Squadgame 11.02.2024 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2024 Dzień dobry, czym mogę ładnie uszczelnić i wykończyć kominek do okola? Myślałem nad jakimiś listwami ale raczej nie wchodzę w grę bo nie ma na nie miejsca. Po zrobieniu silikonem po pierwszym grzaniu popękał. Zdjecia:https://ibb.co/4M1zXBXhttps://ibb.co/pXKr27b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2024 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Tego się nie uszczelnia. Ma być przepływ powietrza, który jest jednocześnie dylatacją. Wkład nie może dotykać obudowy. Szczelina powinna mieć ok 1 cm nad wkładem, po 0,5 cm z boków i na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Squadgame 01.03.2024 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2024 A w jaki sposób mogę to obrobić?Kiepsko wygląda to wykończenie płytek, nie są równo wycięte. Jakieś listwy aluminiowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.03.2024 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 (edytowane) Listwy aluminiowe wokół ale tylko maskujące płytki nie dotykające do wkładu.Następnie kup gruby sztur taki do uszczelnienia drzwiczek kominka a następnie wklej go dookoło specjalnym klejem dołączanym do sznura. To pozwoli na swobodną niezależną pracę obudowy kominka i samego wkładu a także wykończy szparę. Bez urazy ale samo wykończenie obudowy kominka piękne to nie jest .Rozumiem że posiłkowałeś się wyglądem pieca kaflowego ale czy nie można było wpaść na inny pomysł?Jeżeli przeważyły aspekty finansowe to są płytki wielkoformatowe z granitu lub nawet parapety z konglomeratu, więc docięcie ramy wokół drzwiczek kominka było by bardziej estetyczne.Można przejść się do kamieniarza wybrać kolor i wzór .....dotnie kawałki na wymiar który sobie zaprojektujesz.Wystarczy rama wokół na 15cm i 2 - 3cm gruba .Przejść się do markeru budowlanego na dział kominków i pomysł na obudowę gotowy. Edytowane 2 Marca 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Squadgame 02.03.2024 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Wiem, że nie jest piękne, dlatego staram się to zamaskować. W całej okazałości wygląda on naprawdę fajnie, jedynie wkład jest kiepsko wyciety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.03.2024 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 Wiem, że nie jest piękne, dlatego staram się to zamaskować. W całej okazałości wygląda on naprawdę fajnie, jedynie wkład jest kiepsko wyciety. Delikatne listwy z jakiego metalu. Szczeliny między wkładem kominkowym a obudową - z listwami lub bez nich, są wskazane...dylatacja głównie i dodatkowy przepływ powietrza....Jak drzwiczki są nowoczesne, szczeliny są nie widoczne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwki1719517300 11.03.2024 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2024 Też mam pytanie co do wykonania zabudowy kominka. Chciałbym uzyskać efekt jak na zdjęciu poniżej (tynku glinianego). [ATTACH=CONFIG]468416[/ATTACH]Ktoś może mi poradzić jak to zrobić tzn jakiego konkretnie materiału mam użyć (co kupić) i jak to zrobić lub dać namiary gdzie szukac info? Będę to kładł na element zaszpachlowany kominka ze zdjęcia[ATTACH=CONFIG]468417[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.03.2024 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2024 Też mam pytanie co do wykonania zabudowy kominka. Chciałbym uzyskać efekt jak na zdjęciu poniżej (tynku glinianego). [ATTACH=CONFIG]468416[/ATTACH] Ktoś może mi poradzić jak to zrobić tzn jakiego konkretnie materiału mam użyć (co kupić) i jak to zrobić lub dać namiary gdzie szukac info? Będę to kładł na element zaszpachlowany kominka ze zdjęcia [ATTACH=CONFIG]468417[/ATTACH] Ja u siebie robiłęm tak: dobra glina (z firmy produkującej kafle) odchudzone piaskiem kwarcowym plus troszkę cementu, już nie pamiętam czy był to górkal 40 czy biały portlandzki. Trzyma sie już 8 sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2024 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2024 Też mam pytanie co do wykonania zabudowy kominka. Chciałbym uzyskać efekt jak na zdjęciu poniżej (tynku glinianego). [ATTACH=CONFIG]468416[/ATTACH] Ktoś może mi poradzić jak to zrobić tzn jakiego konkretnie materiału mam użyć (co kupić) i jak to zrobić lub dać namiary gdzie szukac info? Będę to kładł na element zaszpachlowany kominka ze zdjęcia [ATTACH=CONFIG]468417[/ATTACH] Użyj tynku glinianego, np : https://santerra.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts