Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polski klimat nie sprzyja pompom ciepła.

Alessandro

Recommended Posts

Co grzejących obchodzi średnia cena? Ważna faktyczna, w taniej strefie. U mnie to 80gr/kWh brutto ze wszystkimi składnikami.

Piszesz o swoim przypadku a ten zwykle nikogo nie obchodzi.

Mając PC i grzejniki będziesz musiał grzać także w drogiej taryfie więc średnia cena ee jest właściwa do wyliczenia rocznego kosztu ogrzewania.

Nie każdy ma podłogówkę z odpowiednią akumulacją i grzaną kablami.

Do tego do ogrzewania używasz także klimatyzacji i kozę Jotul.

Sama podłogówka grzana w taniej taryfie jednak nie wystarcza?

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może i skansen, ale u mnie grzanie samą klimą (2 sezony - tylko CO) żarło więcej kwh niż obecnie PC żre na CO + CWU.

Owszem klima nie kanałówka tylko multispli i niestety przewymiarowana (8kw multi + 3,5kw split) i nie był to japończyk jak PC (a Gree) więc może suma tych czynników zaważyła na kosztach. No i klima jednak hałasuje - wentylator/przepływ powietrza - pewnie przy dobrze zrobionej kanałówce jest OK, ale dobrze zrobiona kanałówka też tania nie będzie jak prosty split.

Sam piszesz o błednym doborze. Żaden klimatyzator dużej mocy nie będzie cichy a multisplit oszczedny. Bardzo wspólczuję ci że ktoś cię oszukał i wcisnał takie urządzneie. :(

No, ale Ty nie jesteś żadnym wyznacznikiem....

Skansen to miałem w latach 80 w rodzinnym domu, jak miałem ogrzewanie kanałowe, nadmuchowe.

Ty również nie jesteś żadnym wyznaczninkiem i a ogzrewanie kanałowe nadmuchowe to raczej amerykański skansen, w Polsce się to nie przyjęło.

Piszesz o swoim przypadku a ten zwykle nikogo nie obchodzi.

Mając PC i grzejniki będziesz musiał grzać także w drogiej taryfie więc średnia cena ee jest właściwa do wyliczenia rocznego kosztu ogrzewania.

Nie każdy ma podłogówkę z odpowiednią akumulacją i grzaną kablami.

Do tego do ogrzewania używasz także klimatyzacji i kozę Jotul.

Sama podłogówka grzana w taniej taryfie jednak nie wystarcza?

To ma coraz mniejsze znaczenie i już obecnie podziały taryfowe nie obowiązują powyzej zamrożonego przez rząd progu zużycia , w br jest to 2000 kwh do 20 czerwca a potem nie ma to znaczenia. Poza ty różniece strefowe już nie uzasadniają akumulacji jak jeszcze odejmiesz straty wynikajace z bezładności to nie ma co kombinować, chyb a ze dom stoi pusty przez co najmnej 10 h dziennie w dzień to choć jakaś oszczedność bedzie ale i tak nieopłącalna

Będę wykańczał dom, którego właścicielom przyłącze gazu 125m wyceniono na 37 000 złotóweczek pod płot.

Ktoś zna aktualne ceny w innych rejonach PL?

Gaz z butli.. jak wejdzie w życie ban na LPG z rosji, to jaka cena będzie ?

I jeszcze coś - Po roku 2027 roku korzystanie z gazu i węgla będzie coraz droższe, bo zaczną obowiązywać opłaty za emisje budynków.Każdy kto dziś inwestuje w kocioł gazowy, w przyszłości będzie płacić coraz więcej.

Edytowane przez Pytajnick

Będę wykańczał dom, którego właścicielom przyłącze gazu 125m wyceniono na 37 000 złotóweczek pod płot.

Ktoś zna aktualne ceny w innych rejonach PL?

Gaz z butli.. jak wejdzie w życie ban na LPG z rosji, to jaka cena będzie ?

A nie lepiej skierować się w kierunku domu pasywnego ? Samo przyłącze 37000 do tego komin, kotownia jako powieszczenie , centralne ogrzewanie, i koszty dozywotnie energii do ogrzewania , bez energii to spokojnie 200 tyś powinno wystrczyć na dodatkowe ocieplenie i porządną wentylacje i okna

Sam piszesz o błednym doborze. Żaden klimatyzator dużej mocy nie będzie cichy a multisplit oszczedny. Bardzo wspólczuję ci że ktoś cię oszukał i wcisnał takie urządzneie. :(

Nie tyle błędny dobór co dobór z z tego co jest dostępne, nie znalazłem jednostek multi split 4 x 1KW, były dostępne Daikiny 4x1,5 KW (wtedy agregat zew byłby 6KW - to i tak za dużo) ale stanęło na Gree.

Z rozwiązania do chłodzenia jestem zadowolony i pobiera to pomijalne ilości energii latem.

Kanałówka - która była w zasadzie jedynym sensownym podejściem przy tym zapotrzebowaniu - odpadła w przedbiegach ze względu na zakres prac.

A nie lepiej skierować się w kierunku domu pasywnego ? Samo przyłącze 37000 do tego komin, kotownia jako powieszczenie , centralne ogrzewanie, i koszty dozywotnie energii do ogrzewania , bez energii to spokojnie 200 tyś powinno wystrczyć na dodatkowe ocieplenie i porządną wentylacje i okna

Dom stoi w stanie SSZ, Co "najlepsze" okna bez nawiewników, wentylacja grawitacyjna, kominek bez podciągniętego kanału dostarczającego powietrze, mimo że jest w projekt wpisany jak i nawiewniki. Tak to kierbud, który jest znajomym inwestora, sprawy pilnował. Teraz jest zagwostka, jak ogrzać i wentylować ponad 160m2.

• Like 1

Ty również nie jesteś żadnym wyznaczninkiem i a ogzrewanie kanałowe nadmuchowe to raczej amerykański skansen, w Polsce się to nie przyjęło.

Przynajmniej każde pomieszczenie było ogrzewane, nie jak w przypadku klimatyzatorowej protezy :)

Twoje rozwiązanie, ogrzewania pomieszczeń powietrzem, stosowano w czasach antycznych, potem w średniowieczu (Malbork) no, ale oni nie znali niczego lepszego...

Grzanie prądem ( PC ) ma tę zaletę , że można częściowo lub całkowicie zredukować opłaty stosując PV, przy gazie już nie ma takiej możliwości.

Ile trzeba wydać złotówek na PV aby mieć całkowicie zredukowane opłaty za grzanie prądem? :)

Ile na starych zasadach (których 15 lat działania się skończy) a ile na nowych zasadach?

To ma coraz mniejsze znaczenie i już obecnie podziały taryfowe nie obowiązują powyzej zamrożonego przez rząd progu zużycia , w br jest to 2000 kwh do 20 czerwca a potem nie ma to znaczenia.

To było nawiązanie do tekstu napisanego przez @Kaizen który liczy tylko tanią taryfę i neguje liczenie średniej ceny.

Grzanie prądem ( PC ) ma tę zaletę , że można częściowo lub całkowicie zredukować opłaty stosując PV,.......

można było - czas przeszły !

stój wróć - dalej można - ale przy takich nakładach że tylko idiota wyda 30 tys PLN żeby oszczędzać 500 zł / rok

Dopóty dopóki ktoś nie wymyśli magazynu energii (w cenie dążącej do 0 PLN) umożliwiającego zmagazynowanie dowolnej ilości energii i odebrania między 70 a 80% tej energii za free w ciągu 12 msc - nie ma lepszego systemu niż net-metering (oczywiście ze szkodzą dla całego systemu)

Edytowane przez a.gwozdz

Częściowo można, ale przy net-billingu (moim zdaniem) to będzie coraz mniej opłacalne. Cena ee będzie wysoka przy niedoborach (czyli raczej nie wtedy kiedy będzie świecić słońce) a niska kiedy jest nadmiar ee, czyli wtedy kiedy wszycy będą chcieć sprzedaż ee z PV.

Dlatego po spełnieniu pewnych warunków może opłacać się mały magazyn ee który pozwoli zebrać nadmiar z taniego szczytu a oddać jak produkcja zmaleje a cena wzrośnie.

Pytanie jaki będzie poziom instalacji PV który potencjalnie się opłaci - trzeba by dążyć do maksymalizacji auto konsumpcji - wtedy zyskujemy tyle ile kosztuje ee której nie trzeba było pobrać z sieci, w przypadku braku auto konsumpcji cena jaką dostaniemy za ee oddaną do sieci jest nieznana ale dużo mniejsza niż cena zakupu tej ee.

Czyli cena odkupu będzie przy dużej generacji z PV spadać, a koszty instalacji pozostaną (są niższe niż kiedyś ale nie zerowe)

Mogę się mylić, ale jak śledzę ceny i sytuacje na rynku ee to stety/niestety tak to wygląda.

Edytowane przez a.gwozdz

Częściowo można, ale przy net-billingu (moim zdaniem) to będzie coraz mniej opłacalne. Cena ee będzie wysoka przy niedoborach (czyli raczej nie wtedy kiedy będzie świecić słońce) a niska kiedy jest nadmiar ee, czyli wtedy kiedy wszycy będą chcieć sprzedaż ee z PV.

Dlatego po spełnieniu pewnych warunków może opłacać się mały magazyn ee który pozwoli zebrać nadmiar z taniego szczytu a oddać jak produkcja zmaleje a cena wzrośnie.

Pytanie jaki będzie poziom instalacji PV który potencjalnie się opłaci - trzeba by dążyć do maksymalizacji auto konsumpcji - wtedy zyskujemy tyle ile kosztuje ee której nie trzeba było pobrać z sieci, w przypadku braku auto konsumpcji cena jaką dostaniemy za ee oddaną do sieci jest nieznana ale dużo mniejsza niż cena zakupu tej ee.

Czyli cena odkupu będzie przy dużej generacji z PV spadać, a koszty instalacji pozostaną (są niższe niż kiedyś ale nie zerowe)

Mogę się mylić, ale jak śledzę ceny i sytuacje na rynku ee to stety/niestety tak to wygląda.

Czy w swoich analizach uwzględniasz że po roku od wprowadzenia do sieci, 20% niewykorzystanych pieniędzy oddawane jest w gotówce?

Czy w swoich analizach uwzględniasz że po roku od wprowadzenia do sieci, 20% niewykorzystanych pieniędzy oddawane jest w gotówce?

Jeśli mogę prosić o przybliżenie bo chyba mnie to będzie dotyczyło. W jakieś formie oni (ZE) to będą oddawali? Mam rozumieć, że będą to zwroty z każdego miesiąca, z którego "depozyt" nie został po roku wykorzystany. Tylko jak z czego to będzie odliczane? Pisząc o gotówce nie miałeś chyba na myśli "żywej gotówki" ;)

Jeśli mogę prosić o przybliżenie bo chyba mnie to będzie dotyczyło. W jakieś formie oni (ZE) to będą oddawali? Mam rozumieć, że będą to zwroty z każdego miesiąca, z którego "depozyt" nie został po roku wykorzystany. Tylko jak z czego to będzie odliczane? Pisząc o gotówce nie miałeś chyba na myśli "żywej gotówki" ;)

tu jest +/- wyjaśniony Net bilinig