej i najbardziej. A to dopiero początek zmian w nieruchomościach.

gaweł .

Poprzedni mój dom w 2010r budował mi deweloper.

Pamiętam jak pukał sie w głowę jak kazałem mu zwiększyć grubość ocieplenia o kilka centrymeterów. Tak samo jak później się okazało że musiał drugą warstwę wełny rozwinąc bo okazało się że mnie oszukał :)

A jak kazałem mu położyć podłogówke to mówił że zamarznę i kazał mi podpisac oświadczenie że nie będę miał do niego roszczeń :)

Byłem "ipierdliwym" klientem i pamietam że powiedział że jakby nie ta podłogówka to by mi oddał kasę i się mnie pozbył ;)

Co ciekawe nie zmarzłem. A potem on sam do mnie przychodził i patrzył na pewne rozwiązania jakie wprowadziłem (wentylacja z odzyskiem ciepła (rekuperacja).

Potem jego nowe domy miały 100% podłogówki i miały rekuperację a potem nawet płytę fundamentową.

A potem to ja wykorzystałem jego ekipy do budowy własnego domu :)

Od 4 lutego grzeje piętro grzejnikami z wkladem ceramicznym/szamot/ "koalit" Zrezygnowałem z pomy ciepła. Mam foto z net-meteringu. Na koniec sezonu grzewczego zorientuję, ile potrzeba kwh na ogrzewanie na parterze, wtedy dokupię kilka paneli. Panele stanialy... tyle paneli, żeby elektrowni oddac 30 % prądu... a niech biorą.

No fakt, grzejniki koalitowe pięknie działają... bez żadnych kłopotów.

Edytowane przez Alessandro
  • Like 1

Gaweł.

Ja byłem inwestorem bo to ja zainwestowałem w swój dom.

To ja planowałem wcześniej jego budowę. Patrzyłem co można zrobić aby późniejsze utrzymanie było jak najniższe.

Nie tylko ogrzanie go ale także problem ścieków czy wody.

Wybudowałem taki dom który nie kosztował naprawdę dużo a wręcz bardzo mało bo jak komuś mówiłem ile mnie kosztował to nikt nie mógł uwierzyć.

Ale cena nie wzięła się z nikąd.

To ja szukałem rozwiązana które zapewnia energooszczędność i nie wydrenuja mi kieszeni. Były pewne zmiany które pozwoliły ograniczyć koszty.

Ale tak naprawdę duża część w cenie domu to robocizna i materiały. Przy odpowiedniej logistyce, odpowiednio zgranych pracach i wyborze odpowiednich ekip oszczędności mogą być spore.

Wiec jak byłem inwestorem.

Teraz to co w niego władował i nie mowa tu o kasie tylko z tego korzystam.

Paneli nie mam bo cały dom zużywa poniżej 4000 kWh na rok łacznie z ogrzewaniem i ciepłą wodą.

Studia własna (woda własna). Oczyszczalnia własna. Ścieki bardzo tanie bo wywóz ścieków a raczej osadu u mnie co 2-3 lata ..

Ja widziałem jak się buduje w okolicy. Styropian na placki. Szpary w stryropianie. Grubośc ocieplenia może dobra z 10lat temu a nie obecnie. Nie przemyślany wybó działki i brak możliwości montażu oczyszczalni.

Obecnie u mnie wybranie ściaków z szamba to 270zł. Pamiętam 7lat miałem takie szambo 9,5m3. Wybierane było co miesiąc (do 1-1,5) a byliśmy bardzo oszczędni. Sasiedzi wybierali co około 3 tygodnie.

Teraz sama ścieki kosztowały by mnie więcej niż ogrzanie całego domu ...

Jak ceny prądu będą szły do góry to zainwestuje w panele (4-5KW). To spowoduje że dom będzie zero-energetyczny i prawie bez kosztowy ..

Tak to właśnie inwestor ma myśleć bo inwestuje swoje pieniadze.

Lepiej zamiast pompy za 30-40tys kupić tanią pompę za 9tys (Haier) a resztę kasy władować w ocieplenie.

Uwierz będzie to sporo lepsza inwestycja długoterminowa ...

Budowanie domu na własne potzreby rezydencyjne nie jest inwestycją bo jej wynikiem nie jest aktywo czyli źrodło dochodu a pasywo czyli źródło kosztów. Z tego punktu widzenia jest się inwestorem przez kilka miesiecy a potem to już albo sczesliwym użytkownikiem albo udupionym leszczem któy się do tego nie przyznaje. Ale zgadzam się z tym co napisałeś powyzej. Mnie sie poszczesciło i mam kanalizację. Zużycie 5,2 MWh/rok Prokukcja podobna. Ale po uwolnieniu cen prądu to by wyszło tak co najmniej 7 tys za prąd na rok

Tyle że słabo ocieplony dom opalany gazem też zeżre potworne ilości paliwa tak że szukałbym raczej innych porównań- domy ocieplać trzeba tak czy siak . Tyle że............. producenci styropianu i jego montażyści też o tym wiedzą i ceny są w kosmosie. A za 2250zł można dziś kupić prawie 3500kwh prądu w limitach z lekkim przekroczeniem - 3500x3,5 daje 12000 kwh z pompy a to już całkiem inna kalkulacja .Raczej nie montowałbym ogrzewania gazowego do starych bud. Jakie będą ceny gazu i pradu za rok nie wie nikt . Tak że jak kto ma kasę to niech tam sobie nakupuje co chce a kto nie ma to i tak kopciucha trzyma pod ręką wrzuca co znajdzie.

Chyba od lipca mają zlikwidować limity i do tego cena ee ma wzrosnąć?

Cena gazu też pewnie wzrośnie.

Nowy ciepły dom z ogrzewaniem podłogowym to można wybierać PC czy kocioł gazowy.

Ale stary dom wymaga olbrzymich nakładów finansowych aby PC miało ekonomiczny sens eksploatacyjny.

PC nie jest do starych energochłonnych domów.

PC nie będzie ekonomiczne przy starych wysokotemperaturowych grzejnikach.

Termomodernizacja domu musi mieć ekonomiczny sens.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to najlepiej wydane pieniądze to pieniądze na styropian. Jak buda stara i trzeba by zrujnować wszystko to gaz lepszy ale i tak najpierw docieplenie. Ja mam starą instalację i pompę ciepła -jednak dołożyłem sporo powierzchni grzewczej. Póki co w tym roku na pompie max 39 było jak było zimno - obecnie 35 i pompa robi postoje. No ale na dworze 7 C . Tak czy siak gdybym miał wywalić wszystko i tworzyć podłogówki nie zdecydowałbym się . Ale nie jest tak że do starego domu PC sie nie nada - byle nie zwariować z kosztami. Liczę że jednak w jakiś sposób prąd dla pompiarzy się znadzie . inaczej zaczną kopcić.

Zresztą gazownicy też . Sąsiad gazownik jak dostał w zeszłym roku rachunki postawil w gospodarczym peleciaka i widzę że większość tygodnia jedzie tym peletem .

.... po uwolnieniu cen prądu to by wyszło tak co najmniej 7 tys za prąd na rok

Ale to dużo ?? To jest raptem 600 zł miesięcznie przez cały rok, za prąd bytowy, ogrzewanie i CWU - za dom. + 'na bogato' 1000zł / rok za przegląd PC. (za bezobsługowe ogrzewanie)

Pomijam że po instalacji PC nikt mnie nie przekona do żadnego kotła na paliwo stałe, paliwo stałe które trzeba : kupić, przywieźć, zrzucić, omijać, przytargać do pieca, wrzucić do pieca, wynieść popiół, wyczyścić kocioł itp itd ...... do porównania kosztów nikt nie liczy kawałka etatu palacza przez cały rok (bo zakładamy że grzejemy tak CWU)

PC nad gazem ma tą zaletę że prąd jest wszędzie, gaz niekoniecznie i koszty przyłączenia gazu również mogą być bardzo wysokie.

Edytowane przez a.gwozdz
  • Like 1

Ale to dużo ?? To jest raptem 600 zł miesięcznie przez cały rok, za prąd bytowy, ogrzewanie i CWU - za dom. + 'na bogato' 1000zł / rok za przegląd PC. (za bezobsługowe ogrzewanie)

Pomijam że po instalacji PC nikt mnie nie przekona do żadnego kotła na paliwo stałe, paliwo stałe które trzeba : kupić, przywieźć, zrzucić, omijać, przytargać do pieca, wrzucić do pieca, wynieść popiół, wyczyścić kocioł itp itd ...... do porównania kosztów nikt nie liczy kawałka etatu palacza przez cały rok (bo zakładamy że grzejemy tak CWU)

PC nad gazem ma tą zaletę że prąd jest wszędzie, gaz niekoniecznie i koszty przyłączenia gazu również mogą być bardzo wysokie.

Owszem ale co wodne to skansen ja tego nie instalowałem już 20 lat temu. Mie potrafię zrozumieć sensu grzania powietrza w domu za pośednictwem wody. Ogrzewam dom klimatyzatorem jako głownym źródlem ciepła + ogzrewanie elektryczne jako uzupełnienie do cwu pc monoblok 300 litrów

Owszem ale co wodne to skansen ja tego nie instalowałem już 20 lat temu. Mie potrafię zrozumieć sensu grzania powietrza w domu za pośednictwem wody. Ogrzewam dom klimatyzatorem jako głownym źródlem ciepła + ogzrewanie elektryczne jako uzupełnienie do cwu pc monoblok 300 litrów

mam PC i mam klimatyzatory. Czasami szczególnie w okresie przejściowym (gdy PC jeszcze nie grzeje lub już nie grzeje) używam klimatyzacji do ogrzewania. Nie potrafię zrozumieć :) jak można używać klimatyzatorów do ogrzewania domu. Mam porządne markowe klimatyzatory z funkcją cichej pracy, nietoperzem nie jestem, ten ciągły szum pracy klimatyzatorów jest na dłuższą metę nie do zniesienia... przy PC pełen komfort - cisza i spokój.

• Like 1

Może i skansen, ale u mnie grzanie samą klimą (2 sezony - tylko CO) żarło więcej kwh niż obecnie PC żre na CO + CWU.

Owszem klima nie kanałówka tylko multispli i niestety przewymiarowana (8kw multi + 3,5kw split) i nie był to japończyk jak PC (a Gree) więc może suma tych czynników zaważyła na kosztach. No i klima jednak hałasuje - wentylator/przepływ powietrza - pewnie przy dobrze zrobionej kanałówce jest OK, ale dobrze zrobiona kanałówka też tania nie będzie jak prosty split.

Owszem ale co wodne to skansen ja tego nie instalowałem już 20 lat temu.w

No, ale Ty nie jesteś żadnym wyznacznikiem....

Skansen to miałem w latach 80 w rodzinnym domu, jak miałem ogrzewanie kanałowe, nadmuchowe.

Edytowane przez fotohobby

Na etapie budowy domu (2007) rozważałem Legalett ale wtedy jak dostałem wycenę tej płyty to wyskoczyłem z laćków.

Pomijam że do chałup z użytkowym poddaszem to nie do końca dobre rozwiązanie - tzn i tak trzeba jakoś ogrzać poddasze.

Ciekawe czy ktoś ma używa i czy jest zadowolony i jak z kosztami to wygląda.

Tylko dla nowych instalacji gdzie nie ma gazu lub są wysokie koszty przyłączenia.

Można tez zamówić zbiornik z gazem i nie ma problemu z kosztami przyłącza.

Gaz ma nad PC tą zaletę, że przy obecnych cenach gaz jest tańszy w eksploatacji w w kosztach montażu.

Kocioł wymaga tez mniejszych nakładów na serwis i jest bardziej niezawodny.

Obecnie średnia cena prądu poza limitem wynosi 1,25 zł /kWh. Cena gazu 0,29 zł / kWh + opłata stała 21 zł/mc. Czyli cena za kWh gazu jest ok 4 krotnie niższa.

Wszystko zależy od sezonowej efektowności (SCOP) pompy oraz pieca.

W praktyce

• Kondensacyjny piec gazowy z 1 kWh gazu wytwarza 0,7- 1 kWh ciepła, czyli z 4kWh gazu (ten sam koszt) dostaniemy od 2,8 do 4 kWh ciepła
  • Pompa ciepła z 1kWh prądu wytwarza 1,5 - 6 kWh ciepła. (SCOP)

Jak ktoś ma grzejniki wysokotemperaturowe i celuje w urządzenia z niższej półki - to gaz wychodzi 2 razy taniej.

Przy podłogówce i porządnej klasy pompie PW koszt będzie podobny do gazu (średniej klasy piec).

Przy przewymiarowanej podłogówce i pompie gruntowej i mokrym podłożu koszt energii będzie zdecydowanie niższy w stosunku do nawet najbardziej wyrafinowanych piecy gazowych.